Konya Bilim Merkezi BilimUp

Ağır Yorganlar Uykusuzluğun İlacı Olabilir Mi?

İlknur Bahçıvan
2 dk
1527

Kış aylarında renk renk ve özenle dikilmiş ağır yorganların altında hiç devinmeden sıcacık uyuduğunuz zamanlar olmuştur. Bir de o ağırlığa rağmen nasıl huzurlu uyurduk öyle değil mi? Ağır yorganların stresi azaltabileceğini, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna iyi gelebileceğini, daha iyi uyumaya yardımcı olabileceğini ve yaşantınızın daha mutlu ve enerjik geçmesini sağlayabileceğini biliyor muydunuz? Gelin, yapılan araştırmalarla ağır yorganların arkasındaki gizemli bilime birlikte bakalım!


DERİN DOKUNMA BASINCI

Aslında tüm gizem, ağır yorganların derin dokunma basıncı (Deep Touch Pressure /DTP) adı verilen basıncı oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Derin dokunma basıncı (DTP), belli bir ağırlığın oluşturduğu basıncın bütün vücuda eşit olarak yayılmasını ifade etmektedir.

Derin dokunma basıncı ile ağırlık vücudumuza eşit olarak dağıldığında belli baskı noktalarını uyarır ve bu da bir dizi önemli kimyasal reaksiyonu başlatır. Öncelikle vücutta mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonin üretilmesine sebep olmaktadır. Daha sonra salgılanan bu serotonin, uyumamız için gerekli olan melatonin hormonunu tetiklemekte ve melatonin vücuda salınmaya başlamaktadır. Böylece bu hormonlar kendinizi iyi hissetmenizi sağlarken mutlu ve rahat bir şekilde uykuya dalmanızı da desteklerler.

Ağır battaniyeler, serotonin ve melatonin gibi birkaç iyi hormonu artırırken stres hormonu olan kortizolü de azaltmaktadır. Böylece bu durum rahatlamanızı, sakinleşmenizi ve kesintisiz bir uyku çekmenizi sağlamaktadır. Bebeklerin kundağa sarıldığında ağlamadan hemen uykuya dalmaları da bu sebeptendir.

Nordic Journal of Psychiatry'de yayınlanan araştırmaya göre dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar 14 gün boyunca ağır yorganlar ile uyutulmuş ve derin dokunma basıncı sayesinde çocukların daha kolay uykuya geçtiği saptanmıştır. Bu sayede ise çocukların okuldaki dikkatlerinin daha iyi olduğu ve öğrenme hızlarının arttığı belirtilmiştir.

Araştırmalar; ağır yorganla desteklenen ve derin dokunma basıncı ile sağlanan daha fazla serotonin ve melatonin (mutlu ve uykulu) ve daha az kortizol (stres) kombinasyonunun, gece boyunca verimli, mutlu bir uyku ve sonrasında dinlenmiş, enerjik, stressiz ve sağlıklı bir bedene yol açtığını kanıtlamıştır. Derin dokunma basınç terapisinden yararlanmak için ağır bir yorgan seçin, kaliteli uykunun ve stressiz yaşamın tadını çıkarın!

Kaynakça
  1. Chen, Hsin-Yung & Yang, Hsiang & Chi, H.-J & Chen, H.-M. (2013). Physiological Effects of Deep Touch Pressure on Anxiety Alleviation: The Weighted Blanket Approach. Journal of Medical and Biological Engineering. 33. 463-470. 10.5405/jmbe.1043.

  2. Field, T., Hernandez-Reif, M., Diego, M., Schanberg, S., & Kuhn, C. (2005). Cortisol decreases and serotonin and dopamine increase following massage therapy. The International journal of neuroscience115(10), 1397–1413. https://doi.org/10.1080/00207450590956459

  3. Ackerley, Rochelle & Olausson, Håkan & Badre, Gaby. (2015). Positive effects of a weighted blanket on insomnia. Journal of Sleep Medicine and Disorders. 2. 1022.

  4. Bestbier L, Williams TI. The Immediate Effects of Deep Pressure on Young People with Autism and Severe Intellectual Difficulties: Demonstrating Individual Differences. Occup Ther Int. 2017;2017:7534972. Published 2017 Jan 9. doi:10.1155/2017/7534972

  5. Hvolby, A., & Bilenberg, N. (2011). Use of Ball Blanket in attention-deficit/hyperactivity disorder sleeping problems. Nordic journal of psychiatry65(2), 89–94. https://doi.org/10.3109/08039488.2010.501868

Benzer Makaleler
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
Seyahat Etmek Beyninizin Bağlantı Kurma Kapasitesini Artırır
Kramp Neden ve Nasıl Oluşur?
Ateşimiz Yükselince Neden Üşürüz?
Kollarımızı Yürürken Neden Sallarız?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER