Konya Bilim Merkezi BilimUp

Wi-Fi Nasıl Çalışır?

Ayşe Edanur Başer
4 dk
879

Wi-Fi'nin olmadığı bir ortam düşünün ya da elektriğin kesildiği ve telefonunuzun şarjının bitmek üzere olduğunu hayal edin.  İnternetsiz ne kadar süre dayanabilirsiniz? 

Wi-Fi Nasıl Çalışır? 

Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen Wi-Fi; dünyanın dört bir yanından haber alma, entelektüel düzeyde bireye kendini geliştirme, birbirinden farklı filmi/diziyi seyretme, keşfedilmemiş müzik gruplarını keşfetme gibi birçok imkânı kolaylıkla sunmaktadır. Çalışma koşulları üzerine düşünüldüğünde, soyut gelebilmesi sebebiyle insanlarda bazen kafa karışıklıklarının yaşanmasına sebep olabilmektedir.

Wireless Fidelity’nin kısaltması olan Wi-Fi, cihazlar arasında kablosuz iletişim ve ağ oluşturmayı sağlayan bir teknolojidir. İnternet ve ağ bağlantısı sağlamak için evlerde, işyerlerinde ve kamusal alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Wi-Fi’ın temel yapı taşı; bilgisayar, akıllı telefon veya tablet gibi bir aygıta yerleşik veya bu aygıta bağlanabilen küçük bir aygıt olan kablosuz bağdaştırıcıdır. Bu adaptör, cihazın Wi-Fi ağı olarak da bilinen bir kablosuz ağ ile iletişim kurmasını sağlamaktadır. Kablosuz bağdaştırıcı, verileri kablosuz olarak iletmek ve almak için radyo dalgalarını kullanmaktadır. Wi-Fi ağının merkezi, bağlı cihazlar için bir merkez görevi gören kablosuz yönlendiricidir. Yönlendirici, cihazlar ve internet arasındaki iletişimi yönetmekten sorumludur. Veri iletmek veya verileri almak için 2.4 GHz veya 5 GHz frekansı gibi belirli bir frekansı ve "IEEE 802.11" gibi bir protokolü kullanmaktadır. Ayrıca yönlendirici, yetkisiz erişime karşı korumak için verileri şifrelemek gibi ağın güvenliğini de yönetmektedir.


Cihazlar Wi-Fi Ağlarına Nasıl Bağlanır?

Örneğin, bir akıllı telefon düşünün. Bu cihaz,  bir Wi-Fi ağına bağlandığında erişim için yönlendiriciye istek gönderir. Yönlendirici, cihazın ağa bağlanma yetkisi olduğundan emin olmak için, sadece o cihaz için atanmış bir kimlik numarası olan MAC adresini kontrol eder. Cihaza erişim izni verildiğinde, onu ağda tanımlamak için kullanılan benzersiz bir sayısal etiket olan IP adresi atanır. Böylelikle cihaz,  yönlendirici ve ağdaki diğer cihazlarla iletişim kurabilir.

Wi-Fi Avantajları

Wi-Fi’ın en önemli avantajlarından biri, cihazların birbirleriyle fiziksel bağlantılara ihtiyaç duymadan iletişim kurmasına izin vermesidir. Bu, ağdaki aygıtların yazıcılar ve dosyalar gibi kaynakları paylaşabileceği ve birbirleriyle kablosuz olarak iletişim kurabileceği anlamına gelir. Bu durum, "eşler arası ağ" olarak bilinmektedir. Eşler arası ağ,  birçok ev ve küçük işletme ağının da bir özelliğidir. Bu geniş ağ, 750.000 milden fazla kablodan oluşarak dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarları birbirine bağlamaktadır. Öyle ki, yalnızca 250 milisaniyede dünyanın en ücra noktasına bile mesaj göndermeyi mümkün kılmaktadır.

Sonuç olarak; Wi-Fi, cihazlar arasında iletişim ve ağ oluşturmayı sağlayan bir kablosuz ağ teknolojisidir. Radyo dalgalarının kullanımına dayanır ve bir kablosuz yönlendirici tarafından yönetilir. Wi-Fi ağları evlerde, işyerlerinde ve kamusal alanlarda bulunabilir. Cihazların fiziksel bağlantılara ihtiyaç duymadan kaynakları paylaşmasına ve birbirleriyle iletişim kurmasına olanak tanır. Wi-Fi sürekli gelişen standartlar ve sayısı artan ağlarla beraber modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmeye devam etmektedir.


Benzer Makaleler
Nanosensörler Kalp Krizini Tespit Edebilir Mi?
Gramofonlar Nasıl Çalışır?
Elektronik Atık Sorunu Çözülebilir Mi?
Arkeolojik Bulguların Yaşı Nasıl Hesaplanıyor?
Tuz Tanesi Boyutunda Fotoğraflar Çeken Kamera
Kan Vermeden Değerlerinizi Ölçmenin Bir Yolu Olsa Nasıl Olurdu?
Web Siteleri Temalarıyla Kullanıcılarını Manipüle Mi Ediyor?
Bilgisayarlar da Bilgisayarlardan Oluşur
Kişisel Veri Gizliliği Nedir ve Neden Önemlidir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER