Konya Bilim Merkezi BilimUp

Zihninizi Keskinleştirecek İpuçları

Konya Bilim Merkezi
4 dk
2725

Herkesin rahatlıkla yapabileceği ve zihin becerilerini güçlendirebilecek 7 ipucunu sizler için derledik.

Akıllıca Beslenin

Yediğimiz şeyler beynimizin performansını etkileyebilir. Yabanmersini, domates, yumurta ve brokoli gibi bazı gıdalar bilişsel işlevlerimizi iyileştiriyor. Bununla birlikte, somon ve keten tohumu gibi omega-3 yağı açısından zengin gıdalar birkaç yıldır beyni güçlendiren gıdaların ön saflarında yer alıyor. 

Bu gıdalardaki yüksek esas yağ asidi seviyelerinin daha sağlıklı beyin hücrelerini desteklediği ve hücre zarı yapımında kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca, yağlı balıklarda ve alglerde bulunan dokosaheksaenoik asit (DHA) adlı yağ asidinin yetersiz olması, Alzheimer hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili. Bununla birlikte, günlük yaşamda beynimizin çalışmasını sağlayan şey, glikoz adındaki şeker türü. Karbonhidrat açısından zengin yiyecekler midede parçalandıktan sonra kan dolaşımına glikoz salınıyor.

Hayal Kurun

Hayallere kapılmanın zihinsel yeteneklerle ne ilgisi var, diye düşünebilirsiniz. Oysa araştırmalara göre hayal kurmak, yüksek beyin kapasitesinin bir işareti olabilir. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nün 2017’de yaptığı bir araştırmada, sık sık hayal kuranların kurmayanlara kıyasla düşünsel ve yaratıcı testlerde daha yüksek puanlar aldığı bulundu. Araştırmacılar ayrıca manyetik rezonans (MR) görüntüleme teknikleriyle katılımcıların beyinlerini tarayarak beyin verimliliklerini ve düşünme kapasitelerini değerlendirdiler. Hayalperestlerin beyin sistemlerinin daha verimli olduğu ortaya çıktı. Pencereden dışarı bakarken hayallere daldığınızı fark ederseniz kendinize kızmayın, bu iyi bir şey olabilir.

İnanırsanız Başarırsınız

Bir araştırmaya göre özgüven, kendinize güveninizi artırmakla kalmayıp zekânızı da geliştirmenin harika bir yolu. Bir sınıftaki öğrencilere daha zeki olmalarının mümkün olduğu söylendikten sonra derste anlatılanların %85’ini öğrendikleri görüldü. Başka bir sınıftaki öğrencilere ise daha zeki olmanın mümkün olmadığı söylenince bu öğrenciler bilgilerin yalnızca %54’ünü öğrenebildi. İnanmak, beyin nöronlarının çalışmasını kolaylaştırıyor olabilir.


Sosyalleşin

Yüz yüze sosyal etkileşimin iyice azaldığı bir dönemden geçiyoruz ama sosyal kalmak sadece eğlence için değil, beyniniz için de önemli. İster ev halkıyla oyun gecesi olsun ister arkadaşlarınızla görüntülü sohbet, sosyal olmanın hafıza işlevlerini geliştirdiği ve koruduğu görüldü. 1998-2004 arasında yürütülen bir araştırmada iki yılda bir yapılan hafıza testlerinde daha “sosyal” denekler daha yüksek puanlar aldı.

Spor Yapın

Düzenli spor yapmak zihninizi zinde tutmanın yanı sıra formda kalmanıza da yardımcı olabilir. Araştırmalar göre, düzenli spor yapanların beyinlerindeki düşünme ve hafıza bölgeleri daha büyük. Araştırmalar; düzenli spor yapmanın beyinde yeni kan damarlarının oluşumunu teşvik eden kimyasalların salınımını tetiklediğini; ayrıca vücudun insülin direnci, stres ve iltihaplanma düzeyini azalttığını gösteriyor. Spor yapmanın stresi azaltması da beyne katkı sağlıyor. Bu, kortizol adlı stres hormonunun düzenlenmesiyle sağlanıyor. Vücuttaki kortizol seviyesinin yüksek olması, düşünme şeklimizi ve hafızamızı olumsuz etkiliyor.

Video Oyunu Oynayın

Genelde video oyunlarının beynimizin çalışma şeklini olumsuz etkilediği düşünülür ama tam tersine, bilgisayarınız veya konsolunuzdaki sanal bir dünyada vakit geçirmenin bazı bilişsel faydaları olabilir. Araştırmacılar, aksiyon odaklı video oyunları oynamanın durumları analiz etme ve hızlı karar verme yeteneğimizi artırdığını, ayrıca şekilleri ve renkleri algılama yeteneğimizi geliştirdiğini keşfettiler.

Kitap Okuyun

Kafanızı bir ders kitabına gömmek kristal zekânızı geliştirip yeni bilgiler edinmenizi sağlar. Kurgu eserler (roman vb.) okumanınsa duygusal zekânızı geliştirdiği düşünülüyor. Ayrıntılar, imalar ve metaforlarla dolu kitaplara kendinizi kaptırmak, gerçek hayatta o olayları yaşasaydınız beyninizde uyarılacak olan bölgeleri uyarıyor. Örneğin, ahlaki ikilemlerle ilgili bir roman okumanın beyni çalıştırdığı ve empati kapasitemizi artırdığı biliniyor.

Enstrüman Çalmayı Öğrenin

Bilişsel işlevlerinizi geliştirmek için, ergenliğinizde alıp bir kenara attığınız o gitarı yeniden elinize almanın vakti gelmiş olabilir. Müzik aleti çalmayı öğrenirken sadece yeni bir beceri edinmiş olmuyorsunuz; beynin neredeyse tüm bölgeleri çalışıyor, dil becerileri ve bilişsel beceriler de gelişiyor.

Benzer Makaleler
Yatak Odasının Duvar Rengi Uyku Kalitesini Etkiler Mi?
Geriye Doğru Yürümenin Faydaları
Hobiye Sahip Olmanın 5 Faydası
Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) Yöntemi Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Meyve ve Sebzeleri Nasıl Saklamalıyız?
Beynin Yapısı ve Görevleri Nelerdir?
Meyve Sebze Kabukları Nasıl Değerlendirilir?
Plasebo Etkisi Nedir?
Yeniden Kullanılabilen Ürünler Tercih Et
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER