Tatlar, insanların damak zevkine göre değişmektedir. Kimi acı sever, kimi tatlı, kimi ekşi, kimi tuzlu... Unutulmaması gereken ortak bir nokta vardır ama: Herkes leziz bir yemeğin peşindedir!
Lezzetleri Tutturmak
İnsanlar şekerli tatları severek doğmaktadır, ancak diğer her tat sonradan edinilmiştir. Damak tadı ve yemek tercihleri büyük ölçüde o güne kadar maruz kalınan tatların sonucudur, yani her insanın kendine özgü damak tadı zamanla oluşmaktadır. Buna rağmen evrensel ve herkes tarafından kabul edilen bazı lezzet kriterleri bulunmaktadır. Örneğin; zıt tatların dengeli bir şekilde buluşması daha lezzetli yiyeceklerin oluşmasını sağlar ve benzer aromatik alt lezzet tonlarını paylaşan bileşenler daha incelikli, ilginç lezzet notaları oluşturabilmektedir. Aroma, lezzet dediğimiz kavramı tamamlamaktadır. Aroma gibi yol gösterici kavramlar, bazı yemeklerin neden çok sevildiğini ve diğer tatlara neden rağbet edilmediğini açıklamaktadır. Kısacası, tatlar birbirini tamamlamakta ve bir tabaktaki tatları dengelemek lezzeti parlatmaktadır.
Bir köfte burger menüsünü hayal edin: Burger köftesinin ızgara tadı, menüdeki turşunun tuzluluğuna karşı bir nokta sunar. Karamelize soğan bu kombinasyona daha fazla uyum sağlar. Farklı dokunuşlar da yardımcı olur. Gevrek, çıtır bir marul ve yumuşak bir ekmek iyi bir kombinasyon oluşturur. Bununla birlikte, sığır etinden elde edilen yağ, diğer bileşenlerin keskinliğini azaltır. Bu nedenle asidik domates tadının parlamasına yardımcı olur. Çiğ soğan ve hardal yemeğe baharatlı, meyveli notalar ekler. Yine de ılımlı olmak anahtardır. Çok fazla uyumsuzluk kaotik hissettirebilir.
Koku Ve Lezzet İlişkisi
Koku lezzeti belirleyen önemli bir faktördür. Etin lezzeti piştikçe ve kahverengileştikçe gelişir. Bu sebeptendir ki, iyi pişmiş bir köfte çok iyi kokmaktadır. Sıcaklık 140°C'ye ulaştığında şeker, mühürlenmiş veya kızartılmış herhangi bir yiyeceği bu kadar nefis hale getiren molekülleri başlatmak için proteinlerle karıştırılmaktadır. Daha yağlı sığır eti kısmen daha fazla lezzet içerir, çünkü sığır etindeki organik bileşikler kas içi lipitlerin içinde saklanmakta ve daha karmaşık bir profil oluşturmaktadır. Çeşitlilik, damak tadını geliştirmektedir. Bu sebeple, yeni tatlar denemeye açık olmak faydalıdır.
Sonuç olarak bir yiyeceği lezzetli yapan birçok faktör vardır. En temel düzeyde, lezzet beş temel tat duyusunun - tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve umami (et/savory tadı) - dengeli bir kombinasyonundan oluşur. Ancak lezzet sadece dil üzerindeki tat alma noktalarıyla sınırlı değildir.
İşte bir yemeği gerçekten lezzetli yapan temel unsurlar:
Koku: Aslında yemek yerken algıladığımız "tat"ın %80'i kokudan gelir. Bu yüzden grip olduğumuzda yemeklerin tadını tam alamayız.
Doku (Tekstür): Yiyeceğin ağızdaki hissi çok önemlidir. Örneğin çıtır bir börek veya kremsi bir puding, sadece tatları değil dokuları sayesinde de lezzetli gelir.
Sıcaklık: Yemeğin ideal sıcaklıkta servis edilmesi lezzeti etkiler. Sıcak yenilmesi gereken bir yemeğin soğuk sunulması lezzetini düşürür.
Görünüş: Yemeğin görsel sunumu iştahı ve dolayısıyla algılanan lezzeti etkiler.
Malzeme Kalitesi: Taze ve kaliteli malzemeler kullanmak, yemeğin temel lezzetini belirler.
Pişirme Tekniği: Doğru pişirme yöntemi ve süresi, malzemelerin lezzetini ortaya çıkarır ve arttırır.
Baharatlar ve Aromalar: Doğru baharatların ve aromatik bitkilerin kullanımı, yemeğe derinlik ve karakter katar.
Kişisel ve Kültürel Tercihler: Alışkanlıklar, anılar ve kültürel bağlam da bir yemeği bizim için lezzetli yapan unsurlardır.
1. Nakata, R., & Kawai, N. (2017). The “social” facilitation of eating without the presence of others: Self-reflection on eating makes food taste better and people eat more. Physiology & behavior, 179, 23-29.
2. De Klepper, M. (2011). Food pairing theory: A European fad. Gastronomica: The Journal of Food and Culture, 11(4), 55-58.