Konya Bilim Merkezi BilimUp

Türkiye'nin İkinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever'in Uzay Yolculuğu 8 Haziran'da Gerçekleşecek!

İlknur İyigökler
4 dk
1681

Türkiye tarihinde bir ilke imza atıldı ve ilk Türk astronot olan Alper Gezeravcı, 18 günlük uzay yolculuğunu tamamlayarak Dünya'ya döndü. Ancak uzay çalışmaları bununla kalmayacak.

Türkiye Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre; ikinci Türk astronot Tuva Cihangir Atasever de uzaya çıkmaya hazırlanıyor. İkinci Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever'in 8 Haziran'da ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden uzaya gönderilmesi planlanıyor. Virgin Galactic firmasına ait VSS Unity uzay aracıyla yörünge altı araştırma uçuşu yapacak olan Atasever, taşıyıcı uçakla birlikte yaklaşık 14 kilometrelik irtifaya yani kıtalararası yolcu uçaklarının irtifalarının yüzde 50 kat daha yukarısına çıkacak. Atasever, uzay misyonu çerçevesinde 7 farklı deney yapacak.


Türkiye'nin İkinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever Kimdir?

Tuva Cihangir Atasever verdiği röportajda, Ankara'da 1992 yılında doğduğunu ifade ederek, ilk, orta ve lise eğitimini bu şehirde tamamladığını belirtti. 2010 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne girdiğini dile getiren Atasever, "2014 yılında mezun oldum. Lisans eğitimim sırasında özellikle elektromanyetik, optik ve fotonik alanlara yoğunlaştım. Yüksek lisans çalışmalarımı da ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nde gerçekleştirdim ve 'çok çekirdekli fiber optik kablolarında periyodik mikro bükülmelerle tahrik edilen tutarlı mod aktarımı' konusunda yoğunlaştım." bilgilerini verdi.

Atasever, sanal ve artırılmış gerçeklik alanlarında birkaç startup girişiminde bulunduktan sonra Türkiye’ye geri döndüğünü belirterek, şunları kaydetti: "Hep hayalim olan uzay alanında çalışmak için fırsatlar aramaya başladım ve Roketsan'da Uzay Sistemleri Direktörlüğü'nde Türkiye'nin ilk uydu fırlatma aracını geliştirme faaliyetlerine katıldım" bilgilerini verdi. "2017 yılına kadar Uzay Sistemleri Direktörlüğü'nde aviyonik sistemlerden sorumlu sistem mühendisi olarak görevime devam ettim. 2022'nin mayıs ayında Cumhurbaşkanı'nın duyurduğu Türk uzay yolcusu sürecini duyduktan sonra başvurdum." ifadelerini kullandı.

ATASEVER: TARİFİ GÜÇ BİR MUTLULUK

Tuva Cihangir Atasever Roketsan'da görev yaptığı süre boyunca TEKNOFEST Roket Yarışması'nın icra edilmesinde aktif görev aldığını anlattı. Şu anda Türkiye'nin iki astronot adayından biri olmanın tarifi güç bir mutluluk ve onur olduğuna dikkati çeken Atasever, “Nisan'dan beri yoğun bir eğitim programında yer alıyoruz. Bu, ilk kez iki Türk vatandaşının uzayda gerçekleştirilecek kapsamlı bilimsel görevin paydaşları olarak bu eğitimlere katıldığı anlamına geliyor. Çok kıymetli bilgiler ediniyoruz. Hedefimiz, eğitimlerimizden maksimum faydayı elde etmek." ifadelerini kullandı.

Tuva Cihangir Atasever Uzay Yolculuğunda Ne Yapacak?

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu 8 Haziran'da gerçekleştirilecek ve 1,5 saat sürecek bilim misyonu çerçevesinde Atasever 7 bilimsel deneye imza atacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin astronotları Alper Gezeravcı ve Atasever ile Bakanlık'ta, "Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu" konulu basın toplantısı düzenledi.

Bakan Kacır, Atasever'in birbirinden farklı disiplinlerde gerçekleştireceği deneylerin, bilim insanlarının yürüttükleri araştırmalara önemli kazanımlar sağlayacağını belirtti. Her iki astronotun da Axiom Space, Space X ve NASA tarafından verilen temel astronot eğitimi ile yaşam ve güvenlik prosedürleri, modül ve deney ekipmanları kullanımı, hayatta kalma eğitimlerini aldığını belirtti. Tuva Cihangir Atasever, "Fırlatma, Virgin Galactic'in ABD'nin New Mexico Eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek. Uzay aracında, 4 mürettebat ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik ekip yer alacak." ifadelerini kullandı.

Atasever: Benim uçuşum 'havadan fırlatma' ile olacak!

Araştırma uçuşunun yapılacağı aracın özelliklerine ve yolculuğun aşamalarına ilişkin bir sunum da yapan Atasever, şu bilgileri paylaştı:

"Virgin Galactic firmasıyla gerçekleştireceğimiz araştırma uçuşu, Alper abinin icra ettiği Falcon 9 Roketi ile gerçekleştirilen uçuştan farklı bir yöntem kullanacak. Onun uçuşunda, roket yeryüzünden havalanmıştı. Benim uçuşumda ise 'havadan fırlatma' olarak bilinen bir yöntem kullanılacak. Bu, yaklaşık 45 bin feet yani 14 kilometrelik bir irtifaya denk gelen yüksekliğe kadar taşıyıcı uçak ile uzay aracımızın beraber seyahat edeceği anlamına geliyor. Yani, uzay aracımız taşıyıcı uçağın altına takılı olacak ve belirlenen yüksekliğe ulaşıldığında buradan fırlatılacak." Buradaki amaç, atmosferin kalın tabakalarını aşmak ve ilgili 14 kilometrelik irtifaya geldiğimizde ayrılma gerçekleştirilerek üzerindeki roket motoru ateşlemesinin gerçekleştirilmesidir. Çok hızlı şekilde, 1 dakika içerisinde ses hızının 3 katı kadar hıza erişiyor bu uzay aracı. 90 kilometrelik irtifaya çıkıp serbest düşüş gerçekleştiriyor. Roketin uzay aracı üzerindeki itki sonlandığı andan itibaren ise mikro yerçekimi koşulları başlıyor ve uzay aracımız süzülerek iniş gerçekleştiriyor. Taşıyıcı uçakla beraber kalktığı piste iniş gerçekleştireceği bu süzülme fazının oldukça enteresan ve heyecanlı bir faz olması bekleniyor. Bu uçuşun toplam 1,5 saat sürmesi bekleniyor."

Benzer Makaleler
2023 Yılında Bizi Bekleyen Gökyüzü Olayları
Güneş Tutulması Sırasında Meydana Gelen Tuhaf Şeyler
Türkiye'nin Uzaydaki Varlığı
Güneş’e Ne Kadar Yaklaşabiliriz?
Alper Gezeravcı’nın Uzayda Gerçekleştireceği 13 Deney
Satürn Meşhur Halkalarına Veda Ediyor.
Yıldızlar Nasıl Doğar?
Bir Yıldızın Yaşı Nasıl Hesaplanır?
Astronotlar Uzaya Gittiklerinde Beyinlerine Ne Olur?
Uzay Nasıl Kokuyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER