Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Bir Damla Su Telefon Ekranını Neden Karıştırıyor?

Beyza Gizem Yıldırım
3 dk
841

Dokunmatik ekranlar, akıllı telefonlar ve tabletlerden akıllı saatlere ve diğer cihazlara kadar modern teknolojinin her yerinde bulunur. Kullanıcıların cihazla hızlı ve kolay bir şekilde etkileşimde bulunmaları için uygun bir yol sağlarlar. Ancak bir damla su, dokunmatik ekranda karışıklığa neden olarak kullanıcının cihazla etkileşimini zorlaştırabilir.
Hiç yağmurlu bir günde dokunmatik ekranınızı kullanamadığınız oldu mu ? Ya da elinizi yıkadıktan sonra bir çağrıya cevap vermek için ekranı bir türlü kaydıramadığınız anlar yaşamışsınızdır. Peki sizce bu durumun sebebi ne olabilir?

Dokunmatik Ekranlar Nasıl Çalışıyor?


Bunu anlayabilmek için dokunmatik ekranların çalışma prensibini anlamamız gerekir. Bir damla su, dokunmatik ekran yüzeyinin elektriksel özelliklerini değiştirebileceği için dokunmatik ekranda karışıklığa neden olabilir. Dokunmatik ekran, temel olarak, bir kullanıcı dokunduğunda elektrik akımındaki bir değişikliği algılayabilen, iletken bir malzeme ile kaplanmış bir cam veya plastik parçasıdır. Dokunmatik ekranlar kapasitans adı verilen ince bir elektrot ızgarasındaki yük ile gerilim değişimlerini ölçerek çalışıyor. Parmağımız ekrana değdiği zaman, elektrik yükünün bir kısmını çeker. Bunun sebebi, vücudumuzun çoğunlukla sudan oluşması ve suyun da son derece iletken olmasıdır. Dokunmatik ekran, birbiriyle kesişen iki elektrot adasındaki yükün ne kadar düştüğünü ölçerek parmağınızın ızgaradaki yerini belirler. Dokunmatik ekrana bir damla su düştüğünde, dokunmaya duyarlı yüzey ile alttaki elektrot arasında iletken bir yol oluşturarak akımın akmasına izin verir ve yanlış bir sinyali tetikler. Bir su damlası dokunmatik ekrana temas ettiğinde, dokunmatik ekranın kullanıcının dokunuşunu algılamasını engelleyebilir. Bunun nedeni, dokunmatik ekranın, kullanıcının dokunmadığı halde ekrana dokunduğunu düşünmesine neden olabilen suyun iletkenliğidir. Sorun, dokunmatik ekranın su damlasını dokunmatik girdi olarak kaydedebilmesi ve bu da karışıklığa yol açabilmesidir. Örneğin, bir kullanıcı ekrana dokunduğunda, bir uygulamayı başlatmak veya bir menüyü açmak gibi istenmeyen bir eylemle yanıt verebilir. Bu, özellikle dokunuşlarının neden kaydedilmediğini anlamadıklarında, kullanıcılar için can sıkıcı olabilir.

Bu durumdan Nasıl Kaçınabiliriz?


Su damlalarının neden olduğu dokunmatik ekran karışıklığı sorununa birkaç olası çözüm vardır. Bir seçenek, dokunmatik ekranda, suyun iletkenliğini azaltmaya yardımcı olabilecek ve dokunmatik ekranın kullanıcının dokunuşunu algılama yeteneğini etkilemesini önleyebilecek suya dayanıklı bir kaplama kullanmaktır.
Diğer bir seçenek, kapasitif dokunmatik ekran veya dirençli dokunmatik ekran gibi farklı bir dokunmatik ekrana geçmektir. Bu tür dokunmatik ekranlar, kullanıcının dokunuşunu algılamak için suyun iletkenliğine güvenmediklerinden, su damlalarından kaynaklanan girişime karşı daha az hassastır. Bunun olmasını önlemek için dokunmatik ekranlarda, cihazı su hasarından korumaya yardımcı olan suya dayanıklı kaplamalar ve oleofobik kaplamalar gibi yerleşik korumalar bulunur. Ancak, bu koruma önlemleriyle bile, bir damla su dokunmatik ekranı karıştırabilir. Bu sorunu önlemenin en iyi yolu, dokunmatik ekranlı cihazınızı sıvılardan uzak tutmak ve ıslanması durumunda her zaman mikrofiber bir bezle kuruladığınızdan emin olmaktır.

Kaynakça
  1. Ippili, S., Kim, B., Jella, V., Jung, J. S., Vuong, V. H., & Yoon, S. G. (2022). Antireflective, Transparent, Water-Resistant, and Antibacterial Zn-Doped Silicon Oxide Thin Films for Touchscreen-Based Display Applications. ACS Sustainable Chemistry & Engineering,10 (6), 2136-2147.
  2. Tung, Y. C., Goel, M., Zinda, I., & Wobbrock, J. O. (2018, October). RainCheck: overcoming capacitive interference caused by rainwater on smartphones. In Proceedings of the 20th ACM International Conference on Multimodal Interaction (pp. 464-471).
  3. AKKOÇ, F. (2011). Design and analysis of projected capacitive methods for touch sensing (Doctoral dissertation, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü).





Benzer Makaleler
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
Gramofonlar Nasıl Çalışır?
Elektronik Atık Sorunu Çözülebilir Mi?
Arkeolojik Bulguların Yaşı Nasıl Hesaplanıyor?
Tuz Tanesi Boyutunda Fotoğraflar Çeken Kamera
Kan Vermeden Değerlerinizi Ölçmenin Bir Yolu Olsa Nasıl Olurdu?
Web Siteleri Temalarıyla Kullanıcılarını Manipüle Mi Ediyor?
Bilgisayarlar da Bilgisayarlardan Oluşur
Kişisel Veri Gizliliği Nedir ve Neden Önemlidir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER