Konya Bilim Merkezi BilimUp

Sinirlendiğimizde Gerçekten Kan Beynimize Sıçrar mı?

Hasan Gürel
2 dk
774

Kan beynine sıçramak deyimi, aşırı sinirlenmek veya öfkeden kontrolünü kaybetmek anlamına gelir. Bu tarz aşırı öfke durumlarının beyne giden ve gelen kan miktarıyla doğrudan bağlantısı olduğunu öne süren çalışmalar var.

Pensilvanya Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesinden Dr. Theodore D. Satterthwaite yaptığı çalışmada beyinde yüksek kan akışının duygu ve ruh hallerine etkisini araştırdı. Araştırmanın sonuçları ise oldukça ilgi çekiciydi. Kan akışının beyin yönünde hızlanmasıyla birlikte kadınlarda, anksiyete ve ani duygu değişimleri gözlendi. Beynin duyguları kontrol eden bölgesine giden kan akışının artmasının bu durumu tetiklediği bildirildi. Hatta araştırmada erkeklerin neden daha fazla öfke krizi geçirdiği sorusuna da cevap bulundu. Ergenlik dönemi sonrası beyin duygu alanlarına erkeklerde daha yüksek kan akışı sağlandığı sonucuna ulaşıldı.


Bir diğer çalışmayı ise Dr. Yoro Hoshi ve Nörobilim Araştırma Ekibi gerçekleştirmiştir. Bu çalışma beyin fonksiyonları ciddi şekilde bozulmuş insanların beyin kan akışını araştırmayı amaçlamıştır. Duygusuz veya beyin fonksiyonları çalışmayan insanlarda beyin kan akışının normal insanlara nazaran çok daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca giden kan miktarına bağlı olarak duygu değişimlerinin ne yönde olduğu da belirlenebilmiştir.

Sonuç olarak kanın beyne akışı hızlandığı zaman insan öfkelenebiliyor. Diğer bir söylemle kan beynimize gerçekten sıçrıyor. Fakat bu akış hızı yalnızca öfkeyi ya da üzüntüyü kontrol etmiyor. Hızın azalması veya normal şekilde seyretmesi durumunda yine farklı duygular yaşanıyor. Beyne giden kan akışının duygularımız üzerinde oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğu görülüyor. Özetle, sinirlendiğinizde kan beyninize sıçradı demektir. Endişelenecek bir şey yok, birkaç saniye sabredin ve sakin olun. Kan akışı  zamanla yavaşlayacak ve normal duygu durumuna saniyeler içinde dönülecektir.



Kaynakça
  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1552-6569.2009.00454.x
  2. https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2016/july/penn-study-shows-elevated-brai
Benzer Makaleler
Hepimiz Birer Yıldız Tozuyuz!
Cisimlerin Şeffaflığı Neye Dayanır?
Aralıklı Oruç Gerçek Bir Diyet Midir?
Güneş Işığına Maruz Kaldığımızda Cildimizde Nasıl Bir Değişim Meydana Gelir?
Göremediğimiz Farklı Renkler Var Mıdır?
İstiridyeler Nasıl İnci Yapar?
Bağırsaklarda Bağışıklık Sisteminin Gizli Şifreleri Olabilir mi?
Diyetten Sonra Verilen Kilo Neden Geri Alınır?
Vücudumuz Ağrı Kesici Üretir Mi? - Tükürük, Ağrı Kesici Görevi Görüyor.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER