Konya Bilim Merkezi BilimUp

Rubik Küpler

Konya Bilim Merkezi
1 dk
1177

2018 yılında 350 milyondan fazla satarak Dünya'nın en ünlü bulmacası olan Rubik Küp, öğrencilerine üç boyutlu hareketi örnekle göstermek için bir yol arayan Mimar Erno Rubik tarafından geliştirilmiştir. İlk denemelerinde yüzeyindeki küpleri tahtadan yapan Erno rubik küpleri bağlamak için köşelerinden birer delik açtı ve küp bir anda dağıldı. Birçok başarısız denemeden sonra Erno Rubik aynı zamanda akışkan olan katı, statik bir küp tasarımı geliştirdi. Arından hareketleri görünür kılmak için küpün her bir yüzeyini kırmızı, mavi, sarı, turuncu, yeşil ve beyaza boyadı. Elindeki farklı renklere boyanmış küpün yüzeylerini hareket ettirmeye başladıktan sonra rengarenk bir labirentte kaybolduğunu fark etti ve öğrencilerine üç boyutlu hareketin örneğini göstermek isterken Dünya'nın en ünlü bulmacını geliştirmiş oldu. 

Matematikçiler Rubik Küpün karelerini düzenlemenin 43,252,003,274,489,856,000 yolu olduğunu hesapladılar, fakat bu kombinasyonlardan sadece biri doğru dizilimi sağlıyor. Süperbilgisayarlar ile yapılan hesaplamaların ardından küpün yüzeyleri herhangi bir pozisyondayken doğru konuma getirmek için 20 hamlenin yeterli olduğunu buldular. 2018 yılında Çinli Yusheng Du 3,47 saniyede küpü çözerek Dünya'nın en hızlı Rubik Küp Çözme rekorunu kırmıştır.

Rubik küplerin bu kadar popüler olma sebebinin insanların zekalarını kanıtlama isteğinden kaynaklanıyor olabilir. Oyunun yaratıcısının bile bu denli yaygınlaşmasını anlamadığı küplerin hayatımızda ve düşüncemizde neyin karşılığı olduğu sorusunu size bırakıyoruz.

Benzer Makaleler
Matematik Bir İcat mı, Yoksa Keşif mi?
Doğadaki Altın Oran: Fibonacci Dizisi
Matematik Neden Bu Kadar Zordur?
Çarpma İşleminin Sembolü Neden X Harfidir?
Yapay Beyin, İnsan Beyni Sinapslarına Göre Daha Verimli
Keçiboynuzu Çekirdeği İle Ölçü?
İlk Kadın Matematikçi: Çağının Ötesinde Bir Kadın
Ölçü Birimi Kıl Payı
Unutma Eğrisi
Cahit Arf Kimdir?
ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER