Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Güneş’e Ne Kadar Yaklaşabiliriz?

Hasan Gürel
2 dk
2960

Güneş sistemindeki tüm cisimler arasında güneş muhtemelen en fazla incelenmesi gereken cisimdir. Yaydığı radyasyonun yanı sıra Güneş'in yüzey sıcaklığı 5500°C'dir. Bu sıcaklık size fazla gelecektir. Fakat Güneş'in en soğuk tarafı yüzeyidir ve çekirdeğine inildikçe sıcaklık 15 milyon °C kadar çıkmaktadır. Sadece yüzeyin sıcaklığı bile o kadar fazladır ki herhangi bir madde Güneş'in yüzeyinde katı halde kalamaz. Bu sebepten herhangi bir canlının Güneş'e gönderilmesi imkansızdır, tabii bu ne kadar yaklaşabileceğimiz sorusunu sormamıza engel değildir. Bir canlının Güneş'e yaklaşabileceği en yakın mesafe 145 milyon kilometredir. Bir astronot düşünelim ve Güneş'e 145 milyon kilometre yaklaşmış olsun, bu mesafenin ardından atacağı her adımda vücudunun bir kısmı yanmaya başlar, 100 metrelik yürüyüşün ardından muhtemelen geriye sadece yanmakta olan kemikler kalacaktır.


Teknoloji Yetersizliği

Tüm bunlara rağmen yaklaşılabilen en yakın mesafe bile Güneş'e çok uzaktır. NASA'nın astronotları için yapılan giysiler üzerinde çalışan Ralph Mcnutt’ın söylediğine göre "Şu an elimizde bulunan teknoloji uzayın derinliklerine yapılacak geziler için gereken giysileri üretmekte yetersiz kalıyor.’’ Standart bir astronot kıyafetinin dayanabileceği maksimum sıcaklık 120°C'dir. Güneş’e yakınlaştıkça yaydığı ısı miktarı artar, Dünya’dan Güneş'e 4.5 milyon kilometre yaklaştığımızda 120°C hissedilir. Muhtemelen o sıcaklıkta astronotun ölmesi sadece birkaç dakika sürecektir.

Güneş'e uzay mekiği ile gidilmesi durumunda yaklaşabileceğimiz mesafe biraz daha fazladır. Modern uzay mekikleri 3500°C sıcaklığa kadar dayanabilmektedir. Mcnutt, uzay mekiğiyle birlikte Güneş’in 1.7 milyon kilometre kadar yakınına gidilebileceğini söylüyor. Fakat o mesafeye ulaşıldığı anda pilot kabini erimeye başlar ve birkaç dakika sonrasında muhtemelen tüm mekik erimiş olur. Bu sebepten bu yolculukta da astronotlar yer alamamaktadır. 

Şimdiye kadar incelediğimiz her şey Güneş'in sıcaklığı üzerineydi. NASA görevlisi Eddie Semones, Güneş’e bu kadar yaklaşmamızın bile büyük bir başarı olduğunu söylemektedir. Semones’in söylemine göre kozmik radyasyon (Güneş’in yaydığı radyasyon) o kadar fazla ki astronotlar veya mekikler muhtemelen mesafelerin yarısına bile ulaşamadan radyasyondan kaynaklı parçalanırlar. Tüm bu gelişen teknolojiye rağmen Güneş’e gitmenin veya ondan maksimum verimle yararlanmanın sırrını insanlar hala çözebilmiş değildir. Kim bilir, belki gelecek yüzyılda güneşin etrafını saran bir kalkanla Dünya'daki enerji probleminin tümü çözülebilecektir.


Benzer Makaleler
2023 Yılında Bizi Bekleyen Gökyüzü Olayları
Güneş Tutulması Sırasında Meydana Gelen Tuhaf Şeyler
Türkiye'nin Uzaydaki Varlığı
Alper Gezeravcı’nın Uzayda Gerçekleştireceği 13 Deney
Satürn Meşhur Halkalarına Veda Ediyor.
Yıldızlar Nasıl Doğar?
Bir Yıldızın Yaşı Nasıl Hesaplanır?
Astronotlar Uzaya Gittiklerinde Beyinlerine Ne Olur?
Uzay Nasıl Kokuyor?
Uzay Boşluğunda İnsan Vücuduna Neler Olur?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER