Bir aile köpeği muhtemelen "otur" ve "kalk" kelimelerini bilir, ancak yeni araştırmalar bu basit komutlardan çok daha fazlasını anlayabileceklerini gösteriyor. Araştırmacılar, sekiz aylık bir insanın, algıladığı seslerin kelime olup olmadığını anladığını savunuyorlar. Macaristan'daki Eötvös Loránd Üniversitesinde yapılan bir çalışmada bilim adamları, köpeklerin de aynı şeyi yaptığını buldular.
İnsanlar sürekli olarak köpeklerle ve onların etrafındakilerle konuşurlar, bu da köpeklerin insanların söylediği kelimeler hakkında bağlantı kurmasını sağlar. Bu çalışmadaki araştırmacılar, hayvanlar aleminde de hayvanlar arasında bu tür karmaşık ses hesaplamalarının var olduğunu biliyorlardı. Araştırmanın baş yazarlarından Mariana Boros, “İnsan olmayan bir memelinin bunu yapabildiğini ilk kez görüyoruz” diyor. "Köpekler, konuşmayı bölümlere ayırmak için bebeklerin yaptığı hesaplamaların aynısını uygulayabiliyorlar."
Araştırmacılar ayrıca köpeklerin beyinlerinin hangi bölümlerinin bu hesaplamaları yaptığını anlamlandırmak istediler. Beyin aktivitelerini incelemek için K9 türündeki köpekleri laboratuvarlarına getirdiler. Bu köpekler, elektroensefalografi (EEG) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) testleri için oturtuldular ve her ikisi de köpeklerin çalışma için uyanık ve serbest olmasına izin verdiler. Köpek sahipleri, MRI testi için köpeklerini en az sekiz dakika hareketsiz oturmaları için eğittiler. EEG testlerinde araştırmacılar, köpeklerin başlarına elektrotlar bağladılar, ardından içerisinde kayıtlı belirli kelimeler olan bir kaset çalmaya başladılar. İlk olarak bu kelimelerin çalınma sıklığını değiştirerek ve bazen sadece kelimelerin hecelerini çalarak, yapay kelimelerden oluşan uzun konuşma akışlarını çaldılar. Ardından, her kelimenin ve yapay kelimelerden birini oluşturmayan hecelerin (yapay kelimelerin içerisinde bulunmayan) izole kayıtlarını çaldılar. EEG aktivitesi, köpeklerin hem sık hem de nadiren çalınan kelimeler arasındaki farkı söyleyebildiğini ancak aynı zamanda tam bir kelime ile eşit sıklıkta çalınan kelimelerin heceleri arasındaki farkı söyleyebildiğini gösterdi, bu çok daha karmaşık bir ayrımdır. Boros, “İnsanlarda işitsel kortekste, dille ilgili beyin bölgeleri bu tür görevlerde aktif olanlardır, Dolayısıyla köpeklerde de işitsel korteksin kelimelerin segmentasyonunda çok önemli bir rol oynadığını görmek ilginç bir deneyimdi." demektedir.
Sonuç olarak bu çalışma ilk kez insan olmayan memelilerin, özellikle de köpeklerin bu karmaşık yargıları ayırabildikleri ve ayrıca bu ayrımların insanlarla aynı beyin bölgelerinde yapıldığını gösterdi. Yine de köpeklerin bu yeteneklere tam olarak nasıl sahip oldukları ve dil gelişimlerinin gelecekte nasıl devam edeceği gibi birçok soru hala araştırılmayı bekliyor.
https://www.researchgate.net/publication/6982799_Dogs_recall_their_owner's_face_upon_hearing_the_owner's_voice
https://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=2hq9DwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=is+dogs+intelligence&ots=8usn0d8Gmn&sig=r6gktyltctQVsbwhlqD2Iqe8HWU