Konya Bilim Merkezi BilimUp

Uykunun Akıl Sağlığına Etkisi

Hasan Gürel
3 dk
749

Uyku ve zihinsel sağlık yakından bağlantılıdır. Uyku yoksunluğu psikolojik durumunuzu ve ruh sağlığınızı etkiler. Zihinsel sağlık sorunları olanların uykusuzluk veya diğer uyku bozukluklarına sahip olma olasılığı da daha yüksektir.



Akıl Sağlığını Etkiler

Alternatif bir bakış açısıyla bakıldığında, uyku bozukluğu birçok akıl sağlığı bozukluğunun ortaya çıkmasına sebep olan bir faktördür. Uyku, zihnin dinlenme ve yeniden şarj olma zamanıdır. Uygun bir şekilde uyuduğumuzda, anılar, duygular, yeni bilgiler işlenir ve daha sonra geri almak üzere zihnimizin bir köşesinde saklanır. Uyku, zihnimizin zihinsel işlemleri bloke ettiğinden iyi bir gece uykusunu kaçırdığımızda unutkan ve asabi olmamız olasıdır.

Uyku yoksunluğunun akıl sağlığımız üzerinde birden fazla kötü sonucu vardır. Zihin için uyumak ofisteki sessiz saatler gibidir. Yanıt verecek daha az şey olduğunda, daha fazla iş yaparsınız. Aynı şey beyin için de geçerli. Uyurken, beyin gerçekten çalışabilir çünkü uyanıkken karşılaştığımız tüm dış uyaranlara tepki vermek zorunda değildir. Ama beynimizi bu değerli zamanın elinden alırsak bedelini öderiz. Uyku kaybının psikolojik durumumuz üzerindeki başlıca sonuçlarından birkaçı şunlardır: Duygusal bozukluk (aşırı öfke, aşırı üzgünlük vb.) hormon bozukluğu, panik atak, vb.

Uyku her insanda farklılık gösterir. Sizin için doğal uyku süresi tam olarak bilebilecek tek kişi sizsiniz. Günde 7 saat uyuduğunuzda dinç hissediyorsanız ihtiyacınız olan uyku 7 saattir. Aynı zamanda uyurken kullandığınız materyaller de çok önemlidir. Sürekli yastık, yorgan gibi eşyalarınızı değiştirirseniz muhtemelen uyku sorunları yaşamaya başlarsınız. Bir diğer önemli husus ise uyurken vücudunuzun nasıl şekil aldığıdır. Uyurken hep aynı tarafta yatan insanların daha etkili bir uyku geçirdikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Uyku Sorunlarının Sebepleri

Uyku sorunlarının ise birçok sebebi ve sonucu vardır. Bunlardan başlıca olanı gün içinde uzun süren şekerlemelerdir. Öğle vakitlerinde 3 saat uyuyan bir insanın gece her zamanki saatinde uyuması oldukça zor ve mantıksızdır. Bir diğer neden ise uyuduğunuz yerde çok fazla vakit geçirmenizdir. Yatağınıza sadece uyumak için gitmelisiniz, böylelikle beyniniz orayı bir dinlenme yeri olarak algılar. Bu sayede uykuya dalmanız kolaylaşır. Uyku sorununun bir başka nedeni ise farklı saatlerde uyumak ve uyanmaktır. Bu tarz bir durumda beynimiz hangi saatte dinlenmeye geçeceğini veya hangi saate uyanması gerektiğini anlayamaz. Bu sebepten ötürü her zaman uykuya ihtiyacı varmış gibi davranır. Bu da gün içerisinde halsiz ve agresif olmanıza yol açabilir.

Uyku ve akıl sağlığı arasındaki ilişki halihazırda pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Günümüzde bu konu üzerinde araştırmalar varlığını sürdürmektedir. Uyku problemlerinin ise pek çok çözümüne internetten ulaşabilirsiniz. Siz de kendi hayatınızda uyku problemlerinize önem gösterin çünkü uyku düzeniniz hasar görürse sağlığınız da hasar görür. 


Kaynakça

1: https://stars.library.ucf.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1829&context=honorstheses 

2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5623526/ 

3: http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/getting/overcoming/tips 

Benzer Makaleler
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Şizofreni Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
Seyahat Etmek Beyninizin Bağlantı Kurma Kapasitesini Artırır
Kramp Neden ve Nasıl Oluşur?
Ateşimiz Yükselince Neden Üşürüz?
Kollarımızı Yürürken Neden Sallarız?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER