Yeni doğan bir bebeği kucağımıza aldığımızda içimizi ısıtan, süte benzer bir koku yayılır. Öyle ki, bebeğin kokusu üstümüze siner. Fakat bebek, bebeklik çağından çıkmaya başladıkça sevdiğimiz o koku zamanla kaybolur.
Bebeklerin kokusu ile ilgili yapılan çalışmalar henüz netliğe kavuşmamış olsa da bununla ilgili ortaya atılmış iki teori vardır. Birincisi, bebeğin henüz anne karnındayken vücudunu kaplayan, cildini fiziksel/kimyasal etkenlere ve bakterilere karşı koruyan vernix caseosa tabakasıdır. %80’i sudan oluşan bu ince film tabaka, lipit (yağ) ve proteinler de içermektedir. Antimikrobiyal özelliğe sahip bu tabaka bebeğin doğumunu kolaylaştırır, vücut ısısını dengeler ve cildini nemli tutar. Bebeğin ilk banyosundan sonra her ne kadar bu tabaka ciltten temizlenmiş olsa da haftalar boyu derisinde ve başında kalıcı bir koku bırakır. Bu da bebeği her kucağımıza aldığımızda içimize çektiğimiz o mis kokunun tarifidir aslında.
Diğer teori göre ise, bu kokunun bebeklerin ter bezlerinden kaynaklandığı savunulmaktadır. Teoriye göre, bebeklerin ter bezlerinden salgılanan kimyasallar bu kokuya neden olur. Fakat bebek büyüdükçe metabolik aktiviteler ve dış etkenler sonucunda bu kokular derinin altına siner ve bebeğin ten kokusu ortaya çıkar. Daha sonra, ten kokusu bebek kokusunun üstünü kapatmış olur.
Sebebi fark etmeksizin oluşan bu kokunun aslında bebek ile anne arasında ilk bağın oluşumunda önemli bir rolü de bulunuyor. Annenin, bebeğini kokusundan tanıması da bundan kaynaklanıyor. Diğer yandan, bu koku sadece bebeğin annesini değil bebekle akrabalık ilgisi bulunmayan kadınların da dikkatini çekiyor. Bu konuyla ilgili olarak 2013 yılında Philadelphia'da bir çalışma yapılmış ve çalışmaya 30 kadın katılmıştır. 15 tanesi yeni doğum yapmış ve 15 tanesi ise doğum yapmamış kadınlardan oluşan iki gruba, yeni doğan bebeklerin kokusunun sindiği kıyafetler koklatılmıştır. Ardından, kadınların beyin taraması yapılmıştır. Sonuçlar ise oldukça şaşırtıcıydı; çünkü hiç doğum yapmamış kadınlarda bile bebek kokusunun, beynin serebral korteks adı verilen ödül, lezzetli yemek veya ilaç gibi uyaranlarla ilişkili bölgesini aktive ettiği gözlemlenmiştir. Yani aslında beynimiz bu kokuyu güzel ve etkileyici bir koku olarak algılayıp mutlu olmamızı sağlıyor.
1. https://dergipark.org.tr/tr/pub/egehemsire/issue/41598/423298
2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-2494.2006.00338.x
3. https://www.whattoexpect.com/news/first-year/why-do-newborn-babies-smell-so-good/#:~:text=There's%20limited%20research%20on%20the,of%20it%20as%20natural%20Vaseline.)
4. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jog.14103?casa_token=1L13KRO91lAAAAAA%3Aiz34YdfhWfKhmcMw7Kw2M7j634n_YcZq5bBMe1OIHSiJ5QaazvF8L5wAQoQVjkqvWb-5wEmLSDRXvQDI