Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Kuş Sesleriyle Beyninizdeki Olumsuz Düşünceleri Susturabilir Misiniz?

Büşra Elif Kıvrak
3 dk
708

Kuş cıvıltıları hikayelerin girişinde, şiirlerde ve filmlerde dinlendirici etkisiyle karşımıza çıkar. Eğer maruz kaldığımız gürültülerden uzaklaşabilirsek kuş sesleri bize de iyi gelebilir. Bu melodi hangi psikolojik semptomları azaltarak bizi rahatlatır?

Kuş Seslerinin Zihin Üzerine Etkisi

İnsan Gelişimi Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmada, kuş seslerinin anksiyetik düşünceler üzerinde baskılayıcı bir etkisi olduğu tespit edildi. Yapılan çalışmada, iki ayrı ses olarak kuş sesi ve trafik sesi ele alındı. Ele alınan bu seslerin bireylerin ruh halin, paranoya oluşumu ve bilişsel fonksiyonları üzerindeki etkisi 295 katılımcıyla incelendi. Katılımcılara, deney öncesi ve sonrası altı dakikalık bilişsel testler uygulandı. Ruh hali analizi “Durumluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği” kullanılarak yapılırken, paranoya belirtileri “Toplumda Psişik Yaşantıları Değerlendirme Ölçeği” ile değerlendirildi.

Kuş cıvıltısı sesini dinlemenin katılımcılarda kaygıyı ve paranoyayı azalttığı öne sürüldü. Buna rağmen, kuş cıvıltısının depresif durumlar üzerinde bir etkisi olmadığı görüldü. Bununla birlikte, trafik gürültüsü - özellikle de ses kaydı birçok farklı türde trafik sesi içeriyorsa - depresif durumları kötüleştirdiği gözlemlendi. Kuş cıvıltısının ruh hali üzerindeki olumlu etkisi halihazırda bilinmekte, ancak bu çalışma, kuş cıvıltısının paranoid kişilik bozukluğu üzerindeki etkisini ortaya koyan ilk çalışmadır. Sonuçlar, kuş cıvıltısının iki veya daha fazla farklı kuş türünden gelip gelmediğinden bağımsız olarak elde edildi. Ayrıca ne kuş cıvıltısı ne de trafik gürültüsü bilişsel performansı etkilemedi.

Olumlu Etkinin Altında Yatan Sebep Ne Olabilir?

Kuş cıvıltıları bozulmamış bir doğal çevrenin hoş bir göstergesidir. Ayrıca, stres faktörlerinden insan beynini uzaklaştırarak, dikkati kendi üzerine çekmesinden dolayı kuş cıvıltısının beyinde olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir.

Gelecekte Ne Gibi Çalışmalar Yapılabilir?

Çalışmanın yürütücülerinden Emil Stobbe: “Katılımcılar tarafından bir bilgisayarda gerçekleştirilen çevrimiçi bir deneyde bile olumlu bir değişim gözlemlenmesinden dolayı, etkinin doğada daha da güçlü olacağını varsayabiliriz," diyor. Bir CD'den sesi dinlemek de basit, kolayca erişilebilir bir müdahale seçeneği olabilir. Emil Stobbe, fiziksel çevrenin birey üzerindeki etkilerini inceleyen, Lise Meitner Çevresel Sinirbilim Grubu'nun bir üyesidir. Aynı araştırma grubunda yakın zamanda yapılan başka bir çalışmada doğada bir saatlik bir yürüyüşün stresle ilişkili beyin aktivitesini azalttığı gözlemlenmiştir. Araştırma grubunun başkanı: "Doğanın hangi özelliklerinin bu olumlu etkiden sorumlu olduğunu henüz söyleyemeyiz. Kokular, sesler, renkler veya bunların bir kombinasyonu beyni olumlu etkiliyor olabilir. Bu çalışma, bu konuyu açıklığa kavuşturmak için bir yapı taşı sağlıyor," şeklinde ifade etmiştir. Ayrıca, “Açık olan, doğanın ruh sağlığını ve esenliğini iyileştirdiğidir. Öyleyse dışarı çıkıyoruz!” diye eklemiştir. Sonuçlar, arka plan gürültüsünün belirlenmesi ve bunun anksiyete bozukluğu ya da paranoya teşhisi konan hastalar üzerindeki etkisinin incelenmesi gibi daha fazla araştırma ve uygulama için yollar önermektedir.

Bahsedilen çalışmayla ilgili metinin linkine şuradan ulaşabilirsiniz: 1 saatlik doğa yürüyüşü stres seviyenizi düşürebilir


Kaynakça
  1. Stobbe, E., Sundermann, J., Ascone, L. et al. Birdsongs alleviate anxiety and paranoia in healthy participants. Sci Rep 12, 16414 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-20841-0
  2. Kühn, S., Düzel, S., Eibich, P., Krekel, C., Wüstemann, H., Kolbe, J., Mårtensson, J., Goebel, J., Gallinat, J., Wagner, G. G., & Lindenberger, U. (2017). In search of features that constitute an "enriched environment" in humans: Associations between geographical properties and brain structure. Scientific Reports, 7:11920.
Benzer Makaleler
Bitkiler de Konuşur
Kahve ya da Çay Tercihimizi Genler mi Belirler?
Arılar Kovanlarını Nasıl Koruyor; Propolis ve Arı Sütü
Uyku Gerçekten Dinlendirir Mi?
Hapşırmak Sadece İnsanlara Mı Özgüdür?
Böcekler Neden Işık Etrafında Toplanır?
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
Acıyı Algılayamayan Beynimiz Nasıl Ağrıyor?
İlk Hücre Teorisi: Yaşam Nasıl Ortaya Çıktı?
İlaçlar Nasıl Onaylanıyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER