Çocukların geneli için ödev tanımı oldukça basittir: Ödev, dünyanın en zor işidir. Ebeveynler ve öğretmenler için ise ödev tanımı biraz karmaşıktır. Çünkü, ödevlerin faydaları hakkındaki veriler hala belirsizliğini korumaktadır. Yine de bu belirsizliğe rağmen eğitimciler ödev vermek konusunda ısrarcıdırlar.
Ödevler Öğrencileri Nasıl Etkiler?
2019 Pew Anketi’ne göre gençlerin her gün ders çalışmaya harcadıkları süre yaklaşık bir saat olarak açıklanmıştır. Bu oran 1990'lardaki gençlerin çalışma sürelerinin iki katıdır. Fakat yaş küçüldükçe durum biraz daha farklılaşıyor. 2015 yılında yapılan başka bir ankete göre ilkokul öğrencilerinin ödev yükünün gençlere oranla biraz daha az olduğu ifade edilmektedir. Bu anket birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin okuldan sonra derslere 30 dakika harcadıklarını söylemektedir. 2012’de yapılan ve 18.000'den fazla 10. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma, matematik ve fen ödevlerini yapanların, yapmayanlardan çok daha iyi notlar almadığını göstermiştir. Ancak ödev yapan öğrencilerin anlık yapılan quizlerden daha yüksek puanlar aldıkları saptanmıştır. Ödevlerin genel başarıya büyük bir etkisi olmadığı bu şekilde gösterilmiştir.
Ev Ödevleri Gerçekten Gerekli Midir?
Araştırmalar, ödevler ve projeler ile akademik performans arasındaki pozitif ilişkinin sınırlı olduğunu söylemektedir. Ödevlerin öğrenci psikolojisi üzerindeki etkisini ölçen çalışmalar ise, öğrencilere fazla ödev verilmesinin onların sağlığına zarar verebileceğini ifade etmektedir. 2014 yılında 4.317 öğrenci ile yapılan bir araştırmaya göre; günde ortalama 3 saat ödev yapan, okul dersleriyle uğraşan öğrencilerin stres, uyku eksikliği ve diğer olumsuz sağlık problemleri yaşadığı ortaya koyulmuştur. Araştırma ayrıca verilen ödevlerin farklı ekonomik imkânları olan çocuklar arasındaki başarı farkını artırabileceğini öne sürmektedir.
Bazı eğitim uzmanları ödevleri öğrencinin kendini geliştirmesi için tek yolu olduğunu savunurken bazıları da bundan tamamen farklı düşünüyor. Uzun ödevler yerine belirli bir konuyu ele alan, kısa süreli ödevler yapmanın daha kalıcı bir öğrenme sağlayacağını söylüyorlar. Diğer uzmanlar ise konuyu çok daha farklı yönden ele alıyor: Ödevlerin verilmesi gerektiği; fakat verilen bu ödevlerin çocuğun doğuştan gelen merakına hitap etmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu yaklaşımı benimseyen öğretmenler, öğrencilerinin ilginç buldukları konuları keşfetmeyi sevdiklerini ve arkadaşlarını da çalışmaya teşvik ettiklerini gözlemlediklerini ifade ediyorlar.
Ödevlerin insan zekasını artırıp artırmadığı üzerinde tartışmalar hala devam etse de elimizde kesin diyebileceğimiz bir veri var: İlgi alanlarına göre düzenlenen ödevler çocuklarda öğrenme isteği oluşturuyor.