Konya Bilim Merkezi BilimUp

Tuvalet Kağıtlarındaki Tehlikenin Farkında Mıyız?

Beyza Başar
3 dk
6764

Günlük hayatımızda her gün kullandığımız, neredeyse temel ihtiyaç seviyesine gelmiş durumda olan tuvalet kağıtlarının bize faydası olduğu kadar zararları da vardır. Peki tuvalet kağıdını bu derece zararlı hale getiren sebepler nelerdir?

Çoğu insan, tuvalet kağıdının insan sağlığı için tehlikeli olabileceği düşüncesini bile düşünmez. Kabul edelim ki söz konusu tuvalet kağıdı olduğunda en yumuşak ve en beyaz olanını tercih ederiz. Ama gerçek şu ki bu tür kağıtlar vücudunuz için en zehirli olanlarıdır. Hatta ticari kağıt ürünlerinin çoğunda 100.000'den fazla kimyasal madde kullanıldığı da iddia edilmektedir. Durum böyle iken tuvalet kağıdının insan sağlığına olumsuz etkileri uzun süreli kullanımda büyük ölçüde olabilmektedir. Bu toksik maddeler cildimizden emilerek kan dolaşımımıza girer. Bu toksinlerin en tehlikelisi klordur ve maalesef tuvalet kağıdı üretiminde en yaygın olarak kullanılan ağartıcı maddedir. Bebek mendilleri, kağıt havlular, kahve filtreleri, süt kutuları vb. günlük olarak kullandığımız çoğu üründe klorür bulunur. Klorlu ağartıcılar, dioksin ve furanlar gibi tehlikeli toksinler açığa çıkarır. Dioksin üreme ve gelişim sorunlarına, bağışıklık sisteminde hasara, hormonlarla etkileşime ve ayrıca kansere neden olabilir. Bunun yanı sıra, dioksin bir KOK (kalıcı organik kirletici) çeşididir ve yüksek kimyasal stabiliteye sahiptir. Dioksinin yarı ömrü 7-11 yıldır ve yağ dokusu tarafından emilir, bu nedenle vücutta veya çevrede birikmeye sebep olur.

Tuvalet kağıdı sadece insan vücuduna zarar vermekle kalmıyor, oluşan atıklar sebebiyle çevresel kirliliğine de neden olabilmektedir. Bunun en temel sebebi ise özellikle son yıllarda tuvalet kağıdı üretiminde kullanılan kimyasal oranının artmasıdır. Normalde tuvalet kağıtları atık su arıtma tesisine ulaşmadan önce çözünür. Bu, tuvalet kağıdının tipik olarak bitki selülozu bazlı olması ve kağıt suya doyduğunda su moleküllerinin kağıt eriyene kadar selüloz bağlarını zayıflatmasıyla ilgilidir. Bununla birlikte yumuşak, emici ve güçlü bir tuvalet kağıdı üretebilmek için kullanılan kimyasallar nedeniyle atık su ile birlikte daha fazla kimyasal madde ortaya çıkar. Sudaki mikroplar çözünmüş kağıdı tüketir ve bu da onu çamura dönüştürür. Çamurun parçalanması ise biyogaz (MH4 ve CO2) oluşturur ancak oluşan biyogazın ne kadar olduğu bilinmemektedir. Kalan çamur filtrelenir ve genellikle bir çöp sahasına gönderilir veya geri dönüştürülür. Tuvalet kağıdındaki kimyasalların bir kısmı ise çamurda kalır ve bir çöplükte depolanırsa/gömülürse toprağı kirletir. Ayrıca çöplükteki tuvalet kağıdının parçalanması sırasında karbondioksitin 23 katı ısı tutma kapasitesine sahip bir sera gazı olan metan gazı daha fazla salınır. Çamurun uzaklaştırılmasından sonra, atık su, çözünmüş metalleri ve diğer birikmiş toksinleri uzaklaştırmak için daha fazla kimyasal arıtmaya tabi tutulur. KOK'lar ise suda kalacaktır.

Öte yandan tuvalet kağıdının üretim süreci de çevreyi olumsuz etkilemektedir. Kağıdın hamur haline getirilmesi ve güçlendirilmesi gibi üretim süreçleri de çevresel tehlikeler oluşturabilir. Kağıt hamuru ve kağıt fabrikasının atık suyu, ötrofikasyon olarak da bilinen su kütlelerinde oksijenin tükenmesine neden olabilen veya bu durumu daha da kötüleştirebilen nitrojen ve fosfor gibi maddeleri açığa çıkarır. Böylece tuvalet kağıdının hem üretimi hem de tüketimi konusunda ciddi problemler oluşabilir. Bu nedenle tuvalet kağıdı seçimi konusunda hem kendi sağlığımızı hem de çevreye olan etkilerini düşünerek bilinçli davranmalıyız. Çevre dostu, doğada çözünürlüğü fazla olan, zararsız kimyasallar ile ağartılmış, boya ve parfüm içermeyen ürünleri tercih ederek kendimiz ve gelecek nesiller adına doğru bir adım atmış oluruz.


Kaynakça

1. Jüttner, W. R. C. (2017). Whiping the habit-An interdisciplinary research on the alteration of the environmentally harmful human activities revolving around the use of toilet paper (Bachelor's thesis)

2.  YÜCEL, D. Kağıtların renklendirilmesi için sağlığa zararsız bitkisel boyaların geliştirilmesi. Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma, 9(1), 35-43.

3. Christensen, L. P. Survey of chemical substances in consumer products.


 

Benzer Makaleler
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
Seyahat Etmek Beyninizin Bağlantı Kurma Kapasitesini Artırır
Kramp Neden ve Nasıl Oluşur?
Ateşimiz Yükselince Neden Üşürüz?
Kollarımızı Yürürken Neden Sallarız?
Kan Uyuşmazlıkları, Türleri Ve Tedavi Yöntemleri
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER