Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Fotosentezle Çalışan Bilgisayarlar

Beyza Gizem Yıldırım
3 dk
790

Bilindiği üzere fotosentez, bitkilerin ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürdüğü bir süreçtir. Bu enerji daha sonra yaşamın yapı taşları olan karbonhidratları oluşturmak için kullanılır. Bilim insanları, bu doğal süreçten esinlenip birincil güç kaynağı olarak fotosentezi kullanan bir bilgisayar geliştirmeyi umuyor. Bu doğrultuda, son yıllarda, bilim insanları fotosentezle çalışan bir bilgisayar geliştirme olasılığının olup olmadığını araştırıyor. Bu tür bir teknoloji, bilgisayarların çalışma biçiminde devrim yaratabilir ve geleneksel enerji kaynaklarına olan bağımlılığı büyük ölçüde azaltabilir. Şöyle düşünebiliriz: Güneşten veya yapay kaynaklardan gelen ışıkla çalışan bir bilgisayar yaratılıyor ve elektriğe kısıtlı erişimi bulunan alanlarda kullanılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca, bilgisayara güç sağlamak için gereken enerji miktarı azaldığından cihazın karbon ayak izi de azalıyor. Böylece, Dünya'ya da daha az zarar verilmiş olunuyor. Avantajlara bakıldığı zaman, fotosentezle üretilen bilgisayarı kullanmaya ne dersiniz?



Fotosentez Bir bilgisayarı Nasıl Çalıştırabilir?

Fotosentezle çalışan bilgisayarı yapmak için birkaç adım gerekiyor. Gelin, bu adımlara beraber bakalım.

İlk adım, enerjiyi doğrudan ışıktan emen bir cihaz yaratmak. Fotovoltaik hücre adı verilen bu cihaz, ışığı elektriğe çevirerek çalışıyor. Enerji dönüştürüldükten sonra, bilgisayarı çalıştırmak için kullanılabiliyor. Bir sonraki adım, fotosentez işlemini yürütecek bilgisayar donanımını oluşturmak. Bu bilgisayar normal bir bilgisayara benzer, ancak bir fotosentez işlemcisinin eklenmesiyle. Bu işlemci, fotovoltaik hücredeki enerji akışını kontrol etmekten ve fotosentez sürecini düzenlemekten sorumlu olacaktır. Bu, bilgisayarın optimum verimlilikte çalışmasına olanak verir. Bunun yanı sıra, işlemci fotosentez sürecinde veri toplamaktan ve bilgisayarın ana belleğine göndermekten sorumlu olacaktır. Son adım ise, bilgisayar için bir kullanıcı arayüzü oluşturmak. Bu, kullanıcıların bilgisayar ve fotosentez işlemcisi ile etkileşime girmesine izin verecektir. Ayrıca, kullanıcıların işlemci tarafından toplanan verilere erişmesi için bir yol sağlayacaktır.

Fotosentezle Çalışan Bir Bilgisayar Ne kadar Mümkün?

Henüz gelişiminin başlangıç aşamasında olmasına rağmen, fotosentezle çalışan bir bilgisayar, bilgisayarların çalıştırılma biçiminde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Bu tür bir teknoloji, geleneksel enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltabilir ve cihazlarımıza güç sağlamak için daha sürdürülebilir bir yol oluşturabilir. Her yeni teknolojinin üretim aşamasında olduğu gibi, fotosentezle çalışan bir bilgisayarın üretiminde de fikirden gerçeğe dönüşme sürecinde birçok zorluk bulunuyor. Ancak, daha fazla araştırmayla ve geliştirmeyle bu tür bir teknoloji enerji ihtiyacımız için devrim niteliğinde bir çözüm sunabilir. Fotosentez yardımıyla çalışan bilgisayarın, fikirden somut bir çıktıya dönüşüp dönüşmeyeceğini zaman gösterecektir. Sonuç olarak, bilgisayarlara ve diğer cihazlara güç sağlama yönteminde devrim yaratabilecek ve heyecan verici bir gelişme bizleri bekliyor.


Kaynakça
  1. https://www.cam.ac.uk/research/news/scientists-create-reliable-biological-photovoltaic-cell-using-algae
  2. Bombelli, P et al: ‘Powering a Microprocessor by Photosynthesis.’ Energy & Environmental Science, May 2022. DOI: 10.1039/D2EE00233G
Benzer Makaleler
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
Gramofonlar Nasıl Çalışır?
Elektronik Atık Sorunu Çözülebilir Mi?
Arkeolojik Bulguların Yaşı Nasıl Hesaplanıyor?
Tuz Tanesi Boyutunda Fotoğraflar Çeken Kamera
Kan Vermeden Değerlerinizi Ölçmenin Bir Yolu Olsa Nasıl Olurdu?
Web Siteleri Temalarıyla Kullanıcılarını Manipüle Mi Ediyor?
Bilgisayarlar da Bilgisayarlardan Oluşur
Karanlık Enerji Nedir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER