Bir saniyenin içerisindeki zeptosaniye sayısı; evrenin yaşının (yaklaşık 13.8 milyar yıl) 2500 katındaki saniye sayısı kadardır.
Geçmişte yapılan çalışmalar, parçacık etkileşimlerinin saniyenin kentilyonda biri kadar zamanda gerçekleştiğini ileri sürmüştü. Ancak bu kez attosaniyelerin binde biri kadar olan bir zaman dilimi tanımlandı. Tek bir ışık parçacığının(fotonun) bir hidrojen molekülünden geçmesi için geçen süre, şimdiye kadar ölçülen en kısa süredir.
Science'da yayımlanan araştırmada, bu zaman dilimi, yaklaşık olarak 247 zeptosaniye olarak kaydedildi. Kaydedilen süre elektron dalgasının yayılımı sırasındaki zamansal gecikmedir. Hesaplama ışık hızı ve hidrojen molekülünün bilinen çapına dayanan beklentilerle uyumluluk gösteriyor.
Ayrıntılı açıklamak gerekirse, araştırmacılar, X-ray ışığı parçacıklarını bir gazın içerisindeki hidrojen moleküllerine gönderdiler. Her ışık parçacığı ya da foton, bir hidrojen molekülünden (H2) geçerken bir hidrojen atomundan bir elektronu başka bir atoma sıçrattı. Elektronlar dalga benzeri davranış sergileyebildikleri için, bir gölet üzerinde iki kez sektirilen bir taşın oluşturduğu dalgalara benzer şekilde, yayılan ve birleşen elektron dalgalarını karıştırdı. Aradaki zamansal gecikme 247 zeptosaniye olarak kaydedildi. Elektronların yer değiştirme hızlarını hesaplayabilmek hafif madde etkileşimi araştırmalarına yeni bir düzlem getirecektir.