Elimizdeki her bir parmak farklıdır. Peki tırnaklar ve tırnakların uzama hızı aynı mıdır? Tırnakların uzama hızına etki eden birçok faktör vardır ancak en ilişkili özelliklerden biri tırnağın bulunduğu parmağın kemik ve damar yapısıdır. Çünkü her bir parmağın kemik uzunluğu ve tırnağa ulaşan kan miktarı farklıdır.
Tırnaklarımız ayda ortalama 3,5 milimetre (mm) uzar. Bir pirinç tanesinin 5.5 mm olduğunu düşünürsek, yaralanan ve kaybedilen bir tırnağın tekrar oluşması yaklaşık 6 ay alacaktır. Eğer bu tırnak uzun parmaklarımızın birine aitse uzaması daha hızlı olabilir. Çünkü yapılan bir çalışmada en yavaş büyüyen tırnağın küçük parmak tırnağı olduğu görülmüştür. Eğer zarar gören tırnak sık kullandığımız elimizdeyse de daha hızlı uzaması beklenmektedir. Bu durumda daha az kullandığımız elimizde oluşabilecek tırnak hasarı riski daha yüksektir çünkü bir çekiç kullanırken daha az kullandığımız elimize vurma ihtimalimiz daha yüksektir. Bir tırnak zarar gördüğünde vücudumuz o bölgeye daha çok kan ve besin göndererek sorunu düzeltmeye çalışır. Bölgeye gelen bu besin akışı tırnağın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilir.
Tırnak uzama hızı parmakların yapısına bağlı olduğu gibi diğer farklı özelliklere de bağlıdır. Örneğin; genç yaşta görülen tırnak uzama miktarı, ilerleyen yaşlara göre daha yüksektir. JAMA Dahiliye Dergisi (JAMA Internal Medicine)’nde yapılan bir çalışmada bir erkeğin 23 yaşındaki tırnak uzama hızı günlük 0.123 mm iken bu hızın 67 yaşına geldiğinde 0.095 mm olduğu görülmüştür. Yaşa bağlı olarak değiştiği görülen tırnak uzama hızı, kan dolaşımının yaşlandıkça yavaşlamasıyla açıklanabilir.Tırnak uzamasında etkili olduğu bilinen diğer bir faktör hamilelik sürecidir. Kadınların hamilelik döneminde deneyimlediği hormon seviyelerindeki ani ve dramatik değişimlerin de tırnak uzama hızında artışa sebep olduğu görülmüştür.
Böbrek hastalıkları, karaciğer ve tiroit hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların da tırnak uzama hızında, tırnağın şeklinde ve genel görünümünde etkisi olduğu görülmüştür. Şeker hastalığı veya diğer dolaşım rahatsızlıkları olan bireylerin tırnaklarına dikkat etmesi tavsiye edilmektedir.
Psikolojik bir rahatsızlık olan tırnak yemenin de (Onikofaji) daha hızlı tırnak uzamasıyla ilişkili olduğu görülmüştür. Bu durum tırnaklarla uğraşıldıkça ya da ısırıldıkça tırnak kökünün sık sık uyarılması ve o bölgeye ulaşacak kan dolaşımının artırılmasıyla ilişkili olabilir. Benzer mantıkla, sık sık kesilen tırnakların daha hızlı uzayabileceği düşünülebilir.
Tırnakların sağlıklı ve uzun olması için birkaç yol takip edilebilir. 2007’de yapılan bir çalışmaya göre günlük 2.5 miligram biotin takviyesi yapılmasıyla tırnak kırılması daha az görülmüş ve daha sağlıklı tırnaklar oluştuğu gözlemlenmiş. Tırnak sertleştiricilerin de tırnak sağlığı üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Fakat, bunun çok uzun süre boyunca sürekli olarak kullanılmasının zamanla tırnağı güçlendirmek yerine zarar vermeye başladığı bilinmektedir. Özellikle içinde formaldehit ve formalin bulunan güçlendiricilerin kullanımına dikkat edilmesi önerilmektedir. Takma tırnakların ve toksik maddeler içeren ojelerin tırnaklara zarar verdiği tespit edildiğinden beri bunlar yerine su bazlı ojelerin kullanılması önerilmektedir.
Hem kronik hastalıkların hem de psikolojik hastalıkların etkilerini gördüğümüz tırnaklar sağlık durumumuzla ilgili ipuçları verebilir. Öyle ki tırnaklar vücudumuzdaki birçok durumdan haberdardır.