Sarnıç kelimesi “küçük havuz” anlamında Arapça kökenli “şahrınç” kelimesinden gelmektedir. Yeraltında, yer üstünde veya kısmen yer üstünde olan sarnıç yapıları; yağmur sularının toplanıp, biriktirilmesi amacıyla taş malzemeden yapılan su depolama alanlarıdır. Kentin çok önemli olan su ihtiyacının karşılanması için inşa edilen sarnıçlar, günümüzde büyük ilgi görüyor.
Bazı örnekleri sizin derledik.
Şerefiye Sarnıcı İstanbul’un Fatih ilçesinde, tarihi yarımadada bulunan birçok Bizans Dönemi sarnıcından biridir. Sarnıç, "Şerefiye" ismini Osmanlı döneminde bulunduğu mahalleden almıştır. Yapının üzerine 19. yüzyıl sonu ya da 20. yüzyıl başlarında Arif Paşa Konağı inşa edilmiştir.
İstanbul’un en büyük üçüncü sarnıcı olan Zeyrek Sarnıcı, turizme kazandırılması amacıyla büyük bir restorasyon dönemi yaşamıştır. Bizans döneminden bugüne gelebilen Zeyrek Sarnıcı, Pantokrator Manastırı’nın sarnıcıydı. Zeyrek sarnıcı, kısmen toprak üzerinde olduğundan dolayı diğer sarnıçlardan ayrılır. Bizans İmparatoru II. İoannes Komnenos tarafından inşa ettirilmiştir. Zeyrek Sarnıcı’nın turizme kazandırma çalışmaları sürmektedir.
Yerebatan Sarnıcı’ndan sonra İstanbul’daki ikinci büyük su haznesi olan sarnıçtır. Eski Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda Konstantin zamanında yaptırılmıştır. Binbirdirek Sarnıcı’nın zamanla kuruması nedeniyle 16. yüzyıldan itibaren atölye olarak kullanılmıştır. 3584 metrekare büyüklüğünde olan Binbirdirek Sarnıcı’nın içinde bulunan 224 orijinal sütunundan 212 tanesi günümüze ulaşmıştır.
İstanbul Ayasofya’nın güneybatısında, Soğukçeşme sokağındadır. Kapalı sarnıçların en büyüğü olan yapı, 6. yüzyılda Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray ve etrafındaki binalara su sağlamak amacıyla kentin anıtsal merkezinde inşa edilmiştir. Yaklaşık 10.000 m² alan kaplayan sarnıç, 140 m uzunluğunda ve 65 m genişliğinde olup 80.000 m³ su depolayabilme kapasitesine sahiptir. İstanbul’un en önemli turistik mekanlarından biri olan Yerebatan Sarnıcı, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Sokağı kelimensinin baş harfi büyük , yanlış değil