Konya Bilim Merkezi BilimUp

Nesnelerin İnterneti - IoT Cihazlar

Beyza Gizem Yıldırım
3 dk
1120

İş yerinde olduğunuzu ve sabah evden çıkarken klimayı kapatmamış olabileceğinizi fark ettiğinizi hayal edin. Eve geri gitmek yerine cep telefonunuzdan klimanın durumunu görmek hatta açıksa kapatabilmek harika olmaz mıydı?

Nesnelerin interneti sayesinde bu mümkün. Yakın zamana kadar internete erişim yalnızca masaüstü tablet ve akıllı telefon gibi cihazlarla sınırlıydı. IOT teknolojisi sayesinde neredeyse tüm cihazlar internete bağlanabilir. IOT temelde veri aktarmak ve veri almak için internete bağlı birbirleriyle ilişkili cihazlardan oluşan bir sistemdir. Akıllı bir ev sistemi IOT için iyi bir örnek olabilir. Kapı zili, duman detektörleri, su ısıtıcısı, güvenlik alarmı gibi cihazlar bir mobil uygulama üzerinden kullanıcıyla veri paylaşabilir. İnternet bu güne kadar insanların birbirleriyle bağlantı kurmasına ve etkileşime geçmesini sağladı. Ancak şimdi nesneler de birbirleriyle iletişime geçme yeteneğine sahip. Örneğin sabah saatinizin alarmı çaldığında IOT sistemi odanızın perdelerini açabilir hatta sizin için kahve makinasını çalıştırabilir.


IoT Cihazları 

Bir IOT sistemi cihazlar arasındaki etkin iletişimden alınan verilerin doğru işlenmesi ve sorunsuz çalışmayı sağlamak için arka planda çalışan bir çok şeyden sorumludur. IOT cihazları genel cihazlar ve algılama cihazları olarak iki ayrı kategoride sınıflandırılır. Genel cihazlar bağlı oldukları kablolu ve ya kablosuz ara yüzler ile veri merkezinin ve bilgi alışverişinin ana bileşenleridir. Televizyon, aydınlatma, klima gibi ev aletleri bu kategoridedir. Algılama cihazları ise sensörler ve aktüatörler içerir. Sıcaklık, nem, ışık şiddeti ve diğer parametreleri ölçerler. IOT cihazları ağ geçitleri sayesinde bir ağa bağlanır. Bu ağ geçitleri ya da işlem düğümleri sensörlerden toplanan verileri işler ve buluta aktarır. Bulutta toplanan veriler üzerinde hem depolama hem de eylemler gerçekleştirir. Wi-fi, Bluetooth, ZigBee,  gibi kablolu ve kablosuz ara yüzler bağlantıyı sağlamak için kullanılır. Tüm bu sistem her yerde bulunabilen uygulamaları, istenen faktörü algılayabilen ve bildirebilen küçük sensörleri, veri analizi ve bilgi çıkarmak için kullanılan güçlü backend sunuculara kadar çeşitli cihazları ve iletişim protokollerini destekler.

Varsayalım ki bir çiftçisiniz ve bahçenizi topraktaki nem seviyesi düştüğü vakitlerde sulamak istiyorsunuz bunu manuel olarak yapmak yerine IOT kullanarak otomatikleştirebilirsiniz. Sensörler toprağın nem seviyesini ölçer ve bu bilgi http veya mqtt gibi iletişim protokolleri vasıtasıyla IOT ağ geçidine iletilir. Ağ geçidi verileri wi-fi ile bir buluta kaydeder. Nem seviyesi her düştüğünde sistem tetiklenir ve sulama sistemi açılır. Ayrıca bulutta veriler depolanır ve sulama sisteminin çalıştığı saatler, nem seviyesindeki değişimler gibi detaylı analizlere ulaşabilirsiniz. Tüm bu bilgiler cep telefonunuzdaki uygulamaya günlük raporlar halinde iletilebilir. Bugün IOT bir çok endüstride kullanılıyor. Akıllı ev teknolojileri, giyilebilir teknolojiler, akıllı araçlar ve tarım bunlardan bazıları.2018 de dünya nüfusunun iki katından fazla yaklaşık 23 milyar bağlı cihaz vardı. Uzmanlara göre bu rakam 2025 yılın kadar 80 milyardan fazla olacak. IOT tüm cihazları internetin gücüyle birbirine bağlama vizyonudur. IOT nin, bulut bilişim, makine öğrenmesi, yapay zeka gibi diğer teknolojilerle entegrasyonu bir çok heyecan verici yeniliğin önünü açacak gibi görünüyor.


Kaynakça
  1.         Gokhale, P., Bhat, O., & Bhat, S. (2018). Introduction to IOT. International Advanced Research Journal in Science, Engineering and Technology5(1), 41-44.

  2.        Madakam, S., Lake, V., Lake, V., & Lake, V. (2015). Internet of Things (IoT): A literature review. Journal of Computer and Communications3(05), 164.

  3. Sharma, N., Shamkuwar, M., & Singh, I. (2019). The history, present and future with IoT. In Internet of Things and Big Data Analytics for Smart Generation (pp. 27-51). Springer, Cham.

Benzer Makaleler
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
Gramofonlar Nasıl Çalışır?
Elektronik Atık Sorunu Çözülebilir Mi?
Arkeolojik Bulguların Yaşı Nasıl Hesaplanıyor?
Tuz Tanesi Boyutunda Fotoğraflar Çeken Kamera
Kan Vermeden Değerlerinizi Ölçmenin Bir Yolu Olsa Nasıl Olurdu?
Web Siteleri Temalarıyla Kullanıcılarını Manipüle Mi Ediyor?
Bilgisayarlar da Bilgisayarlardan Oluşur
Kişisel Veri Gizliliği Nedir ve Neden Önemlidir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER