Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Pancar Tüketmek Kalbin Daha Sağlıklı Olmasını Sağlar Mı?

Konya Bilim Merkezi
3 dk
965

Bir kök sebze olan pancar, sağlık açısından sayısız yararı nedeniyle son yıllarda popülerlik kazanmaya devam etmektedir. Renginden de belli olan içerdiği yoğun antioksidanlar sebebiyle günlük yemek alışkanlıklarına eklenmesi gereken önemli gıdalardan biridir. Sayısız faydası olan pancar kalp sağlığı için de oldukça önemlidir.

Pancarın İçeriği

Koyu kırmızı rengi ve tatlı, toprağımsı tadı ile bilinen pancar, çeşitli temel vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Lif, folat ve potasyum dahil olmak üzere önemli bir temel besin kaynağı olan pancar, sağlıklı bir yaşam tarzına eklenmesi gereken bir besindir. Pancar, önemli bir antioksidan olan C vitamini, özellikle hamilelik sırasında hücre büyümesi ve gelişimi için gerekli olan bir besin maddesi olan iyi bir folat (B9 vitamini) ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan ve uygun sinir, kas fonksiyonunu destekleyen bir potasyum kaynağıdır. Ayrıca pancar, gelişmiş kan akışı ve düşük kan basıncı ile bağlantılı olan zengin bir nitrat kaynağıdır. İltihaplanmayı azaltmak ve belirli kanser türlerine karşı koruma gibi çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilen çeşitli fitokimyasalları ve antioksidanları da içermektedir.


Pancarın Faydaları

Pancar tüketmenin en bilinen faydalarından biri de kan basıncını düşürmesidir. Vücutta nitrik okside dönüştürülen nitratların kan damarlarını gevşetip genişlettiği ve kan basıncının düşmesine yol açtığı gösterilmiştir. Bu, özellikle hipertansiyon veya kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kişiler için faydalı olabilir.

Kan basıncını düşürücü özelliklerine ek olarak, pancarın atletik performansı da iyileştirdiği bulunmuştur. Pancardaki nitratlar, vücuttaki oksijen kullanım verimliliğini artırarak dayanıklılığın ve güç çıkışının artmasını sağlamaktadır. Çalışmalar, egzersizden önce pancar suyu tüketmenin, daha uzun süre yüksek performans gösterilmesini ve güç çıkışında önemli bir artışı sağlayacağını göstermiştir.

Pancar aynı zamanda zengin bir antioksidan kaynağı olmanın yanı sıra özellikle anti-enflamatuvar ve kanserle savaşan özelliklere sahip olduğu gösterilen betalainleri içermektedir. Bu antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca bilişsel işlev için potansiyel faydalara da sahip olabilmektedir.

Pancar tüketmenin bir diğer faydası da kalp sağlığını iyileştirme potansiyelidir. Pancarın lipid metabolizması üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu, toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerinin düşmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. Ek olarak pancar, kan damarlarının esnekliğini artırarak kardiyovasküler hastalık riskinde azalmayı sağlamaktadır.

Sonuç olarak pancar, sayısız sağlık yararına sahip, besleyiciliği yoğun bir sebzedir. Kan basıncını düşürme, atletik performansı artırma ve vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruma yeteneği ile pancar, sağlıklı bir yaşam tarzına önemli bir katkı yapar. Benzer şekilde, kalp sağlığını ve bilişsel işlevi iyileştirme potansiyeli, beden sağlığı için önemli bir gıda haline getirir. Her zaman olduğu gibi, diyetinizde herhangi bir önemli değişiklik yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

Kaynakça
  1. Clifford, T., Howatson, G., West, D., & Stevenson, E. (2015). The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients, 7(4), 2801–2822.
  2. https://www.exeter.ac.uk/research/ref2021/casestudies/lifesciences/beetroot/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets#TOC_TITLE_HDR_2
  4. https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-beets/
Benzer Makaleler
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
Seyahat Etmek Beyninizin Bağlantı Kurma Kapasitesini Artırır
Kramp Neden ve Nasıl Oluşur?
Ateşimiz Yükselince Neden Üşürüz?
Kollarımızı Yürürken Neden Sallarız?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER