Bitki çayları günlük hayatımızda oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle alternatif tıp alanında birçok bitki çayı sıkça kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan rezeneyi birçoğumuz duymuşuzdur. Genellikle sakinleştirme açısından meşhur olan rezene çayı sizce gerçekten sakinleştirir mi?
Rezene aslında yemek ve birçok alanda kullanılabilen bir bitki çeşididir. Ancak günümüzde ve öncesinde genellikle tedavi amaçlı alanlarda kullanılmıştır. Bu yüzdendir ki eski Yunan ve Romalılar rezenenin güç ve daha uzun yaşama yol açabileceğini söylemişlerdir. Bangladeş'te yapılan araştırmada rezenin hem kan şekeri hem de ağrı kesme üzerinde ekili olduğu saptanmıştır. Rezene çayının birçok faydası daha olduğu düşünülmekte ve günümüzde de birçok rahatsızlık için kullanılmaktadır. Adet sancılarına, sindirim, bağırsak sorunlarına ve iştahsızlığa karşı oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Asıl bilinen sakinleştirme özelliği ise içinde doğal serotonin hormonu bulundurmasından dolayıdır. Rezene çayı içen kişi kasları gevşediği için rahatlar ve sakinleşir.
Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen rezene şu an tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Çay olarak tüketiminin yanında baharat, çiğ yemiş, kurutulmuş, haşlanmış, kızarmış ve ızgara gibi birçok şekilde tüketilebilmektedir. Ayrıca rezenenin çay olarak kullanılan kısmı sanılanın aksine yaprak bölümü değil tohum kısmıdır. Tohumların yağlı olması sebebi ile fazla tüketiminde bazı sorunlar getirebilmektedir.
Özellikle hamile ve emziren kişilerin rezene tüketmemesi gerektiği söylenir. Bunun sebebi rezene tohumu yağı içinde östrojen hormonunun aktive olmasıdır. Bu durum emzirme ve gebelik gibi durumlarda bireyin vücudunu şaşırtabileceği için kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır. Ayrıca havuç ve kereviz gibi sebzelerle ortak birçok paydası olması sebebi ile bu ürünlere alerjisi olan kişilerinde rezene kullanmamaları önerilmektedir.
Her üründe olduğu gibi fazlası zararlı olsa da rezene birçok konuda rahatlatıcı ve yardımcı şifalı bir bitkidir. Rezene çayının demlemesi ve tüketimi oldukça kolaydır. 1 çay kaşığı rezene tohumu ezilip kaynar suya atılarak demlenir ve günde 2-3 bardak tüketilebilir. Çoğu bitki gibi rezenenin de birçok faydası vardır. Birçok hastalığa ve rahatsızlığa deva olabilen rezenenin kıymeti daha iyi bilinmeli ve tüketimleri araştırılarak çoğaltılmalıdır.