Konya Bilim Merkezi BilimUp

Kas Spazmı Nedir, Neden Oluşur?

Gülnur Şener
4 dk
1068

İnsan vücudu temelinde iskelet ve onu sarmalayan kas sisteminden oluşur. Neredeyse vücudumuzun her yerinde kaslar bulunur. Bu kadar fazla yerde var olan kaslarımız gün içinde birçok kere kasılıp gevşer. Bu kasılıp gevşemelerin çoğunu beynimiz ve sinyaller ile kontrol edebilirken bir kısmını kontrol edemeyebiliyoruz. Peki kontrol edemediğimiz kasılmalar bize ne olarak yansıyor? Sizce kas sistemimiz hep sorunsuz mu işliyor?

Kas Spazmı Nasıl Oluşur?

Kas spazmı olarak da bilinen kramp, kaslarda oluşan istem dışı ağrı ya da kasılmalardır. Kaslar hareketi oluşturmak amacıyla kasılıp gevşer. Hareket için kasılan kasın gevşemeden yeniden kasılması durumunda ya da beyinden kaslara gevşeme sinyalini ulaştırmada problem yaşanması durumunda kramp oluşur. İstenmeyen ve ani bir şekilde oluşan kas kasılmaları aynı anda birçok kas grubunda gözlenebilir. Kramplar genellikle ön bacak, arka bacak ve alt bacakta daha çok görülmesine rağmen midede, kollarda ve ellerde de görülebilir. Herkes hayatında en az bir kez kramp problemi ile karşılaşmıştır. Bu deneyiminizden, gözlemleyebildiyseniz eğer krampın oluştuğu kas üzerinde gözle görülen veya dokunularak hissedilen bir sertlik sezmişsinizdir. Yapılan aktivitenin sonlanmasına neden olan ve oldukça ağrılı bir durum olan kramp, kası o an için kullanılamaz hale getirir. Bu durum birkaç saniye ile 15 dakika arasında sürebilirken nadiren çok daha uzun olabilir. Dinlenirken ya da hareket halindeyken de kramp girebilir. Özellikle maraton koşucuları, bisikletçiler ve atletlerde daha sık görünen bir rahatsızlıktır. Sadece spor faaliyetleri sırasında değil, fiziksel olarak aktif halde değilken bile kramp yaşayabilmek mümkündür. Gece krampı olarak bilinen kramp türü daha çok uykudayken ayak ve baldır kısmında meydana gelebilmektedir. Bazen uykudan uyandırabilecek kadar fazla ağrılı olabilen bu kramplar gece boyu birkaç kez tekrarlanabilmektedir.


“Kas spazmlarını yani krampları neden yaşarız?” sorusu, ağrılardan mağdur olan birçok kişinin sık sık sorduğu sorulardandır. Ani kramp girmesinin birçok sebebi olabilir. İlk sebep birçok sağlık probleminde olduğu gibi beslenmedir. Beslenme bozuklukları krampların oluşumunda oldukça etkilidir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller kas hücreleri ve sinirler arasındaki iletişimde önemli rol oynarlar. Bu minerallerin vücuttaki eksiklikleri kaslarda kasılma ve gevşeme bozukluklarına yol açar. Aynı zamanda uzun süre oturma, yatma ve uzanma sonucu hareketsiz kalma durumları da kramp nedenleri arasındadır. Kramplar özellikle spor aktiviteleri sırasında oluşur. Egzersiz esnasında solunum ve terleme ile yüksek oranda su ve tuz kaybı yaşanır. Vücudun ihtiyaç duyduğu tuz miktarı sağlanmazsa kaslarda sinyal iletiminde sorunlar yaşanır. Bu, fiziksel olarak aktif spor yapan bireylerin kramp konusunda daha dikkatli olması gerektiğinin işaretidir. Bunlara ek olarak: vitamin eksikliği, Kalsiyum ve Magnezyum eksikliği, sinir, stres, ve heyecan durumları, gebelik, alkol kullanımı, dolaşım bozuklukları ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar da kramp oluşumuna neden olabilmektedir.

Kramplar Nasıl Geçer?

Krampları sıkça yaşayan kişilerin bir diğer sorusu ise, bu kas kasılmalarının nasıl düzeleceğidir. Kramp sancılarında herhangi bir cerrahi müdahale uygulanmamaktadır. Klinik muayene sonucunda hekim tavsiyesinde kullanılacak bazı ilaçlar ve kas gevşeticiler kramp sancılarının seviyesini azaltır niteliktedir. Ayrıca, kaslara uygulanan hafif masaj ve sıcak kompresler de kasların gevşemesine yardımcı olur.

Eğer bir hekime ulaşabilecek durumda değilseniz ve baldır krampına maruz kalıyorsanız, topukların yere bastırılırken iki elle bir duvarın itilmesi ve kramp giren bacağın yarım adım geri atılması ya da uzanır pozisyonda ayağın bilekten bedene doğru çekilmesi de krampın geçmesini sağlayabilir. Kramp sancılarının ya da kas spazmının yaşandığı sürelerde panik olup daha fazla hareket etmek sancının seviyesini artıracaktır. Bu yüzden kramp ağrısı yaşadığınız anda sakin kalıp uygun bir yere oturup hafif masajlar yaparak beklemek en doğru yöntemdir. Aktif egzersiz yapan kişiler için de egzersiz öncesi yapılan ısınma ve gerilme hareketleri ile kramp oluşması önlenebilir. Buna ek olarak özellikle yoğun antrenmanlar öncesi ve sonrasında yeterli sıvı alınması ile kas spazmlarının önüne geçebilir. Yatmadan önce yapılan germe, açma, esneme hareketleri ile de bahsi geçen gece kramplarının önüne geçilebilir.

Son olarak, genel anlamda yaşanılan kramp sancılarının etkisini azaltmak amacıyla şu maddelerin uygulanması uygun olabilir:

  1. Kan şekerini dengelemek
  2. Ani hareketlerden kaçınmak
  3. Kramp sancısı yaşanan bölgeye hafif masajlar yapmak
  4. Abartıya kaçmadan vitamin değeri yüksek meyve ve sebze tüketmek
  5. Gün içerisinde çok fazla ayakta kalmamak
  6. Düzenli beslenmek
  7. Düzenli egzersiz yapmak
  8. Ilık su ile duş almak
  9. Sinir ve stresten kaçınmak
  10. Bol sıvı tüketmek

Günlük hayatımızda başımıza gelen ve ağrılı olabilen krampların sıklığını ve ağrılarını azaltmak için alabileceğimiz önlemler bu şekildedir. Dengeli bir beslenme ve egzersiz düzeniyle birçok şeyde olduğu gibi büyük ölçüde krampların da üstesinden gelinebilir.


Benzer Makaleler
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
Seyahat Etmek Beyninizin Bağlantı Kurma Kapasitesini Artırır
Kramp Neden ve Nasıl Oluşur?
Ateşimiz Yükselince Neden Üşürüz?
Kollarımızı Yürürken Neden Sallarız?
Kan Uyuşmazlıkları, Türleri Ve Tedavi Yöntemleri
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER