Yiyeceklerin insanın ruh halini etkilediğini biliyoruz. Peki yiyeceklerin yaşlandıkça vücudumuza olan etkileri değişir mi?
Birçok ülke kendi toplumunun sağlıklı beslenmesine yönelik beslenme rehberi geliştirerek tüketicilerin bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Sağlıklı beslenme rehberinin oluşturduğu diyet programlarıyla sağlığa fayda sağlamak ve kronik hastalık riskini düşürmek amaçlanmaktadır.
Binghamton Üniversitesinde yapılan yeni araştırmaya göre diyet ve diyet uygulamaları, genç yetişkinlerdeki ruh sağlığını yaşlı yetişkinlere göre farklı şekilde etkiliyor. Araştırma ekibi; anonim bir internet anketi yürüterek dünyanın dört bir yanındaki insanlardan gıda gruplarıyla ilgili soruları içeren Gıda-Ruh Hali Anketini (FMQ) doldurmalarını istedi. Veri sonuçlarını analiz eden araştırmacılar, genç insanların (18-29 yaş arası) et ürünlerini daha çok tercih ettiklerini bunun da beyindeki nörotransmitter maddelerin oranını artırarak kişinin ruh halini iyileştirdiğini gözlemlemişlerdir. Düzenli et tüketimi, ruh halini iyileştiren serotonin ve dopamin kimyasallarının birikmesine yol açmıştır. Çalışmada haftada üç kereden az et tüketen ve üç kereden az egzersiz yapan genç insanların zihinsel sıkıntı gösterdikleri tespit edilmiştir.
Öte yandan 30 yaşın üzerindeki yetişkin bireyler genellikle meyve gibi daha çok antioksidan sağlayan yiyecekleri tercih etmiş, sempatik sinir sistemini harekete geçiren kahve gibi besinlerden uzak durmuş ve kahvaltıyı atlamaktan kaçınmışlardır. Yaşlanmayla beraber, hücresel metabolizmanın çalışması sırasında doğal olarak ortaya çıkan, aşırı miktarda arttıklarında ise hücre yaşamını tehdit eden serbest radikal sayısı artar. Bu artış; akciğer hasarı, nörodejeneratif hastalıklar, katarakt ve kanser gibi birçok hastalığa sebep olabileceğinden bu dönemlerde vücudumuzun antioksidan ihtiyacı da artar.
30 yaşın üzerinde olduğumuz yaşlarda stresi düzenleme yeteneğimiz azalır. Stresi harekete geçiren kahve gibi besinler tüketilirse zihinsel sıkıntı yaşama olasılığı da yükselir.
Sonuç olarak; hayatımızın her döneminde aynı besinleri tüketmek istemeyişimiz vücudumuzun istekleriyle alakalıdır. Beyin fiziksel olarak hangi besin sağlığa katkıda bulunacaksa onu tercih etmeyi kodlar. Gençken çok fazla tükettiğimiz eti yaşlandıktan sonra eskisi kadar tüketemememiz, aynı zevki almamamız ya da farklı gıda ürünleri tercih etmemiz bundan kaynaklanmaktadır. Siz de vücudunuzun isteklerine göre gıdalar seçmeli, sağlığınızı her yaşta o yaşın koşullarına göre korumalısınız.