Elbette, sizin bayılarak yediğiniz bir yiyeceği, yakın çevrenizden biri zoraki yiyor ya da ağzına bile sürmüyordur. Çocukken eve gittiğinizde annenizin yaptığı bazı yemekleri yemez, fast-food veya abur cubur tercih edersiniz. Hiç düşündünüz mü, neden insanlar bazı yiyecekleri lezzetli bulurken bazılarını tatsız buluyor? Gelin bu konuyu beraber inceleyelim.
Tat alabilmek, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi veya besinleri sağlayan yiyecekleri seçmeye yardımcı olur. Dilin üzerinde papilla adı verilen tat tomurcukları bulunur. Her bireyde farklı oranlarda bulunan tat tomurcukları, besinlerin lezzetinin farklı anlaşılmasında büyük rol oynar. Örneğin, tat tomurcuğu fazla olan insanların tat alma hassasiyeti de daha fazla gelişmiştir. Bu sebepten ötürü, yemekler daha ağır ve yoğun gelir. Tat tomurcuğu az olan insanların ise, hassasiyeti düşüktür. Bundan ötürü yemeklerin tat yoğunluğunu artırmak için baharatlardan faydalanabilirler.
Farklı tatları sevmenin diğer bir faktörü de DNA dizilimidir. DNA dizilimi, vücuttaki en önemli yapı taşlarından biri olan proteinlerin nasıl üretileceğini vücuda anlatan bir reçete gibidir. Her insanın, eşsiz DNA dizilimi vardır. DNA; nasıl tattığınızı, kokladığınızı ve beyninize neyin güzel, neyin kötü olduğu konusunda gönderilen mesajları belirlemenize yardımcı olur. Bu yüzden yemeklerin lezzeti farklı algılanır.
Bu nedenlerin yanı sıra yemek kültürü, coğrafya, alışılmış tatlar gibi farklılıklar oldukça etkilidir. Öyle ki size çok kötü gelen bir tat başka birine çok güzel gelebilir.
1) https://sites.psu.edu/siowfa15/2015/10/22/why-are-everyones-taste-buds-different/
2) https://www.scientificamerican.com/article/why-does-food-taste-so-delicious/
3) https://living.medicareful.com/why-does-food-taste-good#cookbook