Konya Bilim Merkezi BilimUp

Tuva Cihangir Atasever’in Uzayda Gerçekleştireceği 7 Deney

İlknur İyigökler
4 dk
2007

Uzaya çıkacak olan ikinci Türk astronotumuz Tuva Cihangir Atasever’in 8 Haziran'da ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden uzaya gönderilmesi planlanıyor. Uzay misyonu çerçevesinde astro parçacık fiziğinden beyin fizyolojisine, moleküler biyoloji ve genetik bilimlerine kadar 7 farklı deney yapacak olan Atasever, uzayda çeşitli biyometrik ve biyolojik ölçümler alacak, bazı biyomedikal donanımlarını test edecek.

Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı uçuşunda, 7 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Bu deneylerden 3’ü daha önce Astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirdiği deneylerin devamı niteliğinde olacak. Atasever’in astronot tulumu da uçuş esnasında giyeceği tulum olacak; 3 deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için tulumun özel olarak revize edildiği biliniyor. İşte, Atasever’in gerçekleştireceği 7 deney;


1.UZİKAT (Uzayda İnsülin Kalemi Testi) Axiom Space ve TUA

Deney kapsamında özel bir kutuya yerleştirilmiş iki farklı insülin kalemi uzaya gönderilecek ve bu ortamdaki doz aktarım verimliliği test edilecektir. Bu deney sayesinde gelecekte inşa edilecek uzay istasyonlarında diyabetli bireylerin bulunması durumunda kullanılabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine yönelik ilk deneme gerçekleştirilmiş olacaktır.

2.IvmeRad – ODTÜ İVMER

IvmeRad, akıllı ve etkin bir şekilde giyilebilen bir iyonize radyasyon dozimetresidir. İlk olarak TÜBİTAK desteğiyle hastanelerin radyoloji ve kanser araştırmaları birimlerinde, çalışanların ne kadar iyonize radyasyona maruz kaldıklarının anlık olarak tespit edilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Şimdi ise Galactic 07 görevi için revize edilerek uzay uçuşuna uygun hale getirilmiştir. Özel olarak tasarlanmış uçuş tulumu üzerinde uzaya taşınacak olan IvmeRad, görevin tüm fazlarında iyonize radyasyon doz ölçümü yapacaktır. Görev sonrasında elde edilen bu veriler analiz edilecek ve literatüre katkı sağlanacaktır.

3.YUVA (Yörünge altı Uçuşta Vezikül Analizi) Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM)

Hücre dışı veziküller, bir hücrenin ana duvarından dışarı atılan ve içerisinde çeşitli biyolojik molekülleri taşıyan haberleşme kesecikleri olarak tanımlanır. YUVA deneyi kapsamında, astronotun mikro yerçekimi ortamda maruz kaldığı kuvvetlerin veziküllere etkisi incelenecektir. Bu veziküllerin yer çekimsiz ortamda adaptasyon sağlayabilecek bilgiler içerdiğinin tespit edilmesi durumunda veziküller yeryüzündeki sağlıklı hücrelere aktarılacak ve bu hücrelerin tepkisi incelenecektir. Böylece gelecekte, uzaya gitmeden önce astronotlara uygulanabilecek ve yer çekimsiz ortamda daha hızlı alışmalarını sağlayabilecek uyum terapilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

4.MESSAGE - Üsküdar Üniversitesi

MESSAGE deneyi mikro yer çekimi altında astronot bağışıklık sistemlerinin tepkilerini çözümlemek ve uzun vadeli uzay görevlerinin sağlık üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlıyor. Astronotların bağışıklık sistemi, mikro yer çekimi koşullarında nasıl değişiklik gösteriyor, uzayda geçirilen süre arttıkça nasıl adapte oluyor, bu sorulara cevap vererek astronot sağlığını korumak hedefleniyor.

5.METABOLOM– Ankara Üniversitesi

METABOLOM deneyi kapsamında, astronotlardan toplanacak olan kan, idrar ve tükürük örnekleri üzerinde yapılacak olan moleküler düzeydeki detaylı analizler ile uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Bu araştırmadan elde edilecek veriler aracılığıyla astronotların sağlığına yönelik olası risk faktörlerinin anlaşılmasında yeni bilgiler sağlanması amaçlanmıştır.

6.MİYELOİD – Hacettepe Üniversitesi

MIYELOID Deneyi kapsamında, ultraviyole ışınları, yer çekimi değişiklikleri, solunan hava ve ortam, yolculuk ve uzayda kalış boyunca maruz kalınan tüm zorlu faktörlerin astronotlarımızın bağışıklık sistemini ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediği belirlenecek. Bu sayede uzay yolculuklarının bağışıklık sistemi üzerine olabilecek olumsuz etkilerini gidermek üzere önlemler alınması da mümkün olabilecektir.

7.BEACON – Harvard Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi

BEACON deneyi kapsamında, Yakın Kızılötesi Spektroskopisi kullanılarak, bir uzay uçuşunun her aşamasında beyindeki Prefrontal Korteks bölgesindeki kan dolaşımı ve omurilik sıvısı (CSF) hareketleri ilk defa detaylı olarak incelenecektir. Bu araştırma astronotların maruz kaldığı önemli risk faktörlerinden biri olan kafatası basıncı değişikliklerini gözlemleyerek, omurilik sıvısının bu fenomen üzerindeki etkisini açığa çıkaracaktır.

Benzer Makaleler
2023 Yılında Bizi Bekleyen Gökyüzü Olayları
Güneş Tutulması Sırasında Meydana Gelen Tuhaf Şeyler
Türkiye'nin Uzaydaki Varlığı
Güneş’e Ne Kadar Yaklaşabiliriz?
Alper Gezeravcı’nın Uzayda Gerçekleştireceği 13 Deney
Satürn Meşhur Halkalarına Veda Ediyor.
Yıldızlar Nasıl Doğar?
Bir Yıldızın Yaşı Nasıl Hesaplanır?
Astronotlar Uzaya Gittiklerinde Beyinlerine Ne Olur?
Uzay Nasıl Kokuyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER