Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Korku Mesafe Algımızı Değiştirir

Beyza Gizem Yıldırım
3 dk
946

Korku Nedir?

Korku, algılarımız ve davranışlarımız üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilecek temel bir duygudur. Algılanan bir tehdide veya tehlikeye biyolojik bir tepki ve genellikle kaygı veya panik duygularıyla ilişkilendirilir. Korku, alışılmadık bir ortam veya algılanan bir tehdit gibi çeşitli dış uyaranlar tarafından tetiklenebilir. Canlıları tehditlerden korumak için doğal bir tepkidir, ancak çevreyle ilgili algıları da etkileyebilir. Özellikle korku, mesafe algısını değiştirebilir. Bu fenomen, “Korku Kaynaklı Mesafe Bozulması” (FIDD) olarak bilinir. Araştırmacılar; değişen mesafe algısını, canlının hayatta kalma şansını artırması beklenen, koruyucu bir mekanizma olarak varsayıyor.



Korku Kaynaklı Mesafe Bozulması (FIDD) Nedir?

Korku kaynaklı mesafe bozulması (FIDD), bir kişinin korku hissettiği bir durumdayken mesafeleri gerçekte olduğundan daha büyük olarak algıladığı bir olgudur. Bu fenomen, klinik psikoloji, nörobilim ve algı dahil olmak üzere çeşitli bağlamlarda incelenmiştir.

Klinik Psikolojide Korku Kaynaklı Mesafe Bozulması (FIDD)

Klinik psikolojide korku kaynaklı mesafe bozulması, travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) gibi anksiyete bozuklukları üzerindeki etkileri anlamak için incelenmiştir. Örneğin; travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireyler, algılanan bir tehdide karşı olan mevcut mesafenin olduğundan fazla tahmin edilmesine yol açabilir ve belli bir seviyenin üzerinde tehlike hissedebilirler. Bu durum, güvenli bir mesafeyi, algılanan tehlikeden korumaya çalıştığı için bireyin kaçınma davranışları göstermesine neden olabilir. Araştırmalar, beynin duygu ve hafızadan sorumlu bir bölgesi olan amigdalanın FIDD'de rol oynadığını göstermiştir. Çalışmalar; korku tarafından harekete geçirilen amigdalanın, algılanan bir tehdide, algılanan mesafenin olduğundan fazla tahmin edilmesiyle sonuçlanan bir dizi sinirsel olayı tetiklediğini ortaya koymuştur. Algının, FIDD’in çevreyi doğru bir şekilde algılama yeteneğini nasıl etkilediğini anlamak için incelenmiştir. Araştırmalar, korkunun algılanan bir tehdide olan mesafenin olduğundan fazla tahmin edilmesine yol açabileceğini göstermiştir. Bu durum, mesafeleri doğru bir şekilde yargılama ve mekansal farkındalık gerektiren görevleri gerçekleştirme yeteneğini etkileyebilir.

Deneysel Çalışmalar

Korkunun mesafe algısı üzerindeki etkilerini araştırmak için deneysel çalışmalar yapılmıştır. Bir çalışmada katılımcılar, bir hedefe olan mesafeyi tahmin etmelerini gerektiren görevi yerine getirirken örümceklerin görüntülerine maruz bırakıldı. Sonuçlar, örümcek görüntülerine maruz kalan katılımcıların, görüntülere maruz kalmayanlara göre hedefe olan mesafeyi daha fazla tahmin ettiğini gösterdi. Bu örnek, korkunun algılanan bir tehdide olan mesafenin fazla tahmin edilmesine yol açabileceğini düşündürmektedir. Başka bir örnek vermek gerekirse; biri gece geç saatlerde eve yürüyorsa, dış etkenlerden korktuğu için evine olan mesafenin gerçekte olduğu mesafeden çok daha uzun olduğunu hissedebilir. Ayrıca kişi korktuğu bir durumla karşılaştığında, korkusunun kaynağı ile arasındaki mesafeyi olduğundan çok daha yakın algılayabilir. Evet, korku mesafe algısını değiştirebilir.

Korku, mesafe algımızı çeşitli şekillerde değiştirebilen güçlü bir duygudur. Bir şeyin ne kadar uzakta olduğunu veya bir şeyin ne kadar yakın olduğunu düşünmemize neden olabilir. Ayrıca yukarıda örnek verdiğim gibi, nesneleri gerçekte olduklarından daha uzaktaymış gibi algılamamıza yol açabilir. Özetle; korku, algılarımız ve davranışlarımız üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.


Benzer Makaleler
Mor Yiyeceklerin Mucizesi: Antosiyanin
Bilinenin Aksine Tuzlu Yiyecekler  Susatmıyor, Acıktırıyor
Çok Düşününce Neden Çok İş Yapmış Gibi Yoruluruz?
2022 Bilimin En'leri
Bebeklere Bal Yedirmek Zararlı mı?
2022’ye Bilim Kurgu Hissi Veren  Biyomedikal Gelişmeler
Yeni Doğan Bebekler Neden Güzel Kokuyor?
Sadece Patates Yiyerek Yaşayabilir miyiz?
Fallara İnanır Mısınız? Forer Barnum Etkisi
Kalori Nedir? Neden Kalori Hesaplarız?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER