Konya Bilim Merkezi BilimUp
 / 

Sirkenin Mucizeleri

Dilara Güven
2 dk
1316

Yapımı milattan çok öncelere dayanan, saymakla bitmeyen faydası olan sirkeyi tanıyor musunuz? Sirke nedir, nasıl yapılır, şarapla alakası var mıdır? Gelin, bu mucizevi ürünü beraber inceleyelim.

Efsaneye göre ilk sirke, M.Ö. 5000’li yıllarda Babil’de saray çalışanı tarafından keşfedilmiş ve gıda koruyucusu olarak kullanılmıştır. Günümüze gelene kadar birçok farklı alanda kullanılan sirke, modern tıbbın babası olan Hipokrat tarafından; enfeksiyon, iltihap ve ülserlerin temizlenmesi için kullanılmıştı. İlaç niteliği taşıyan bu ürün, aynı zamanda gıdaların korunmasında antimikrobiyal özellik göstermektedir.


Sirke; farklı şekerli meyve şıralarının önce alkol, sonra asetik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile elde edilen bir çeşni maddesidir. Meyvenin yapısında bulunan şeker, mayalar tarafından alkole dönüştürülür. Bu aşamada elde ettiğimiz ürün, meyvenin çeşidine göre şarap olmaktadır. Sonrasında oluşan alkol, asetik asit bakterileri ve oksijen tarafından sirke asidine dönüştürülür. Sirkenin yapısında en fazla % 0.5 alkol bulunmalıdır. Sirke, şarabın bir nevi oksijenli ortamda ekşitilmiş halidir.

Sirke üzerine yapılan çalışmalarda sirkenin sağlığa olan faydaları ortaya çıkmış ve her geçen gün çıkmaya da devam etmektedir.

Yapılan uygulamalar sonucunda uzmanlar, seyreltilmemiş sirkenin takma dişlerin temizlenmesinde ve yaraların tedavisinde kullanımını tavsiye etmişlerdir.

Sirke; kan şekerini ve kan basıncını düzenleyerek diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarda, mide boşaltımını yavaşlatarak doygunluk hissi vermekte ve yemek tüketimini azaltmakta, dolaylı yoldan kilo vermeye yardımcı olmakta, soğuk algınlıklarında ateş düşürücü olarak balla karıştırmak suretiyle öksürükte, kulak çınlamasında, sindirim bozuklukları vb. durumlarda doğal bir ilaç olarak kullanılabilmektedir.

Gıdada bulunan zararlı bakterilere karşı sirkenin antibakteriyel özelliği araştırılmış ve sirkede bulunan asetik asidin, tüm türlerin gelişimini engellediği tespit edilmiştir.

Samanidou ve arkadaşları yaptıkları bir çalışmada; sirkede bulunan fenolik maddelerin antioksidan, antitümör, antimutajenik ve antikarsinojenik ajanlarla sağlığımızı koruduklarını ve fenolik maddelerden salisilik asidin, enfeksiyon önlemenin yanı sıra antibakteriyel aktivitelerinin de olduğunu tespit etmişlerdir. Ayrıca, sirkenin yapısında bulunan fenoliklerin; antibakteriyel, antivirüs ve antiromatizmal etkiye sahip olduklarını açıklamışlardır.

Dediğimiz gibi, sirkenin saymakla bitmeyen pek çok faydası bulunmaktadır. Ancak, her şey dozunda olduğu müddetçe güzeldir. Sınırı aşmamak kaydıyla günlük beslenme rutinimize bir miktar sirke eklemekte fayda vardır.


Benzer Makaleler
Neden Kereviz Yemeliyiz?
Bir Eklem Görevi Gören Kalça Protezleri
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uykusuzluk Bencilliğe Sebep Olur Mu?
Şeker Hastalarının Yaraları Neden Geç İyileşir?
Seyahat Etmek Beyninizin Bağlantı Kurma Kapasitesini Artırır
Kramp Neden ve Nasıl Oluşur?
Ateşimiz Yükselince Neden Üşürüz?
Kollarımızı Yürürken Neden Sallarız?
Kan Uyuşmazlıkları, Türleri Ve Tedavi Yöntemleri
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER