Konya Bilim Merkezi BilimUp

Yıldızlar Neden Kayar?

Konya Bilim Merkezi
3 dk
1641

Yıldızlar Neden Kayar?

Baştan söyleyelim, bu sorunun cevabı romantik ritüellerinizi anlamsız hale getirebilir. Neden derseniz, yıldız kayması olarak adlandırdığımız olayın yıldızlarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yıldızları seyrederken bir anda bir tanesinin kaydığı gördünüz ve hemen dilek dilediniz. Ancak şimdi öğrendiniz ki bu olay meteor düşmesi olarak adlandırılıyor. Bu, uzaydan gelen küçük taşların yani meteorların dünya atmosferinde yanarak ışık saçması sonucunda gözlemlediğimiz bir doğal olaydır. Meteorlar kuyruklu yıldızlardan düşen parçalardır. Bu parçalar yerçekiminin etkisiyle yeryüzüne düşer. Dünyaya düşen meteor sayısı oldukça fazladır. Hatta meteor yağmurları esnasında bu sayılar daha da artar. Astronomi biliminde bir yıldızın durduğu yerde aniden kayması gibi bir olguya yer yoktur çünkü böyle bir durumun gerçekleşmesi Evren’de çok ciddi kütleçekimsel dengelerin altüst olması anlamına gelir. Bir yıldızın kayabilmesi için yörüngesinden çıkmasına sebep olacak büyük bir kütle tarafından çekilmesine ihtiyaç vardır. Hele ki bizden on milyonlarca ışık yılı uzaktaki yıldızların, gökte o hızla "kaydığını" görebilmemiz imkansızdır; hiçbir bilinen gök cismi o kadar hızlı hareket edemez.  Daha da ötesi gökyüzünde gördüğümüz bu olay, Dünya’nın dışında, uzayda ya da yıldızların olduğu mesafede değil, tamamen Atmosfer içerisinde gerçekleşmektedir.

Meteorlar sadece gece yeryüzüne düşmezler. Gündüzleri de meteorlar yeryüzüne düşer. Ama gündüz aydınlık olduğu için bu durumu gözlemlemek zordur.

Meteorlar yeryüzüne düşerken gökyüzünde yanar ve yok olurlar. Ama yok olmayıp yeryüzüne ulaşan meteorlar da vardır. Dünyanın yüzeyinin %80’i su olduğu için bu meteorların çoğu okyanuslara düşer. Meteorun yere düşen parçasına meteorit denir. Bu meteoritlerin dünyada bıraktıkları izler de mevcuttur. Çok küçük düşen meteoritler olduğu gibi oldukça ağır meteoritler de vardır. Gökyüzünde iken meteorların yanmalarının sebebi ise çok hızlı olmalarıdır. Atmosferimizin kurşun geçirmez bir yelek gibi bu parçaları incelttiğini de hayal edebiliriz.

Benzer Makaleler
2023 Yılında Bizi Bekleyen Gökyüzü Olayları
Güneş Tutulması Sırasında Meydana Gelen Tuhaf Şeyler
Türkiye'nin Uzaydaki Varlığı
Güneş’e Ne Kadar Yaklaşabiliriz?
Alper Gezeravcı’nın Uzayda Gerçekleştireceği 13 Deney
Satürn Meşhur Halkalarına Veda Ediyor.
Yıldızlar Nasıl Doğar?
Bir Yıldızın Yaşı Nasıl Hesaplanır?
Astronotlar Uzaya Gittiklerinde Beyinlerine Ne Olur?
Uzay Nasıl Kokuyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER