Konya Bilim Merkezi BilimUp

Yeni Nesil Görüntüleme Tekniği: Yapışkanlı Ultrason Bantları

Beyza Başar
2 dk
639

Hastanelerde iç organlarımıza bakmak için o bölgeye soğuk bir jel uygulayarak küçük bir cihaz ile görüntüleme yapılır. Ultrasonografi adı verilen bu işlem bazen uzun sürebiliyor ve haliyle durum zorlaşabiliyor. Peki bu tekniğin yara bandı yapıştırmak kadar kolay ve zahmetsiz hale gelebileceğini söylesek ne düşünürsünüz?

Science dergisinde yayınlanan makalede Massachusetts Teknoloji Enstitüsündeki (MIT), araştırmacıların vücudun içini gösterebilen yapışkanlı bant şeklinde ultrason görüntülemesi alabildikleri bildirildi. 2 santimetrekare büyüklüğünde ve 3 milimetre kalınlığında olan bu bant yaklaşık bir posta pulu büyüklüğüne sahip. Deriye temas eden alt kısım iki katmanlı elastik yapıdan oluşuyor ve ortasında hidrojel bir kısım barındırıyor. Bu hidrojel kısım, görüntüleme yapılan bölümü oluşturduğu için ancak yüksek derecede hidratlandığında (maddedeki su yoğunluğunun artması) ses dalgaları etkili bir şekilde nüfuz edip iç organların yüksek çözünürlüklü görüntülenmesini sağlanıyor.
Bantları sağlıklı gönüllülerde deneyen araştırmacılar, vücudun farklı kısımlarına uyguladılar. 48 saat süre boyunca vücutlarında bantları taşıyan kişilerden yüksek çözünürlükte iyi görüntüleme alınabildi. Bu esnada hareketlerini kısıtlayıcı hiçbir durum olmayan deneklerin otururken, ayakta dururken, yürüyüş yaparken ve bisiklet sürerken iç organlarda meydana gelen değişimler kontrol edildi.



Tamamen kablosuz bir şekilde tasarlanan bu yöntemin şu anki tasarımı sayesinde bile acil bir durumda hastanelerdeki hastaların iç organlarının sürekli olarak görüntülenmesinin bir teknisyenin uzun süre boyunca bir ultrason cihazını tutmasına gerek kalmadan yapılabileceği belirtildi. Üstelik ultrason dalgalarının hareketi içi gereken jel sıvı bandın üzerine sürekli olarak yenilenebilir şekilde tasarlandı. Bu yeni sistem sayesinde hem hastaların hem de doktorların işinin kolaylaşacağı şimdiden öngörülüyor.

Benzer Makaleler
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
Seyahat Etmek Beyninizin Bağlantı Kurma Kapasitesini Artırır
Kramp Neden ve Nasıl Oluşur?
Ateşimiz Yükselince Neden Üşürüz?
Kollarımızı Yürürken Neden Sallarız?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER