Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Sizin de bir avokado bitkiniz olabilir!

Büşra Elif Kıvrak
2 dk
692

 Salatalarda ve diyetlerde karşımıza çıkan avokado, Türkiye’de özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmesiyle ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan bir meyvedir. Evet, çiçekten oluştuğu için teknik olarak bir meyvedir, sebze değildir. Avokado, sağlıklı doymamış yağlar içeren birkaç meyveden biridir. Hayvansal yağlar olan doymuş yağ yerine doymamış yağ tüketildiğinde istenmeyen LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.


 

Avokado tomurcukları, yaz sonunda veya sonbaharda büyümeye başlar ve kış boyunca gelişmeye devam eder. Çiçeklenme ve meyve oluşumu, kış sonu-bahar başlarında meydana gelir. Hasat edilen meyveler, ilkbaharda tozlaşan çiçeklerden gelişir. Avokado çiçeklerinin tozlaşmasından meyvenin olgunlaşmasına kadar, en az altı-yedi ay süre gereklidir. Olgun meyveler ağaçta aylarca olgunlaşmadan kalabilir; avokadolar ağaçtan toplanmadıkları sürece olgunlaşmazlar. Olgunlaşma süreci ağaçtan toplandıktan sonra olur.

 Avokadolar hasat edildikten sonra olgunlaşır veya "yumuşar". Avokado, iki-üç gün boyunca bir elma veya muz içeren bir kâğıt torbada tutulursa olgunlaşma işlemi hızlanır. Bunun sebebi, elma ve muz gibi meyvelerin hasat edildikten sonra olgunlaşmaya devam etmesidir. Hasat edildikten sonra solunum hızı azalmayan ve metabolizması hala aktif kalarak olgunlaşmaya devam eden meyvelere klimakterik meyveler denir. Klimakterik meyveler, etilen hormonu üretir ve özellikle olgunlaşma sürecinde bu hormonun miktarında artış olur. Üretilen etilen hormonu meyvenin renginin değişmesine, yumuşamasına ve depo şekeri olan nişastanın basit şeker türlerine dönüşmesine sebep olur. Bu meyveler çevresine etilen hormonu yayarak çevrelerindeki diğer klimakterik meyvelerin de olgunlaşmasını sağlar. Avokadonun sapı kolayca çıktığında ya da meyve hafifçe dokunulduğunda silik bir iz verdiğinde yemeye hazırdır.

 Youtube’da farklı ülkelerden birçok insan büyüttükleri avokadoları paylaşmaktadır ve avokadoyu yeni bir ev bitkisi olarak yetiştirmektedir. Avokado tohumundan yeni bir bitki elde edilmesi için tohum, alt kısmının bir iki santimetresi suyun içerisinde duracak şekilde su dolu bir bardağın üstüne yerleştirilir. Avokado tohumlarını bu şekilde suyun üzerinde tutmak için tohumlara her iki tarafından tam orta noktalardan kürdanlar saplanır ve bardak üzerinde dengelenir. Taze avokado tohumları 4-6 hafta içinde filizlenir. Kökler ve yapraklar iyi şekillendiğinde, bu da 2 ile 6 hafta gibi bir zaman alır, bitki saksı toprağına yerleştirilir. Tabii ki, yeterli ışık ve havalandırma sağlanmalıdır. Fideler 4 veya 5 yıl içinde meyve vermeye başlar. Avokado ağacı 50 yıl veya daha uzun süre meyve vermeye devam eder. Bazı meyve taşıyan ağaçların 100 yıldan daha yaşlı olduğu düşünülmektedir. Hızlandırılmış gelişme videolarına ve evde nasıl avokado bitkisi yetiştireceğinizi görmek için kaynakçadaki videolara bakabilirsiniz!

Benzer Makaleler
Bitkiler de Konuşur
Kahve ya da Çay Tercihimizi Genler mi Belirler?
Arılar Kovanlarını Nasıl Koruyor; Propolis ve Arı Sütü
Uyku Gerçekten Dinlendirir Mi?
Hapşırmak Sadece İnsanlara Mı Özgüdür?
Böcekler Neden Işık Etrafında Toplanır?
Aksolotl Semenderleri Beyinlerini Nasıl Yenileyebiliyor?
Acıyı Algılayamayan Beynimiz Nasıl Ağrıyor?
İlk Hücre Teorisi: Yaşam Nasıl Ortaya Çıktı?
İlaçlar Nasıl Onaylanıyor?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER