Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Eski Uygarlıklar Sivilce Probleminde Nasıl Bir Yöntem Kullanıyordu?

Konya Bilim Merkezi
2 dk
915

Sivilceler her ne kadar günümüzde çözülebilir bir problem olsa da tarih boyunca insanlar bu sorun için farklı çözüm yolları denemişler. Deniz tuzu, bal, kükürt, aloe vera, hatta kurşun ve cıva...

Tarihten en ilginç sivilce tedavi yöntemlerini sizin için derledik.

Antik mısırda hem Kleopatra hem de Nefertiti cilt bakımlarının rutin bir parçası olarak aloe vera kullanmıştır.

Firavun Tutankamon’un doktorları da ergenlik dönemindeki cilt problemleri için bal önermişler. Kral için temiz cilt o kadar önemliymiş ki öldüğünde bal kavanozları da kendisiyle gömülmüş.


Antik Yunan Doktor Theodosius: “Gökyüzünde kayan bir yıldız görüldüğü anda yüzü nemli bir bezle silmek sivilceyi yok eder. Ölü denizden toplanan tuzlar, akne ve sivilcenin neden olduğu yağlanmayı giderir”.



Antik yunanda kükürt içeren karışımlar da sivilce tedavisi için kullanılmıştır. Kükürt çok kötü kokan bir çözüm olsa da ciltteki yağı emer, cildin ph dengesini düzenler, tıkanmış gözenekleri açar ve bakterileri yok eder. Bugün bazı modern cilt bakım ürünleri de kükürt içermektedir.




Bununla birlikte en iğrenç cilt bakım teknikleri 16. ve 17. yüzyılda Avrupa'da kullanılmıştır. Elizabeth devri İngiltere’sinde insanlar hemen hemen her şey için kurşun ve cıva kullanmışlardır. Buna cilt bakımı da dahildir ve bu uğurda pek çok ölüme ve beyin hasarına sebep olmuşlardır.



17. yüzyıldan kalma "the encyclopedia of folk medicine" (tıbbi halk ansiklopedisi) adlı kitap ise sivilce ve akne tedavisi için idrar kullanımını önermektedir. Kitaba göre, sivilce ve akneden kurtulmak için günün ilk idrarını beyaz bir beze toplayıp bu bez ile sorunlu bölgeyi silmek, etkili imiş.



Benzer Makaleler
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
Seyahat Etmek Beyninizin Bağlantı Kurma Kapasitesini Artırır
Kramp Neden ve Nasıl Oluşur?
Kollarımızı Yürürken Neden Sallarız?
Ateşimiz Yükselince Neden Üşürüz?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER