Uzayın karanlık olmasının sebebi kesinlikle ışık eksikliği değildir. Milyarlarca galaksi bunların içinde trilyonlarca yıldız vardır. Yani tüm bu yıldızlar yeterli ışığı oluşturabilmektedir. Karanlığın asıl sebebini anlayabilmek için ışık ve aydınlanma ilişkisini anlaşılması gerekmektedir.
Işığın bir yeri aydınlatabilmesi için ışığın vurduğu maddenin ışığı bulunduğu ortama yansıtabilmesi gerekmektedir. Dünya üzerindeki tüm maddeler uzaydakilerin aksine ışığı yansıtabilme özelliğine sahiptir. Dünya atmosferi bunun en iyi örneklerinden biridir. Atmosferdeki nitrojen oksijen gibi birçok molekül mavi ışığı yansıtabilmektedir. Bu sebeple gökyüzü mavi bir renk ile gözlemlenmektedir. Güneş batarken gökyüzünün kırmızı renge yaklaşmasının sebebi ise ışığın kırılmasından kaynaklanmaktadır.
Uzayda Dünya atmosferinde olduğu gibi maddesel bir ortam yoktur. Yani asıl problem ışığın eksikliği değildir. Işığı yansıtacak maddenin eksikliğidir. Uzay ortamında maddesel ortam gezegen atmosferleri dışında yok denecek kadar azdır. Bu sebepten ötürü uzay her zaman karanlık gözükmektedir.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0370269311009051