Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Ben Nedir?

Gülnur Şener
3 dk
1271

Hepimizin bedeninin çeşitli kısımlarında küçük ya da büyük, çoğunlukla kahverengi olan lekeler bulunur. Kimi doğuştan beri vardır kimi çocukluğumuzda yahut yetişkinlik dönemimizde derimizde belirmiştir. Buna rağmen çoğumuz ne zaman çıktıklarını dahi bilmeyerek onlardan rahatsızlık duymamışızdır zira onlar çok normal olan lekelerimiz, yani benlerimizdir. Peki benler neden oluşur, hiç düşündünüz?


Benler Neden Olur?

İnsanın en büyük organı derisidir. Deriye rengini veren melanosit pigment hücreleridir. Melanositler cilde dağılır ve cilde rengini veren doğal pigment olan melanini üretir. Melanositler kümeler halinde büyüdüğünde yahut kümelendiklerinde deride benlere, renkli lekelere neden olur. Bu kümeleşerek büyüme sonucunda ciltte küçük koyu kahverengi benler belirir. Benler için kullanılan başka bir isim de nevüs ya da nevi’dir. Çoğu yetişkinde 10 ile 40 adet arasında ben bulunur. Doğuştan var olan benler olduğu gibi çocukluk ve ergenlik döneminde de benler ortaya çıkabilir. Çoğu insan kırk yaşına kadar yeni benler geliştirmeye devam eder. Yaşlı insanlarda ise bu yaygın benler kaybolma eğilimi gösterir.

Yaygın bir ben yaklaşık 5 milimetre genişliğinden daha küçüktür (yaklaşık 1/4 inç, bir kurşun kalem silgisinin genişliği). Nadir görülen doğuştan bulunan benler (nevüsler) çok daha büyük olabilir ve yüzün, gövdenin veya bir uzvun geniş bölgelerini kaplayabilir. Benler yuvarlak veya ovaldir, belirgin bir kenarı olan pürüzsüz bir yüzeye sahiptir ve genellikle kubbe şeklindedir. Renk ve doku bakımından benler kahverengi, ten rengi, siyah, kırmızı veya pembe olabilir. Aynı zamanda pürüzsüz, buruşuk, düz veya yükseltilmiş olabilir. Benlerin üzerinde büyüyen kıllar olabilir. Ergenlik ve hamilelikteki hormonal değişiklikler benlerin daha koyu ve daha büyük olmasına neden olabilir.

Benler Zararlı Mıdır?

Benlerin çoğu zararsızdır. Nadiren kanserli hale gelirler. Benlerin ve diğer pigmentli lekelerin izlenmesi cilt kanserinin, özellikle de malign melanomunun saptanmasında önemli bir adımdır. Yaygın olarak herkeste bulunan benler nadiren en ciddi cilt kanseri türü olan melanomaya dönüşür. Bazı insanlarda ise benlerinin kanserli hale gelme ve melanoma dönüşme riski ortalamanın üzerindedir. Benlerin melonomaya dönüştüğüne dair bazı belirtiler fark edilebilir. Bunun için benlerinizin yeri ve şekline aşina olarak melanom sinyali verebilecek değişiklikleri fark edebilmek önemlidir. Bununla birlikte cildi güneş veya solaryum gibi ultraviyole (UV) radyasyondan korumak için önlemler alınmalıdır. Yapılan araştırmalara göre UV radyasyonuna fazla maruz kalınmasının artan melanoma riski ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

Cildimizin çeşitli yerlerinde farklı şekil ve renklerde var olan benlerimiz hayatımızın çeşitli dönemlerinde var olup kaybolabildikleri gibi bize bazı ciddi hastalıklarla ilgili sinyaller de verebilirler. Benlerimize aşina olmak ve verebilecekleri sinyalleri gözetmek gereklidir.

Kaynakça
  1. Moles. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/moles.html. Accessed Oct. 6, 2017.
  2. Argenziano G, et al. Twenty nevi on the arms: A simple rule to identify patients younger than 50 years of age at higher risk for melanoma. European Journal of Cancer Prevention. 2014;23:458.
  3. What does a mole look like? National Cancer Institute. http://www.cancer.gov/cancertopics/prevention/skin/molephotos. Accessed Oct. 6, 2017.
  4. Common moles, dysplastic nevi, and risk of melanoma. http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/moles. Accessed Oct. 6, 2017.
  5. https://www.nhs.uk/conditions/moles/
  6. https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/
  7. Habif TP. Nevi and malignant melanoma. In: Clinical Dermatology: A Color Guide to Diagnosis and Therapy. 6th ed. St. Louis, Mo.: Saunders Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 6, 2017.
  8. Wolff K, et al. Melanoma precursors and primary cutaneous melanoma. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2017.
Benzer Makaleler
Bitkiler de Konuşur
Kahve ya da Çay Tercihimizi Genler mi Belirler?
Arılar Kovanlarını Nasıl Koruyor; Propolis ve Arı Sütü
Uyku Gerçekten Dinlendirir Mi?
Hapşırmak Sadece İnsanlara Mı Özgüdür?
Böcekler Neden Işık Etrafında Toplanır?
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
Acıyı Algılayamayan Beynimiz Nasıl Ağrıyor?
İlk Hücre Teorisi: Yaşam Nasıl Ortaya Çıktı?
İlaçlar Nasıl Onaylanıyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER