Konya Bilim Merkezi BilimUp

Tavuklar Neden Uçamaz?

Gülnur Şener
4 dk
6519

Birçoğumuz hayatımızda bir kere de olsa canlı tavuk görmüşüzdür. Görmesek dahi tavuk denince aklımıza bir resim her zaman gelir. İki ayaklı, boynu uzun ve kanatlı bir hayvan olan tavukları kanatlarına rağmen neredeyse hiç uçarken görmeyiz. Sizce bunun sebebi nedir? Kuş sınıfında yer alan ve kanatları olan tavukları neden hiç havada süzülürken görmeyiz?

Ne Zaman Uçarlar?

Kuş türlerinin bazılarında olduğu gibi tavukların da kötü uçmalarının nedenleri, kanatlarının küçük olması, vücutlarının bu ağırlığı kaldıramaması ve ağırlıklarını azaltmak için kemiklerinin içleri boş olmasıdır. Aslında üçüncü durum daha çok uçmayı kolaylaştırmak için vardır. Fakat tavuklar birkaç özel durum hariç hiç havalanamazlar. Bu özel durumlarda da tavukların iyi uçucular olmadığını görebiliriz. Tavuklar sadece mücadele, güvenlik, kur yapma, kaçma ve tehlike anlarında havalanabilir. Bu durumlarda havalansalar dahi havada uzun süre kalamazlar. Tavuklar için bilinen aralıksız en uzun uçma mesafesi 230 metredir. Oldukça az olan bu verilere bakınca aslında tavukların tıpkı deve kuşu ve penguenler gibi kuş sınıfında yer alan, kanatlı ama uçucu olmayan bir tür olduğunu anlıyoruz. 

Aslına bakarsanız insanoğlu da kuşlardaki kanatları görünce uçmak için en kısa yolun bu olduğunu düşünüp kanat takıp havalanmaya çalıştı. Fakat onlar da tavuklar gibi başarısız oldu. Bu açıdan bakınca da aslında uçmak için kanatların yeterli olmadığını anlıyoruz. Uçabilmek için kanatların yanında vücut - kanat büyüklüğü arasında belirli bir oran olması ve ayrıca kaslar, denge, aerodinamik açıdan yeterli ve uygun bir vücuda sahip olmak gerekmektedir. Tavukların uçamamasının temel sebepleri de bunlardır. Vücutları kanatlarına oranla daha büyük ve ağırdır ayrıca kas yapıları da uzun süre kanat çırpmaya elverişli değildir. Yapılan araştırmalar dahilinde bilim insanları tavukların önceden daha iyi uçtuklarını savunuyorlar. İnsanoğlunun tavukları besin açısından daha etli yapmak için onları uçamaz hale getirmesi ve uçma yeteneklerini azaltması günümüz tavuklarının durumunu açıklıyor.

Sonuç olarak tavukların cinslerine göre uçma yetenekleri değişiyor olsa da birçok tür günümüzde uçamaz haldedir. Genellikle seri üretim fabrikalarında ve çiftliklerde bulunan tavuklar değil uçmak bazen adım atacak dahi alan bulamıyorlar. Bu durum da onları uçma fikri ve eyleminden fazlasıyla uzaklaştırıyor. Kim bilir, belki de gelecekte uçabilen bir türe tekrardan dönüşürler ve onları gökyüzünde süzülürken görme şansını elde ederiz.

Kaynakça

1. Wynn, J., Allen, L., & Edwards, P. (2012). A1_7 Why Can't Chickens Fly?. Physics Special Topics, 11(1).

2. https://www.livescience.com/57139-why-chickens-cannot-fly.html

3 .https://petkeen.com/why-cant-chickens-fly/

4. Butterworth, A. (2017). Cheap as chicken. In The Meat Crisis (pp. 155-170). Routledge.

5. https://www.youtube.com/watch?v=wmf9DZpLV6o

6. http://www.gereksizbilgi.com/tavuklar-nicin-ucamiyor/

Benzer Makaleler
Bitkiler de Konuşur
Kahve ya da Çay Tercihimizi Genler mi Belirler?
Arılar Kovanlarını Nasıl Koruyor; Propolis ve Arı Sütü
Uyku Gerçekten Dinlendirir Mi?
Hapşırmak Sadece İnsanlara Mı Özgüdür?
Böcekler Neden Işık Etrafında Toplanır?
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
Acıyı Algılayamayan Beynimiz Nasıl Ağrıyor?
İlk Hücre Teorisi: Yaşam Nasıl Ortaya Çıktı?
İlaçlar Nasıl Onaylanıyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER