Açık alanlarda ailemizle ya da arkadaşlarımızla otururken, özellikle bir şeyler yerken bir anda bir bal arısı ortamı ziyaret eder. Fark etmişizdir ki gelen misafir arı çoğunlukla ondan en çok korkan kişinin çevresinde dolanır. Bu bir rastlantı mı yoksa arılar gerçekten o kişinin korktuğunu hissedebilir mi?
Feromonlar, hayvanların vücut dışına salgıladıkları hormonlardır. Bu hormonlar, diğer canlılar tarafından algılandığı zaman onların davranışlarında değişikliklere sebep olan moleküllerdir. Arılar kovanlarını korumak için koku duyularını çok iyi kullanır. Birbirleriyle iletişim halindeyken bu duyunun yardımıyla kolaylıkla birbirleriyle etkileşim kurarlar. İnsan vücudunun korku anında salgıladığı feromonlar da arılar tarafından kolaylıkla algılanabilir. Bu durumda arılar direkt olarak korkuyu algılamasa da çevrede onun için tehlike yaratabilecek bir uyarıcı olduğunu fark ederler.
Kediler ve köpekler de onları arı soktuğunda bizim çektiğimiz yoğun acıyı çeker. Bu yüzden onlar da arıları fark ettikleri korku anında feromon salgılar. Arılar aynı şekilde bu hormonları da algılar. Korkan kedi ya da köpek tarafından salgılanan feromonlar, arıların çevrelerindeki evcil hayvanları hemen fark etmesine yol açar. Bu evcil hayvanlar kovandan belli bir uzaklıkta olurlarsa güvende kalabilirler.
Bal çalmaya çalışırken birbiriyle karşılaşan yabancı arıların salgıladığı hormonlar yine feromondur. Arılar, çevrelerinde bal özü olan bir bitki bulamadıklarında agresifleşirler. Bu durumlarda diğer kovanlardan bal çalmaya çalışırlar. Bu şekilde ev sahibi arı, diğer arıları çağırarak kovanı korumaya çalışır. Arılar kovana geldikçe artan feromon salgıları, arıları çok daha saldırganlaştırır ve birbirlerini öldürebilirler. Yoğun olarak salgılanan bu hormonları; arıları avlayan yabanarıları, eşek arıları, rakunlar ve kokarcalar da algılar. Bu arı avcıları arı kovanına yaklaştıkça arılar daha çok feromon salgılar ve durum karmakarışık bir hal alır.
Kraliçe arısı olmayan kovanlardaki arılar da genellikle agresiftir. Bu durum, arıcılar kovandan kraliçe arıyı uzaklaştırdığı zaman fark edilir. Arıların agresifleştiği bir başka zaman da yaz mevsimidir. Kovanların sıcaklığı yükseldiği için sıcak ve nem arıları huysuzlaştırır. Dolayısıyla, arılar bu zamanlarda kovanlarına yaklaşan bir avcıyı ya da canlıyı hissederlerse o canlıya saldırabilir. Arıların agresifleşmesine sebep olan sıcak ve nem doğal sebepler oldukları için bunları önleyecek tedbirler almak pek mümkün değildir. Arıların aktif olduğu zamanlarda hem korku anında salgılanan feromonları algılayabilmelerinden hem de arıları agresifleştiren birçok durum olabildiğinden dolayı, kovanlardan uzak durmak yapılabilecek en akıllıca davranış olabilir.