Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Kusursuz Görüş Nedir?

İmran Verirşen
8 dk
3284

Görme, insanların dünyayı keşfetmeleri, iletişim kurmaları ve günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için kritik bir rol oynar. Görme yeteneği, renkleri, yüzleri, yazıları ve dünyanın tüm detaylarını algılamamızı sağlar. Ancak, "kusursuz görüş" olarak adlandırabileceğimiz o mükemmel görme yeteneği, maalesef pek çok insan için nadir bir şanstır. Çoğu kişi, yaş, genetik faktörler, çevresel etkenler veya göz hastalıkları nedeniyle bazı görme sorunları yaşar. Bu yazıda da görmede kusursuz görüşün ne olduğunu, göz sağlığının önemini ve bu sağlığın nasıl korunabileceğini inceleyeceğiz.


Görme Keskinliği Nedir?

Görme keskinliği, belirli bir mesafeden bir göz grafiğindeki harfleri veya sayıları görme yeteneğini ölçen tanımdır. Aslında biz bu yeteneğimizi, göz doktoruna muayeneye her gidişimizde test ederiz. Görme keskinliğimizi ölçmek için göz grafiğine olan mesafenin sabit olduğu bir otururuz. Baktığımız göz grafiğinde harfler veya sayılar siyahtır ve arka planı beyazdır. Göz doktoru, bu sayıları veya harfleri okumamızı ister. Yapılan bu test ile aslında standart koşullarda görme yeteneğimiz belirlenmiş olur.

Kusursuz Görüş Nedir?

Kusursuz görüş yani diğer adıyla 20/20 görüş keskinliği, “ortalama” görme yeteneğini ifade eden bir terimdir. 20/20 görüşünün tanımı, bir nesneyi 20 fit (6 metre) uzaklıktan net bir şekilde görebilme yeteneğidir. Normal görmeyi "20/20 görme" olarak adlandırmak ABD'deki göz sağlığı uzmanları için doğrudur, ancak dünyanın her yerinde bu geçerli değildir. Avrupa'da ve başka yerlerde göz sağlığı uzmanları, 20 feet yerine 6 metre ölçümünü kullandıkları için normal görmenin tanımı 6/6 görme olarak adlandırılır.


Görüş 6/6’dan Daha İyi Olabilir Mi?

Bazı insanlar 6/6’dan daha iyi bir görüşe sahiptir; örneğin 6/4 görüş veya 6/3 görüş. Bu, insanın 4 metre (6/4) veya 3 metre uzakta (6/3) olduğunda görebileceği bir şeyi 6 metre uzakta görebileceği anlamına gelir. Ancak, kusursuz görüş daha nadir bulunduğundan 6/6’nın üstünde insan görmek daha da düşük bir ihtimaldir. Ne yazık ki birçok insan miyop, hipermetrop, astigmat veya yaşa bağlı görme değişiklikleri gibi görme sorunlarına sahip olduğundan görme keskinliği azalır.

Göz Sağlığının Önemi

Gözler, vücudumuzun en hassas ve karmaşık organlarından biridir. Sağlıklı gözler, yaşam kalitemizi artırır ve bağımsızlığımızı sürdürmemize yardımcı olur. Aynı zamanda, gözlerimizin duygu ifadesi, iletişim ve günlük aktivitelerde büyük bir rol oynar. Dolayısıyla, göz sağlığına verilen önem, yaşam kalitemizi doğrudan etkilediğinden iyi bir görüşe sahip olmak önemlidir.

İyi Bir Görüşe Sahip Olmak Neden Önemlidir?
  1. Güvenlik: Düzgün göremiyorsanız, araba kullanmak, bisiklete binmek gibi ortalama aktiviteler siz ve başkaları için tehlikeli olabilir. Çoğu ülkede, doktor onayı olmadan ehliyet alınamamaktadır.
  2. Konfor: İyi görebilmek, günlük faaliyetlerde daha fazla özgürlük sağlar. İyi bir görüşe sahip olmak ister sınıfın arka tarafında ister sinema salonunun önünde olun, gözlerinizi kısmak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir.
  3. Okuma kolaylığı: İyi görme, iş, öğrenme veya eğlence için daha rahat olmamızı sağlar.
  4. Yaşam kalitesi: İyi bir görüşle daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olabilirsiniz.

Görme Olayı Nelere Bağlıdır?

İnsanların görme yetenekleri genellikle bir dizi faktör tarafından etkilenir:

  1. Refraksiyon Hataları: Refraksiyon hataları, gözün odaklama yeteneğini etkileyen durumları ifade eder. Miyopi (yakın görme), hipermetropi (uzak görme), astigmatizma ve yaşla birlikte gelen presbiyopi (yakını görememe) gibi hatalar, görme keskinliğini etkiler. Gözlük veya kontakt lensler, bu tür hataları düzeltebilir.
  2. Göz Sağlığı: Önemli ölçüde etkileyen kriterlerdendir. Göz tansiyonu, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları, görme yeteneğini bozabilir.
  3. Genetik Faktörler: Aileden gelen genetik özellikler, görme yeteneğini etkileyebilir. Herkesin farklı genetik yatkınlığı vardır. Örneğin, bazı insanlar genetik olarak daha yüksek bir görme keskinliğine sahip olabilir.
  4. Yaş: Yaşlanma süreci, görme yeteneği üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Presbiyopi gibi yaşla birlikte gelen değişiklikler, yakın ve uzak görüş yeteneğini etkileyebilir. Yaşlanma durdurulamasa da düzeltici görme ameliyatları ile ilerlemenin ve görme kaybının yavaşlatılması mümkündür.
  5. Çevresel Faktörler: Uzun süreli güneşe maruz kalma, sigara içme ve sağlıksız beslenme gibi çevresel faktörler de göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Güneşten gelen UV ışınlarına aşırı maruz kalma nedeniyle gözler olumsuz etkilenebilir. Bulutlu günlerde bile dışarıdayken daima UV koruyucu güneş gözlüğü takmalısı önerilir. Sigara içmek ise gözler de dahil olmak üzere vücut için çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Tütün ürünlerinde kullanılan kimyasalların, genç yaşta potansiyel olarak katarakt gelişmesi gibi görme yeteneği üzerinde çeşitli yan etkisi vardır.
  6. Çok Fazla Ekran Süresi: Bilgisayarlardan akıllı telefonlara, televizyonlardan tabletlere kadar insanlar günümüzde ekranlara bakarak çok fazla zaman harcıyor. Aşırı ekran süresi göz kuruluğuna neden olabileceği gibi göz yorgunluğuna da yol açarak görüş netliğinin azalmasına yol açabilir.

Kusursuz görüş, nadiren doğuştan gelir ve genellikle birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşur. Günümüzde birçok görme sorununu tedavi etme ve düzeltebilme konusunda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Düzenli göz muayeneleri ve uygun bakım ile birçok insan, görme yeteneklerini optimize edebilir ve göz sağlıklarını koruyabilir.


Göz Sağlığını Koruma Yolları Nelerdir?

Göz sağlığını korumak için atılabilecek adımlar şunlardır:

  1. Düzenli Göz Muayeneleri: Göz doktorunuzla düzenli muayeneler yapmak, erken teşhis ve tedavi için kritik öneme sahiptir. Göz sorunları erken aşamada yakalanırsa, çoğu durumda daha etkili tedaviler uygulanabilir. Glokom, diyabetik göz hastalığı ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi yaygın göz hastalıklarının çoğu genellikle hiçbir uyarı belirtisi göstermez. Bu hastalıkları erken evrelerinde tespit etmenin tek yolu göz muayenesidir.
  2. Sağlıklı Beslenme: Göz sağlığını korumak için beta-karoten, C vitamini, E vitamini ve çinko gibi besin maddeleri açısından zengin bir diyet önemlidir. Havucun gözlerinize iyi geldiğini duymuşsunuzdur. Ek olarak meyve ve sebzeler açısından zengin bir beslenme (özellikle ıspanak, lahana veya karalahana gibi koyu yapraklı yeşillikler) gözlerinizi sağlıklı tutmak için de önemlidir. Araştırmalar ayrıca somon, ton balığı ve pisi balığı gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık yemenin göz sağlığına faydalarının olduğunu da göstermiştir.
  3. UV Işınlarına Karşı Koruma: Güneş gözlüğü kullanmak ve açık hava etkinliklerinde gözleri UV ışınlarına karşı korumak göz sağlığını koruma açısından önemlidir. Güneş gözlüğü satın alırken hem UV-A hem de UV-B radyasyonunu yüzde 99 ila 100 oranında bloke edenleri tercih etmek daha sağlıklıdır.
  4. Göz Hijyeni: Ellerinizin temiz olduğundan emin olmadan gözlere dokunmaktan kaçının. Ayrıca kontakt lens kullanıyorsanız, enfeksiyon riskini önlemek için kontakt lenslerinizi takmadan veya çıkarmadan önce daima ellerinizi iyice yıkamalıyız. Kontakt lensleri talimatlara uygun şekilde dezenfekte ettiğinizden ve uygun şekilde değiştirdiğinizden emin olmalıyız.
  5. Bilgisayar Ekranı İyileştirmeleri: Bilgisayar kullanımı göz yorgunluğuna yol açabilir. Bilgisayar başında çok fazla zaman geçirirseniz veya herhangi bir şeye odaklanırsanız bazen göz kırpmayı unutursunuz ve gözleriniz yorulabilir. 20-20-20 kuralını deneyin: Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca yaklaşık 20 metre önünüze bakın. Bu kısa egzersiz göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Görme, yaşamımızın önemli bir parçasıdır ve göz sağlığına özen göstermek herkes için kritik bir öneme sahiptir. Görme sorunlarını önlemek veya erken teşhis etmek, yaşam kalitemizi artırabilir ve bağımsızlığımızı sürdürmemize yardımcı olabilir. Bu nedenle, göz sağlığınıza dikkat etmek ve düzenli göz muayeneleri yapmak, kusursuz görüşe bir adım daha yaklaşmanıza yardımcı olabilir.

Kaynakça
  1. Vimont, C., & Turbert, D. (2016). What does 20/20 vision mean. 
  2. Kniestedt, C., & Stamper, R. L. (2003). Visual acuity and its measurement. Ophthalmology Clinics of North America, 16(2), 155-70. 
  3. ELLIOT, D. B., Yang, K. C., & Whitaker, D. (1995). Visual acuity changes throughout adulthood in normal, healthy eyes: seeing beyond 6/6. Optometry and vision science, 72(3), 186-191. 
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8561-2020-vision 
  5. https://www.cdc.gov/visionhealth/risk/tips.htm 
Benzer Makaleler
Beynimiz Doyduğumuzu Gerçekten 20 Dakikada Mı Anlıyor?
Çayın Fermente Hali: Kombucha Çayı
Böceklerden Gelen İlham: Kemik Onarımı için Yeni İmplantlar
Kafeinli Ürünlerin Vücudumuza Olan Etkileri Nelerdir?
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER