Yakın geçmişte hayatımıza giren bilişim teknolojileri ve internet devamlı kovalasak da yetişemediğimiz bir gelişim hızına sahip. Bu anlık değişim ve gelişim ile birlikte hayatımız önceye göre çok kolaylaşmış durumda. Artık oturduğumuz yerden kalkmadan haber alma, eğlenme, iletişim kurma ya da sağlığımızla ilgili çeşitli işlemler gerçekleştirme olanağına sahibiz. Kalıplaşmış ifadeyle “Yalnızca bir tık uzağımızda” olan tüm bu olanaklar ve kolaylıklar dışında hayatımıza bazı olumsuz kavramlar da girdi. Yeni nesil bir duygu olan gelişmeleri kaçırma korkusu da onlardan biridir.
İngilizcede “Fear of Missing Out” kavramının kısaltması olarak kullanılan FoMO kavram olarak gelişmeleri kaçırma korkusu anlamına gelmektedir. Tanım olarak ise bireyin iletişimde olduğu ya da takip ettiği diğer insanların, ödül niteliğinde çeşitli deneyimlerde bulunuyor olabileceğine dair bir endişesinin olması anlamına gelmektedir. Özellikle sosyal medyada gördüğümüz şeylerden kaynaklanan, diğer insanların katılacağı heyecan verici etkinlikleri kaçırabileceğimize dair endişeli bir duygu olarak tanımlanan FoMO başkalarının daha iyi bir yaşantısı olduğuna dair inançları içermektedir.
İlk defa 1996 yılında Der Herman tarafından ortaya atılan FoMO kavramı başlarda ekonomi ve yatırımla ilgili bir kavram olarak kullanılmıştır. Son yıllarda ise internetin gelişmesi sonucu ortaya çıkan Facebook ve genel anlamda sosyal medya kullanımı ile ilişkili bir kavram haline gelmiştir. Sosyal medya araçları gün geçtikçe artan miktarda sosyal bilgiyi bizlere aktarmaktadır. Bu mecralarda artan paylaşımlar, gerçekleşen olaylar, sohbetler ve etkinlikler hakkında eş zamanlı bilgi sahibi olma kolaylığı ise bireylerin bu bilgilerdeki güncellemeleri takip etme ihtiyacını doğurmuştur.
FoMO’nun olumsuz etkileri arasında en çok dikkat çeken sosyal medya bağımlılığı olarak görülmektedir. Bireyin diğer insanların yaşantılarında olup bitenden haberdar olamayacağına ilişkin yaşadıkları korku gelişmeleri kaçırma korkusu olarak ifade edilmiştir. Bu korku ise bireyin Instagram, Facebook, Twitter gibi çeşitli sosyal medya platformlarında normalden daha sık ve daha uzun süreli vakit geçirmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu durum ise sosyal medya kullanımını sağlıksız bir hale getirmekte ve sosyal medya bağımlılığına sebep olabilmektedir.
Bununla birlikte akıllı telefon bağımlılığı, internet oyun oynama bozukluğu, odaklanmanın azalması, yüz yüze kurulan iletişimin azalması ve kalitesinin düşmesi, düzensiz uyku, sorumlulukları erteleme, stres seviyesinin artması, dikkat bozukluğu, zaman kaybı, depresyon ve anksiyete gibi farklı olumsuz etkileri olduğu belirtilmiştir.
Özellikle teknolojik gelişmelerin arttığı dönemlerde büyüyen Y ve Z kuşağındaki insanlarda FoMO’nun daha çok görüldüğü ortaya koyulmuştur. Teknolojik gelişmeler sonucunda insanlık tarihi kadar eski olan merak duygusunun artması ve daha kolay giderilmesi de bir başka neden olarak görülmektedir. Akıllı telefon kullanımının fazla olması, bireyin aidiyet ihtiyacı, rekabetçiliğin yüksek olması ve gösterişte bulunma arzusu gibi farklı durumlar FoMO’nun nedenleri arasında sayılmaktadır. Ayrıca insan ilişkilerinin sanal ortama kaymasıyla birlikte ilişki ihtiyacının sosyal mecralarda karşılanması da gelişmeleri kaçırma korkusuna sebep olabilmektedir. Mutsuzluk, kaygı ve asabiyet gibi olumsuz duygulardan kurtulma isteği de FoMO’nun nedenleri arasındadır.
Gelişmeleri kaçırma korkusuyla ilgili yapılan çeşitli çalışmalar FoMO belirtilerine dair farklı sonuçlar ortaya koymuştur. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir:
Yapılan araştırmalar sonucunda gelişmeleri kaçırma korkusu ile baş edebilmek için sunulan çeşitli öneriler şu şekildedir: