Sanki sürekli telefonunuz titreşiyormuş gibi hissediyor musunuz? Telefon bağımlılığı çoğu insanın özellikle de gençlerin dikkat kaybında artışa ve işleri ertelemekten yetiştirememeye kadar birçok sosyal ve mental soruna neden olmaktadır. Sosyal medyanın kendine has dünyası, her an her şeyi kaçıracakmış gibi hissetmek, telefonsuz hareket edememek, bütün bunlar telefon bağımlılığının birer parçasıdır. Telefon bağımlılığından biraz da olsa uzaklaşabilmek için neler yapabiliriz peki?
Bu konu üzerine çalışan psikolog Larry Rosen, ortalama bir yetişkinin, telefonunun kilidini her gün 70 defadan fazla açtığını belirterek, “Bir sosyal medya uygulamasına girdiğimizde, artık onu kontrol etmeye ve cevap vermeye yönelik ‘sosyal bir sorumluluk’ hissediyoruz. Bu siteleri kullanmak mecburiyetinde kalıyorlar çünkü bütün arkadaşları orada.” diyor.
Araştırmalarda bu teknolojiyi ne kadar uzun süre kullanırsak, olumsuz sonuçlarla o kadar fazla karşılaştığımız bulunmuştur. Bu uygulamaları üreten şirketler, sizin onları kullanmanızdan ve bağımlılığınızdan menfaat sağlıyor. Bağımlılığa yol açan uygulamaların kullanım sürelerini kısaltarak işe başlayabiliriz. Telefonu tamamen bırakmak yerine bir tür sistematik duyarsızlaşma işlemi öneriyoruz. Uyandığınızda ilk işiniz telefona bakmak yerine pencereyi açıp dışarı bakmak olabilir, uyurken telefon ekranlarını kullanmak sağlıklı bir uyku uyuyamamanıza sebep olacaktır, bu sebeple uyurken telefonu sizden uzak bir yere veya başka bir odaya yerleştirerek iyi bir başlangıç yapabiliriz. Gece interneti kapatmayı unutmayın. Süre sınırı getirerek telefonunuzla belirli bir zaman diliminde ilgilenebilirsiniz.
İleri seviyede bir bağımlılığınız varsa, bu sizde strese ve kaygı bozukluğuna sebep oluyorsa psikolojik destek alabilir veya Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) yöntemleriyle başka dünyalara olan yoğun ilginizi kendinize yönlendirebilirsiniz. Eğer çocuklarınızın telefon bağımlılığı varsa öncelikle kendinizin kullanım süresini ve şeklini analiz ederek başlayabilirsiniz.