Konya Bilim Merkezi BilimUp

Tunç Çağında Kullanılan Hançerlerin Asıl İşlevi Ortaya Çıktı

1 dk
567

Tunç Çağı kentleşme, teknolojik yenilikler, beylikler döneminin ortaya çıkması, ilk krallıklar ve merkezi yönetimlerin oluşması gibi sosyal ve politik gelişmeleri de kapsayan uzun bir süreçte yaşanır. Tunç Çağı kalıntılarından olan hançerlerin ise statü ve zenginlik göstergesi olduğu düşünülüyordu. Bazı bilim insanlarına göre ise silah ve araç olabileceği düşünülürken Newcastle Üniversitesi'nde Profesör Andrea Dolfini ve Isabella Caricola önderliğindeki proje ekibi, İtalya'daki Tunç Çağı yerleşim yeri olan Pragetto' daki bronz hançerlerin hayvanların kesilmesi ve etleri kemikten ayırmak için kullanıldığını tespit ettiler.

Bakır alaşımlı hançerler ilk olarak MÖ 4.000’li yıllarda ortaya çıktı ve Avrupa’da yaygınlaşarak, “savaşçı mezarları” olarak bilinen silah bakımından zengin mezarlarda daha sonraları bulundu. Arkeologlar uzun yıllardır bu hançerlerin esasen cenazelerde, ölen kişinin statüsünü göstermek ya da kim olduğunu belirtmek için törensel nesneler olarak kullanıldıklarını ya da silah ve el sanatlarında bir araç olarak kullanıldıklarını düşünüyordu.


Picro-Sirius Red (PSR) teknolojisinin kullanılmasıyla hançerlerde kolajen ile ilişkili kemik, kas ve tendon liflerinin mikro kalıntılarına rastlanması hançerlerin işlevini belirlemiş oldu.

Yapılan çalışmanın tarih öncesi diğer çağlarda bakır alaşımlı aletler ve silahlar üzerinde tekrarlanabilmesinin mümkün olması ise yeni olasılıklara ve cevaplara karşı kapı aralamaktadır.

Benzer Makaleler

Ya Beynimizin %100’ünü Kullanabilseydik?
Bilinenden Farklı Bir Gürültü: Beyaz Gürültü
Hyaluronik Asit Cildi Nasıl Nemlendirir?
Çok Yemek Yemek Neden Uyku Getirir?
Yağmur Neden İnsanların Uykusunu Getirir? Yağmurun Uyku Üzerindeki Etkisi
Beynimizdeki Uyum Odaklanmamızı Sağlıyor
Neden Kediler Islanmaktan Nefret Ediyor?
Evrende Yalnız Olup Olmadığımıza Dair Bir Denklem: Drake Denklemi
“E-nose” Elektronik Burun
Yapay Örümcek Ağı Mümkün Mü?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER