Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Bizim Dışımızdaki Canlılar da Baharat Tüketiyor

Hasan Gürel
1 dk
577

Günlük yaşantımızda çoğu yiyeceğimizde baharat kullanırız. Hayvanlar baharatlı yiyecekleri pek tercih etmiyorlar. Fakat bir canlı var ki diğerlerinden farklıdır. O da Güney Asya’da yaşayan Ağaç Faresi.

Ağaç fareleri kasıtlı olarak baharatlı yiyecek arayan insan harici tek memelidir. Vücutlarında TRPV1 adı verilen bir iyon kanalı reseptörüne sahiptirler, bu da onları bu baharatın acılığına daha az duyarlı hale getiriyor. Bu sevimli hayvanlar Güneydoğu Asya'da bulunur. Bölgelerindeki saldırganlardan korunmak için küçük aile grupları halinde yaşarlar. Böcek, tohum, meyve ve küçük omurgalılar başlıca besinleri arasında yer alır. Baharatlara düşkün olmanın yanı sıra, %3,8'e varan alkol içeriğine sahip olabilen fermente nektarları içmesinden ötürü alkole düşkün oldukları da bilinmektedir.

Bu farelerin en belirgin özelliği ise baharat yiyebilmeleridir. İnsanlar ağızlarındaki reseptörler sayesinde baharatlarının tadını anlayabilir ve bunlara göre yemek yapabilirler. Fakat hayvanlar aynı olayı gerçekleştiremiyor. Mesela bir aslanın kimyon yediğini düşünelim, tıpkı bizim çok acı biber veya patlıcan kabuğu yediğimizdeki gibi ağızlarında iğrenç bir tat oluşuyor. Ağaç farelerinde ise bulunan özel reseptörleri sayesinde rahat bir şekilde baharat tüketebiliyorlar. Bulundukları bölgede baharat yiyen hiçbir canlı olmadığı ve genellikle rahat bulunduğundan baharatlı yiyecekleri tercih ediyorlar.

Ağaç farelerinin bu özelliğini taşıyan başka bir hayvan veya canlı var mı? Henüz bilmiyoruz fakat halihazırda insan harici bir canlının baharat yiyebilmesini sağlayan bir reseptöre sahip olması ileride yapılacak araştırmalarda bilim insanlarına yardımcı olabilir.



Kaynakça

[1] https://askabiologist.asu.edu/plosable/spicy-tasty-tree-shrews/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25413576/

[3] http://www.treeshrewdb.org/lab/pdf/YYL_2019_cytokine.pdf/

Benzer Makaleler
Bitkiler de Konuşur
Kahve ya da Çay Tercihimizi Genler mi Belirler?
Arılar Kovanlarını Nasıl Koruyor; Propolis ve Arı Sütü
Uyku Gerçekten Dinlendirir Mi?
Hapşırmak Sadece İnsanlara Mı Özgüdür?
Böcekler Neden Işık Etrafında Toplanır?
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
Acıyı Algılayamayan Beynimiz Nasıl Ağrıyor?
İlk Hücre Teorisi: Yaşam Nasıl Ortaya Çıktı?
İlaçlar Nasıl Onaylanıyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER