Ağzın içindeki mikroorganizmalar, insanlar uykudayken bile uyumaz. Mikroorganizmalar yemek yemeye, yaşamaya ve üremeye sürekli olarak devam eder. Bu eylemleri gerçekleştirirlerken sonucunda bazı kötü kokulu gazları da açığa çıkarırlar. İnsanlardaki kötü nefes kokusu, bu mikroorganizmaların açığa çıkardığı gazlardan kaynaklanır.
İnsanların çoğu hatta neredeyse hepsi, sabahları ağzında rahatsız edici bir koku oluştuğunu fark etmiştir. Yaşamımız boyunca bu kokuyu algıladığımız için sabahları bu durum bize pek garip gelmeyebilir. Peki sizce her sabah bizi bekleyen bu kokunun sebebi nedir? Neden sadece sabahları bu kokuyu hissederiz?
Genellikle uzun süren gece uykularından uyandığımızda bir süre ağzımızda kötü koku hissederiz fakat dikkat ederseniz bu koku bir-iki saat içerisinde ortadan kaybolur. İnsanlar ve bazı hayvanlar için olağan olan bu durumun oluşmasında birçok etken vardır. Yurt dışında “sabah nefesi” olarak nitelendirilen bu durumun ortaya çıkmasındaki ana etken, ağzımızın içindeki mikroorganizmalardır. Mikroorganizmalar birtakım eylemlerde bulunur ve bu eylemler için gerekli olan enerjiyi ağızda bulunan yemek artıklarını, tükürüğü ve kanı parçalayarak elde ederler. Sonucunda ise sadece enerji değil, belli başlı kötü kokulu gazlar da açığa çıkarırlar. Bu kötü kokulu gazlardan geriye, canlılara kötü bir nefes kokusu kalır.
Oluşan bu kokunun başka sebepleri de elbette vardır. Ağız kuruluğu başlıca büyük etkenlerden biridir. Tükürük bezlerimiz, gece uyku halindeyken gün içerisinde ürettiği kadar tükürük üretmez. Bunun sonucunda ağız kuruluğunun oluşmasına neden olur. Tükürük sıvısı yeterli olmadığında ağızda olan bakteriler yok edilemez. Ağızda kalan bakteriler de belli kötü kokulu gazları açığa çıkardığı için kokuya neden olur. Özellikle bu olay burun tıkanıklığı yaşayan insanlarda daha fazla görülmektedir.
Tüm bunların yanı sıra; tütün ürünleri kullanımı, diş eti rahatsızlıkları, bademcik iltihabı ve sinüzit gibi çeşitli nedenler, ağız kokusunun yaşanmasında oldukça etkilidir. Sağlıklı bireyler için belirli bir dozda ve sürede olan ağız kokusu normal sayılırken, uzun süreli ve geçmeyen ağız kokuları için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Olması gereken seviyenin üstünde olan koku, iltihaptan veya çeşitli bakterilerden kaynaklanan hastalıkların habercisi olabilmektedir. Diş çürükleri ve ölü diş olarak adlandırılan fark edilmemiş diş kalıntıları ağız kokusunu çok ileri seviyeye taşıyabilecek etkenlerdendir.
Hepimiz belki bu kokuyla güne uyanacağız fakat bunu çok aza indirgemek de elimizde. Düzenli diş fırçalamak, yatmadan önce ağzı suyla çalkalamak ve sık sık gargara yapmak ağız hijyenini sağlamamızı kolaylaştırır. Ayrıca hem ağız sağlığımız hem de vücudumuz için çok önemli olan bir diğer etken de su tüketimidir. Bu sebeple, her gün vücut için gerekli olan su miktarını tüketmeyi unutmayın.