Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Yapay Zeka Trafik Işıklarında Bekleme Süresini Kısaltıyor

Beyza Gizem Yıldırım
2 dk
1068

Bilim insanları kavşaklarda bekleme sürelerini yüzde on ila on beş oranında azaltabilen akıllı bir trafik ışığı devresi geliştirdiler. Bu amaçla çalışan ekip derin pekiştirmeli öğrenme yardımıyla otomobiller ve bisikletler için trafik akışını dinamik olarak optimize eden bir yapay zeka kullandılar. Bilim insanları derin öğrenmenin veriye aç olduğunu bu nedenle ilk önce bir kavşaktaki trafiği kameralar ve radar cihazlarıyla kaydedip veri toplandığını belirttiler. Bu ayrıntılı verileri kullanarak, yapay zeka algoritmasına eğitim verileri sağlayan bir simülasyon oluşturuldu. Daha sonra yapay zeka yolu kullanan insanları , bekleme sürelerinin uzunluğu mümkün olduğunca kısa olacak şekilde kontrol ettiler.


Simülasyondaki bekleme sürelerinin  şu anda kullanılan trafiğe bağlı zaman aralığı kontrolünden yüzde on ila on beş  daha kısa olduğunu gözlemlediler. Araştırmacılar algoritmalarını pratikte test ettiler. Bunun için gerekli gerçek zamanlı hesaplamalar, gerçek bir kavşakta kurulmuş bir uç bilgisayarda çalıştırdılar. Bunun yalnızca ideal simülasyon ortamında mı yoksa günlük yaşamda mı işe yaradığını görmek istiyorlardı. Çünkü araştırmacılar simülasyon ve gerçeklik arasında her zaman bir boşluk olduğunu düşünüyorlardı . Bu nedenle simülasyonu gerçeğe daha yakın hale getirmeyi amaçlayan yapay zekanın  eğitim verilerine kasıtlı olarak belirli bir miktarda hata payı eklediler. Araştırma süreçlerinde bilim insanları pratik test için kamera ve radar sensörlerinin bir kombinasyonunu kullandılar. Bu teknoloji en başından planlandığından  kurulumun aşırı maliyetli ve  karmaşık olmayacağı düşünülmektedir. Trafik kaosundan kaçınmak için yapay zeka şu anda herhangi bir trafik ışığı aşamasını etkinleştirmese de , önceden tanımlanmış kombinasyonlardan seçim yapabilir. Böylece yaklaşık iki geçiş yönünün paralel yeşil olması önlenir. Ayrıca, tüm yapay zeka komutları geleneksel trafik ışığı yazılımı tarafından kontrol edilir. Ancak yapay zeka  bir tür “kara kutu” olduğu için bilim insanları bile kararların nasıl alındığını tam olarak açıklayamıyor.

Kaynakça
  1. ERDAL, H. (2018). YAPAY ZEKA TEKNİKLERİ ve UZMAN SİSTEMLERİN KARASAL AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİN DENETİMİNDE KULLANIMI. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi1(1), 32-39.
  2. Korkmaz, E. (2016). Yapay zekâ teknikleri kullanılarak sinyalize kavşaklarda gecikme modelleri (Master's thesis, Kırıkkale Üniversitesi).
  3. Tunç, İ., Elmas, Ö., Edem, A., Köroğlu, A., Akmeşe, S., & Söylemez, M. Derin Q Öğrenme Tekniği ile Trafik Işık Sinyalizasyonu.

Benzer Makaleler
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
Gramofonlar Nasıl Çalışır?
Elektronik Atık Sorunu Çözülebilir Mi?
Arkeolojik Bulguların Yaşı Nasıl Hesaplanıyor?
Tuz Tanesi Boyutunda Fotoğraflar Çeken Kamera
Kan Vermeden Değerlerinizi Ölçmenin Bir Yolu Olsa Nasıl Olurdu?
Web Siteleri Temalarıyla Kullanıcılarını Manipüle Mi Ediyor?
Bilgisayarlar da Bilgisayarlardan Oluşur
Kişisel Veri Gizliliği Nedir ve Neden Önemlidir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER