Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Atıklarla Savaşı Kaybediyoruz!

Beyza Gizem Yıldırım
2 dk
739

Pek çok insan geri dönüşüm kutuları kullansa da, plastiklerin üçte birinden daha azı yeniden işlenebilir. Bu rakam bile yanıltıcıdır, çünkü üzerinde yemek kalıntıları olan malzemeler geri dönüşüm yerine çöpe gidebilir.


Çevre Koruma Ajansına göre 2017'de tüm plastiklerin sadece yüzde 8,4'ü geri dönüştürüldü. Maalesef gerçek şu ki, geri dönüşüm bizi su içtiğimiz şişeden kullandığımız araca kadar geniş kullanım yelpazesine sahip olan polimer bazlı atıklarda boğulmaktan alıkoyamaz. Bazı ülkeler kağıt ve plastiklerini Çin gibi ucuz işçiliğin olduğu ülkelere satarak bu problem gizliyorlardı. Oradaki ucuz işçilik, insanların çöplerin içindeki değerli maddelerle değersizleri ayırabilmesi anlamına geliyordu. Örneğin, karışık malzemelerle dolu poşetler veya torbalar söz konusu olduğunda, işçiler yağlı paket kutularından şişeleri ayırabiliyorlar. Ancak 2018'de, streç film gibi katı atıkların miktarından endişe eden Çin, yüzde 99,5 saf plastik hariç tüm çöp ithalatını yasakladı. Bazı çöp tesisleri artık daha gelişmiş otomasyon sayesinde çöpleri ayrıştırabiliyor. Bazı tesisler, ayırma makinelerinin anlayamayacağı plastik poşetleri tespit etmek için kameralar kullanıyor veya ayırma işlemi çok zor olan çuvallardan cam şişeleri ayırmak için robotik kollar kullanıyor. Bazı tesisler, kağıdı plastikten ayırmak için ağırlıkları farklı olduğundan basınçlı hava kullanır. Ancak bu küçük çözümler yeterli olmayacak. Küresel risk danışmanlığı şirketi Verisk Maplecroft'un analizine göre, ABD’nin yılda 262 milyon ton veya kişi başı yaklaşık 100 kilogram olan plastik çöpünü işlemek için geri dönüşüm kapasitemizi on kattan fazla artırmamız gerekiyor.

Bazı uzmanlar geri dönüşüm kapasitemizi artırmaktan ziyade daha az israf etmemiz gerektiğini savunuyor. İlk başta çöp üretmemek, geri dönüştürülecek bir şeye sahip olmaktan her zaman daha iyi olacaktır. Gelecekte şirketler, olası geri dönüştürülebilir malzeme havuzumuzu küçültmek için tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü ürünler satmaya öncelik vermek ve bunların paketleme şeklini değiştirmek zorunda kalacaklar. Uzmanlar, plastik kullanımının yüzde 40'ını oluşturan birçok ürünün tek kullanımlık ambalajlarda geldiğini söylüyor. Tüketiciler olarak bizler de üreticilere yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir ambalajlar yapmaları için baskı yapabiliriz. Her tek kullanımlık plastik kullanmamayı tercih ettiğimizde daha sağlıklı bir çevre için fark yaratıyoruz.

Kaynakça
  1. KAYAN, A., & KÜÇÜK, A. (2020). Plastik kirliliğin çevresel zararları ve çözüm önerileri. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2), 403-427.
  2. Vatan, C. (2002). Plastik Malzemenin Geri Dönüşümü: Otomotiv Endüstrisinden Örnekler (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  3. Korkut, E. N. (1993). Plastik atıkların değerlendirilmesi, geri kazanılması ve sağlığa etkileri.
Benzer Makaleler
Diyetten Sonra Verilen Kilo Neden Geri Alınır?
Vücudumuz Ağrı Kesici Üretir Mi? Tükürük, Ağrı Kesici Görevi Görüyor.
Ayvanın Bilinmeyen Yüzü
Sıcaklığı İletmeyen Metal: Vanadyum Dioksit
Birçok Farklı Saç Rengi Nasıl Oluşur?
Göremediğimiz Farklı Renkler Var Mıdır?
Ses Bariyeri Kırılabilir Mi?
Toprak Verimi Nedir, Nelere Bağlıdır?
Güneş Mars'ta Mavi Batıyor
Lavanta Mucizesi: Lavantanın Faydaları
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER