Konya Bilim Merkezi BilimUp

Yoğurdu Sarımsaklasak da Mı Yesek Sarımsaklamasak da Mı Yesek?

Gülnur Şener
6 dk
1378

Sarımsak, yoğurttaki probiyotikleri öldürür mü? Doğal antibiyotik olarak bilinen tüketmeye çalıştığımız sarımsağı, probiyotik diyerek bolca tükettiğimiz yoğurda koymak sizce de biraz garip değil mi? Sarımsak, birçok patojen türünü öldürebilen güçlü, geniş spektrumlu bir antimikrobiyal olarak kabul edilir. Yoğurt ise bağırsak sağlığı için gerekli birçok bakteriyi, probiyotikleri içerir. Bu durumda yoğurdu sarımsaklayarak içerisindeki yararlı bakterileri öldürüyor muyuz? Sarımsak, yoğurtların içindeki faydalı bakterileri öldürüyor mu? Yoğurdu sarımsaklamasak da mı yesek?

Sarımsak Ne Kadar Faydalıdır?

Sarımsak birçok farklı şekilde tüm dünyaca tüketilir. Bir baharat, yemeklere tat katan bir unsur olmanın yanı sıra birçok yörede çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla doğal bir ilaç olarak da kullanılır. Bu bağlamda sarımsağın sağlığımız için birçok yararı olduğuna dair çok çeşitli araştırmalar da yapılmıştır. Bu araştırmalarla sarımsağın antiartritik, antitrombotik, antikanser ve antimikrobiyal aktiviteler gösterdiği anlaşılmıştır. Sarımsak ayrıca sivilce, saçkıran, yüksek tansiyon, gastrointestinal problemlerin yanı sıra astımı tedavi etmek için de kullanılmıştır. Hatta sarımsak antifungal, antiprotozoal ve antiviral özelliklere de sahiptir. Sarımsağın öldürücü mikroorganizmaları etkisiz hale getirdiği ve onlara zarar verdiği birçok kez açıkça belgelenmiştir.


Antibiyotik kullanımına dair çok daha dikkatli olmamız gereken bu çağda ise sarımsak en çok doğal antibiyotik etiketiyle akıllarımıza kazınmıştır. Sarımsağın antibiyotik aktivitesinden sorumlu ana bileşik “Allisin” olarak adlandırılır. Bu bileşik sarımsağın ezilmesi veya parçalanması sonucu ortaya çıkar. Ezilmiş sarımsağın, Escherichia, Salmonella, Staphylococcus, Klebsiella, Proteus, Bacillus, Clostridium, Neisseria, Proteus, Pseudomonas, Shigella ve Mycobacterium türleri dahil olmak üzere çok çeşitli gram-pozitif ve gram-negatif bakterilere karşı antibakteriyel aktivite gösterdiği birçok çalışma ile ortaya çıkarılmıştır. Ülsere neden olan bakteri üzerinde de etkisi olduğunun keşfi ile de antimikrobiyal etkisine dair popülerliğini hep korumuştur.

Yoğurt Beslenmemiz için Ne Kadar Önemli?

Sofralarımızda hep yer edinen ve severek tükettiğimiz yoğurt sütün mayalanması ile elde edilir. Bu mayalanmanın gerçekleşmesi için Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterileri en çok kullanılanlardır. Yoğurt, içerdiği bu bakteriler bağırsak mikrobiyatımızın sağlığı için elzem olduklarından probiyotik içeren besinler arasında ilk sırada yer alır. Probiyotikler, yeterli miktarda uygulandığında konakçıya çeşitli sağlık yararları sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Ticari olarak temin edilebilen en yaygın kullanılan probiyotik türleri, laktik asit bakterilerine ait olan ve insan bağırsağında yaşayan ve yoğurtta da bulunan Bifidobacterium ve Lactobacillus türleridir. Bifidobakteriler, yeterli miktarlarda tüketildiği takdirde konakçı üzerinde faydalı etkileri olduğu kabul edilen yararlı mikroorganizmalardır. Yoğurt tüketmek de bu probiyotikleri alabilmemizin en kolay ve çok tavsiye edilen yollarından biridir.

Sarımsak Bir Antibiyotik Olarak Yoğurttaki Probiyotikleri Öldürür Mü?

Probiyotiklerin sağlık açısından tüketicilere tavsiye edildiği gibi, sarımsak gibi antibiyotik olarak görülen şifalı bitkiler de aynı sebeple tavsiye edilmektedir. Sarımsağın Bifidobakterilerin probiyotik türlerini nasıl etkilediğine dair çok çalışma yapılmamıştır. Probiyotiklerin, gıdalara veya antimikrobiyal etkileri olan gıda içeriklerine karşı duyarlılıklarının test edilmesi önemlidir.


Yapılan yüzlerce çalışma ile sarımsağın, birçok patojen türünü öldürebilen güçlü, geniş spektrumlu bir antimikrobiyal olduğu kabul edilmiştir. Peki sarımsağın Lactobacillus ve Bifidobacterium gibi probiyotik organizmalar üzerindeki etkisi nedir?

2013 yılında yürüttükleri çalışmada Booyens ve Thantsha sarımsağın beş Bifidobacteria suşu ve bir Lactobacillus suşu üzerindeki antimikrobiyal etkilerini araştırmışlardır. Booyens ve Thantsha'nın keşfettiği şey, bazı Bifido türlerinin sarımsağın antimikrobiyal etkilerine diğerlerine göre daha duyarlı olduğu, B. lactis'in en az etkilendiği, ardından bazı B. longum türlerinin ve Bifidum'un en duyarlı olduğuydu. L. acidophilus'un ise hiç etkilenmediği sonucu da oldukça şaşırtıcıdır.

Bu çalışmanın tasarımındaki bazı sorunlar, sonuçlar konusunda tartışmalara sebep oluyor. Bu sorunları aşağıdaki gibi dört noktada toplayabiliriz:

  • İlk sorun, Bifido'nun bir anaerop (oksijensiz ortamda büyüyebilen yapıda) olması ve bu nedenle vücut dışında incelenmesinin zor olmasıdır. Büyümesini sağlamak son derece zordur. Bazı zorluklar Bifido'nun vücut dışındaki genel duyarlılığından kaynaklanıyor olabilir.
  • İkinci konu ise Booyens ve Thantasha (2013), sadece özel türleri kullanmış olduğundan sonuçları tüm Bifido türlerinde genelleyemeyeceğimizdir.
  • Üçüncüsü, farklı yetiştirme yöntemleri mikroorganizmanın farklı dayanıklılığına neden olur. Bu nedenle bazıları ısıya, asitlere ve antimikrobiyallere diğerlerinden daha duyarlıdır.
  • Dördüncüsü, Bifido ailesindeki bazı türler sarımsağa karşı daha az duyarlıydı, ancak bir kişinin belirli Bifido türleri ile alabileceği sarımsak miktarını belirlemek için insanlar üzerinde daha fazla çalışma yapılmamıştır.

Analiz edilen Lactobacillus türlerinden biri L. acidophilus'tu ve sarımsaktan etkilenmediği görülmüştü. Bu sonuç, Lactobacillus cinsinin sarımsağa dirençli olduğunu doğrulayan kanıtlara da katkıda bulunuyor. Aynı şekilde başka bir çalışmada da yoğurt ürünlerinin çoğunda bulunan bir probiyotik olan Lactobacillus Casei’in sarımsağa karşı bir miktar direnç gösterdiği görülmüştür. Bu da sarımsak tüketiminin bağırsakta bu yararlı bakteri türlerinin büyümesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Genel olarak bu araştırmadan çıkarılan sonuç, Lactobacillus'un sarımsağa dirençli statüsünü koruduğu ve bu nedenle sarımsakla aynı anda alınabilecek bir probiyotik olduğunu yönündedir. Ancak Booyens ve Thantsha yürüttükleri çalışmanın sonucunda Bifido türlerinin seçimi ile ilgili olarak şu notu düşmüşlerdir: “Probiyotik Bifidobakteriler ve sarımsağı aynı anda kullanırken dikkatli olunması tavsiye edilir."

Tüm bu araştırmalardan çıkarabileceğimiz genel sonuç sarımsaklayarak yediğimiz yoğurtlar probiyotiklerini, en azından Lactobacillus cinsi probiyotiklerini, kaybetmiyor. Bifido türleri üzerinde sarımsağın belirli etkileri olabileceğine dair yapılmış laboratuvar araştırmaları, bu türlerin sarımsakla olan ilişkini bağırsak koşullarında nasıl olduğunu öngörememiştir. Sarımsağın bağırsak florasında belirli manipülasyonlar yaptığına dair görüşler vardır. Bu manipülasyonlar genelde patojenler üzerinde öldürücü etki göstermek olarak yorumlanabilir. Yoğurttaki probiyotiklerin çoğu için öldürücü etkisi olmadığından sarımsağı yoğurtlarımıza yakıştırmaya gönlümüzce devam edebiliriz.

Kaynakça
  1. Booyens and Thantsha, 2013, Antibacterial effect of hydrosoluble extracts of garlic (Allium sativum) against Bifidobacterium spp. and Lactobacillus acidophilus, African Journal of Microbiology Research, 7(8), pp. 669-677.
  2. Ankri S, Mirelman D (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect. 2:125-129.
  3. Effect of garlic powder on the growth of commensal bacteria from the gastrointestinal tract.
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22480662
  5. https://www.bioimmersion.com/blogs/news/garlics-effect-on-probiotics
  6. https://www.redlionorganic.com/blogs/news/112709764-the-effect-of-garlic-on-good-and-bad-bacteria#:~:text=In%20another%20study%2C%20Lactobacillus%20Casei,bacterial%20species%20in%20the%20gut.
Benzer Makaleler
Mor Yiyeceklerin Mucizesi: Antosiyanin
Bilinenin Aksine Tuzlu Yiyecekler  Susatmıyor, Acıktırıyor
Temel Reis Yalan Mı Söylüyor!
Çok Düşününce Neden Çok İş Yapmış Gibi Yoruluruz?
2022 Bilimin En'leri
Bebeklere Bal Yedirmek Zararlı mı?
2022’ye Bilim Kurgu Hissi Veren  Biyomedikal Gelişmeler
Yeni Doğan Bebekler Neden Güzel Kokuyor?
Sadece Patates Yiyerek Yaşayabilir miyiz?
Fallara İnanır Mısınız? Forer Barnum Etkisi
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER