Fırlatılan her uzay aracı ve uzayda hızla artan çalışmalar, kontrolsüz bir enkaz yığınına neden oluyor bu da yörüngedeki uzay araçları için tehdit oluşturuyor.
NASA'ya göre, uzayda bir bilye büyüklüğünde ya da daha büyük 500 bin parça çöp var. Dünya'nın etrafında yaklaşık 30 bin kilometre hızla hareket eden bu cisimlerin en küçük parçası bile uydu ve uzay araçlarına zarar verebilir. Nitekim 500 bin parçadan 20 bini beyzbol topundan daha büyük.
Buna karşın çözüm olarak lazer kullanma çalışmaları devam ediyor. Lazer teknolojisini kullanarak, uzayda temizlik yapılması hedefleniyor. Geliştirilmekte olan lazerle alçak yörüngedeki uzay çöpleri imha edilecek. Uydu ve tehlikeli olabilecek uzay çöplerini gözlemlemek için tasarlanan teleskop daha sonra dev bir lazere dönüştürülecek. Güçlü lazer atımlarıyla uzay çöplerinin küçük olanlarının buharlaştırılarak yörüngeden temizlenmesi, büyük olanlarının ise hedef yörüngelere, tercihen yanıp yok olmaları için atmosfere yönlendirilmeleri uzay çöplerinin aktif temizliğine yönelik öne sürülen çözüm tasarıları arasında. Ancak bu yaklaşımın daha fazla çöp oluşumuna neden olma ve çöpleri öngörülemeyen yörüngelere yönlendirme gibi riskleri olduğu ve bu konudaki araştırmalar henüz başlangıç aşamasında olduğu için yakın vadede uygulanabileceği düşünülmüyor.
Uzay araştırmaları ve uyduların güvenliği için lazer çalışmalarının neticesi oldukça önemli görünüyor. Sürekli bir çözüm için uzay araştırmaları yapan devletler ve şirketlerin anlaşmaları sonucunda uzaya bırakılan çöplerin azaltılması yolunda önlemler alınıyor.