Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Uyurken Dişlerimizi Neden Sıkarız?

Konya Bilim Merkezi
1 dk
1442

Uyurken Dişlerimizi Neden Sıkarız? 

Dişlerinizi sıkmak ve gıcırdatmak, öfke, korku veya strese karşı yaygın bir istemsiz tepkidir. Bazı insanlarda bu tepki, ani bir stres faktörü olmaksızın gün içinde tekrar tekrar ortaya çıkar.

Bu istemsiz hareket Bruksizm olarak adlandırılır.

Uyanıkken veya uyurken ortaya çıkabilir, ancak insanların uyurken dişlerini gıcırdattıklarını bilme olasılıkları çok daha düşüktür. Fiziksel, psikolojik ve genetik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanıyor olabilir. Gün içinde yaşanılan stres, öfke, hayal kırıklığı, gerginlik gibi duygular uyku sırasında çiğneme aktivitesine dönüşür. Uyku, derin konsantrasyonla birlikte bu duygularla başa çıkmak için iyi bir zamandır. İnsanların % 60 kadarı, ritmik çiğneme kası aktiviteleri (RMMA) olarak bilinen ara sıra çiğneme benzeri hareketler yapar, ancak uyku bruksizmi olan kişilerde bunlar daha sık ve kuvvetle meydana gelir. Hareketler çiğnemeye benzer, ancak genellikle daha fazla güç içerir.

Çene ağrısı ve boyun ağrısı, diş gıcırdatmanın en sık görülen iki belirtisidir. Bunlar bruksizm sırasında bu kasların sıkılaşması nedeniyle oluşur. Gerilim tipi baş ağrısı gibi hissettiren sabah baş ağrıları bir başka olası semptomdur. Dişlerde açıklanamayan hasar, gece diş sıkma ve gıcırdatma belirtisi olabilir.

Uyku bruksizmi atakları sırasında uygulanan kuvvet nedeniyle dişlerde ve çenede ciddi sorunlar oluşabilir ve etkisini azaltmak için tedavi gerektirebilir. Bu sorunun etkilerini hafifletebilmek için uyumadan önce günün yorgunluğunu gün içinde bırakarak, sakinleştirici bir çay içerek veya kafanızı dağıtabileceğiniz bir kitap okuyarak uyku sürecine rahatlamış ve ferahlamış şekilde geçmeye çalışabilirsiniz.


Benzer Makaleler
Antibiyotik Direnci
Plasebo Etkisi Nedir?
Aile Yemekleri
En Fazla Bakteri Mutfak Süngerlerinde
Kalp Krizi Nasıl Oluyor?
Güneş Kremi Nasıl İcat Edildi?
Soğukta Çenemiz Neden Titrer?
Salgın Hastalıklar - Çiçek Hastalığı
İdrar Kaçırma Neden Gerçekleşir?
Gürültü Kirliliği Kalp Ritmini Bozuyor
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER