Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Gürültü Kirliliği Kalp Ritmini Bozuyor

Konya Bilim Merkezi
1 dk
719

Gürültü Kirliliği Kalp Ritmini Bozuyor

Kent hayatında oluşan gürültü kirliliğinin kalbimizi olumsuz yönde etkilediği yönünde onlarca araştırma var. Konunun özeti ise şöyle; 

Araştırmacılar, kardiyovasküler riskleri artıran diğer faktörleri ayıkladıktan sonra, bir günde maruz kaldığımız ortalama 5 desibel artışın kalp krizi, felç ve diğer ciddi kalp hastalıklarında % 34 artışa sebep olabileceğini tespit ettiler. 

Bilim insanları, özel bir beyin görüntüleme tekniği kullanarak, yüksek seviyelerde gürültüye maruz kalmanın; beynin stres, kaygı ve korkuyu işlemeye dâhil olan alanında hareketlenmelere sebep olduğunu keşfetti. Aşırı gürültü, kardiyovasküler problemler için tetikleyici olan arterlerdeki iltihabı da arttırdı. Bulgular 26 Kasım 2019'da European Heart Journal'da yayınlandı.

Çalışmanın başyazarına göre, kalp hastalığına yatkın kişiler, yaşadıkları yerde kronik gürültüye maruz kalmamalılar. 

Avrupa’da ortalama 3 kişiden 1’i gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Karşılaştırma yapmamız gerekirse normal bir konuşma 60 db civarındadır. Kronik gürültüye maruz kalanlar ise 70 ile 80 db arasında bir gürültü ile yaşıyorlar. Bir kamyon 70-90 db aralığında bir uçak ise 120 db veya daha fazlasına ulaşabilir.

Benzer Makaleler
Antibiyotik Direnci
Uyurken Dişlerimizi Neden Sıkarız?
Plasebo Etkisi Nedir?
Aile Yemekleri
En Fazla Bakteri Mutfak Süngerlerinde
Kalp Krizi Nasıl Oluyor?
Güneş Kremi Nasıl İcat Edildi?
Soğukta Çenemiz Neden Titrer?
Salgın Hastalıklar - Çiçek Hastalığı
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER