Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Unutma Eğrisi

Konya Bilim Merkezi
5 dk
2882

Ne sıklıkla bir kursa katıldınız ve hemen ardından tükettiğiniz her bilgiyi hatırladınız?

Unutma eğrisi,1885'te ortaya çıkan Hermann Ebbinghaus'un bir şeyin başlangıçta öğrenildikten sonra unutulma oranını tanımlayan matematiksel bir formülüdür. Eğri, eğer saklamaya çalışmazsak bilginin zaman içinde unutulma oranını gösterir. Zamanla hafıza kaybının doğasının keşfidir. Bazı araştırmalar, insanların yeni bilgilerin yaklaşık% 50'sini öğrendikten sonra bir saat içinde unuttuğunu gösteriyor. Bu 24 saat içinde ortalama% 70'e çıkıyor.

Beyin hayatta kalmak için önemli bilgileri hatırlamaya çalışır, örneğin; yanlışlıkla bir aleve dokunursanız, elinizi otomatik olarak geri çekersiniz. Diğer bilgi türlerini saklamak için beynimizi bilginin hatırlanmaya değer olduğuna ikna etmeli ve böylece unutma eğrisini aşmalıyız.

Bir sonraki eğitiminizde bilginin daha fazla tutulmasını sağlamak için, unutma eğrisiyle mücadele edebilirsiniz. Öğretmen ve öğrencilerin, yaşamı boyunca öğrenim süreci devam eden herkesin işini kolaylaştırması için el altında tutması gereken 5 yöntemi sizin için derledik.

Hatırlama Oranı

1.Hafızanın gücü; daha güçlü anılar, zayıf anılara kıyasla uzun sürelerden sonra hatırlanmaya devam eder.

2.Öğrenmeden bu yana ne kadar zaman geçti; insanlar öğrendiklerinin% 90'ını birkaç hafta içinde unutmaya meyillidir.

Unutma Oranı

1.Malzemenin karmaşıklığı; bilgi ne kadar karmaşıksa, o kadar çabuk unutulacaktır.

2.Materyal nasıl öğretilir; görsel yardımcılar, ses, denemeler, slayt gösterileri vb.

3.Bilginin ne kadar anlamlı olduğu; bilgi ne kadar ilişkilendirilebilirse, unutma hızı o kadar yavaş gerçekleşir.

4.Fizyolojik faktörler; uykusuzluk veya açlık gibi

5.Psikolojik faktörler; stres veya kaygı


1. Aralıklı Tekrar Edin

Neyin öğrenildiğini tam olarak anlamak için dikkate alınması gereken iki önemli unsur vardır.  Zaman ve Tekrar 

Beynimizin, tekrarlanmışsa bilgileri önemli olarak etiketleme olasılığı daha yüksektir.

Materyali her tekrarladığınızda elde tutma oranınız %100'e geri döner.

İlk tekrar, ilk eğitim seansından sonraki 24 saat içinde yapılmalıdır.

Bir sonraki tekrar, biraz daha uzun bir süre sonra yapılabilir.

İncelemeler arasında boşluk olmalıdır. Yeni bir gerçeği 1 saat içinde 15 kez incelemek, eğrinin üstesinden gelmek için işe yaramaz. Ancak bilgi aralıklarla tekrarlanırsa, beyin bu hafızayı bir kas gibi güçlendirerek yeniden inşa etmek zorundadır.

Öğrenci ayrıca, problem çözme, sınavları tamamlama vb. gibi farklı biçimleri kullanarak öğrenilen bilgileri geri getirme alıştırması yapar.

2. Erişilebilir ve Etkileşimli Hale Getirin

Ders içeriğinin günün herhangi bir saatinde, herhangi bir yerde yeniden erişilebilir durumda olması gerekir. Bilginin hepsini bir kerede öğrenmek zorunda kalmanın aksine, bilginin özümsenmesi daha uzun bir süreye yayıldığında daha etkili bir şekilde öğrenilebilir. E-öğrenme ortamları, sanal gerçeklik veya günlük hayata öğrenim sürecini entegre etme bu konuda faydalı olur. Aşırı bellek, bilgileri daha sonra kullanmak üzere emmemizi ve saklamamızı engeller, bilgiyi erişilebilir hale getirip zamana yayın.

3. İlgi Çekici Olmasını Sağlayın

En başından itibaren bilgileri sindirmeyi kolaylaştırmalısınız. Dağlarca metin okuyorsanız dikkatiniz doğal olarak azalır ve bu da bilgi birikimini azaltır. Bunun yerine, ders içeriğiyle ilgili videolar izleyerek, çizim yaparak, hafızanızda kalanları not alarak ilginizi canlı tutun. Öğrendikleriniz kendi tarzınızla başkalarına anlatarak da keyifli hale getirebilirsiniz. Bilgilerinizi bir diyagramda göstermeye çalışın veya öğrenme hedefini açıklayan bir video oluşturun. Daha da iyisi, kısa kopya yazma alıştırması yapın. 

Oyunlaştırma, unutma eğrisini aşmak için etkileşimi kullanmanın başka bir seçeneğidir. 

Öğrenmeye oyun unsurları eklemek, aktif öğrenme için harika bir yoldur ve hatta eğitimden zevk almayı kolaylaştırır. 

4. Bir Öğrenme Kültürü Oluşturun

Ebbinghaus, bilginin zaten bildiğiniz şeyler üzerine inşa edildiğinde hatırlamanın daha kolay olduğunu keşfetti. Sık sık eğitim etkinlikleri düzenleyerek öğrenmeyi pekiştirmeye ve tutulan bilgi miktarını artırmaya çalışın. Öğrenirken eğlenin ve aktif bilgi paylaşımında bulunun. Öğrenim elemanlarını günlük rutinlerinizin bir parçası haline getirin. 

5. Alakalı hale getirin

İnsan beyni sınırlı bir kapasiteye sahiptir. Belirli bilgi parçalarının kalıcı olarak saklanıp saklanmayacağına karar vermek söz konusu olduğunda, beyin oldukça seçici olabilir. Öğrenilen bilgilerin sizinle ilgili olması gerekir. Bilgileri daha ilişkilendirilebilir hale getirerek veya materyalleri zaten bildiğiniz kavramlara bağlayarak, bilgileri hatırlama olasılığınız artar. Eğitim ne kadar alakalı olursa, hatırlaması o kadar kolay olur.

Bir şeyi öğrenmenin işlerinizi kolaylaştıracağını veya onlara zaman kazandıracağını bilirseniz, eğitimi kabul etme ve hatırlama olasılığınız yükselir.  En önemlisi bilgileri neden almanız gerektiğini de bilmelisiniz.


Benzer Makaleler
Matematik Bir İcat mı, Yoksa Keşif mi?
Doğadaki Altın Oran: Fibonacci Dizisi
Matematik Neden Bu Kadar Zordur?
Çarpma İşleminin Sembolü Neden X Harfidir?
Yapay Beyin, İnsan Beyni Sinapslarına Göre Daha Verimli
Keçiboynuzu Çekirdeği İle Ölçü?
İlk Kadın Matematikçi: Çağının Ötesinde Bir Kadın
Ölçü Birimi Kıl Payı
Hafıza Nasıl Çalışır ve Öğretmenlerin Öğretim Süreçlerine Nasıl Uyarlanabilir
Beynin Yapısı ve Görevleri Nelerdir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER