Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Yağmur Neden İnsanların Uykusunu Getirir? Yağmurun Uyku Üzerindeki Etkisi

Ayşe Edanur Başer
2 dk
3523

Yağmurlu günlerde sıcacık yatağınızı bırakıp çıkmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Kendinizi zorlayarak çıktığınız yatağınızdan sonra da gün içinde uykulu bir hâl peşinizi bırakmıyorsa bunun sorumlusu yağmur olabilir. Hatta belki çevrenizden, arkadaş, iş ortamınızdan duymuşsunuzdur: Uykuya dalmak için yağmur sesi dinleyenler vardır. Peki nasıl oluyor da yağmur uykumuzu bu kadar etkileyebiliyor?


Yağmurun Uyku Üzerindeki Etkisi

Yağmurlu bir havanın, uykulu hissi vermesi ve eylemlerimizi yavaşlatan etkileri meydana getirmesinin başlıca birkaç bilimsel açıklaması vardır. Öncelikli sebeplerinden biri, güneş ışığının az olmasıdır. Güneş, insan vücudunun daha az melatonin ve daha çok serotonin salgılamasına sebep olur. Bu yüzden güneşli havalarda insanların daha neşeli ve pozitif olmasının sebebi güneşin parlak ışıkları olabilir. Yağmurlu havalarda ise havadaki nem oranı artar. Yağmur yağması, daha düşük hava basıncına ve havadaki oksijen içeriğinin nispeten azalmasına neden olur. Böyle bir durumda beyin gevşemeye başlar ve kişi uykulu hisseder. Ayrıca artan nemle birlikte ağırlaşan hava, insan vücudunun homeostasisini bozabilir. Dengeyi sağlamak için daha çok çalışma durumunda kalan vücut nihayetinde yorgun düşebilir. Sonuç olarak yağmurlu havalar, halihazırda uykulu ve yorgun olan kişinin ekstradan birkaç dakika daha uyumak istemesine neden olabilir.

Yağmur Sesiyle Uyuyanlar

Daha kolay uykuya dalmak için yağmur sesinden faydalanan insanlar vardır. Bunun başlıca sebebi, yağmur sesinin pembe gürültü sayılmasıdır. Şelale sesi, rüzgâr sesi gibi farklı örnekleri de olan pembe gürültü, potansiyel bir uyku yardımcısıdır. 2012 yılında yapılan bir araştırma sonucunda pembe gürültünün beyin dalgalarını azalttığı tespit edilmiştir. Öyle ki pembe gürültü, insanların daha hızlı bir şekilde uykuya dalmasına ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenlere ek olarak, yağmur sesinin ninni gibi gelmesi de uykunuzu getiriyor olabilir. Araştırmacılar, insan beyninin yağmur sesini algıladığı zaman beynin istemsizce gevşediğini fark etmiştir. Ayrıca insanlar uykudayken alfa dalgaları üretmektedir ve bu dalgalar beynin gevşemiş haldeki durumuna çok yakındır. Bu da insanların daha kolay uykuya dalmasını sağlamaktadır.


Benzer Makaleler
Ya Beynimizin %100’ünü Kullanabilseydik?
Bir At Matematik Sorularına Doğru Cevap Verebilir Mi?
Bilinenden Farklı Bir Gürültü: Beyaz Gürültü
Önyargı Ve Algı Nedir? Önyargının Nedenleri
Hyaluronik Asit Cildi Nasıl Nemlendirir?
Çok Yemek Yemek Neden Uyku Getirir?
Tunç Çağında Kullanılan Hançerlerin Asıl İşlevi Ortaya Çıktı
Evrende Yalnız Olup Olmadığımıza Dair Bir Denklem: Drake Denklemi
“E-nose” Elektronik Burun
Depremin Ne Zaman Olacağını Neden Tahmin Edemiyoruz?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER